Kertészetben is csaknem teljes a védelem

Doxmand-vadriasztási technológia tartja távol az őzeket Forráskúton is.

A természetben, a mezei-erdei vadak kártételével szemben soha nem lehet 100 százalékos biztonságot, eredményességet elérni – mondja sok évtized gyümölcs- és zöldségtermesztői tapasztalattal a háta mögött Miskolczi József. A forráskúti gazda megelégelte, hogy a drótkerítéses vadvédelem – néha a szó szoros értelmében – lyukas, ezért hatékony megoldást keresett. Most elégedett akkor is, ha a 100 helyett „csak” 90 százalékos a biztonság.

 

 

– Nézze csak, korábban itt törtek be az őzek – mutatja az őszibarack-ültetvényt védő, de itt-ott enyhén sérült drótkerítést a Csongrád megye északnyugati részén gazdálkodó termesztő. Az egyébként stabil építésű, 180 centiméter magas védkerítést akkor döntik be vagy ugorják át a rőtvadak, ha megriadnak valamitől, és már a biztonságukat sem féltik. – Ilyenkor nem számít még az oszlop vagy a magasított szögesdrót sem, bedöntik néha azzal együtt is – magyarázza Miskolczi József.

Ezért aztán több más gazdatársa példájára ő is a Doxmand ultrangos vadriasztórendszert vásárolta meg próbaképpen. – Az én 16 hektáros gazdaságomban 400×400-as parcellákon is folyamatos az ültetés és a gyümölcstermesztés, így viszonylag könnyű az érzékenyebb, nagyobb vadnyomású területrészeket megvédeni.

Ráadásul miután megadtam a Doxmand szakembereinek a területeim paramétereit, ők ingyen kidolgozták és bemérték, hogy melyik Doxmand-berendezéssel, milyen beállítással, elhelyezéssel a legoptimálisabb az ultrahangos eszközök kihelyezése. Ez a két irányban, 100-100 méteren hatékony hangjelzést adó készülék nálam 90 százalékos vadmentességet eredményez. Ez már nagyon nagy eredmény – erősíti meg a forráskúti gyümölcsgazda.

Miután a tulajdonos hamarosan újabb ültetvényeket létesít – naspolyát és szabadföldi burgonyát is beilleszt a portfólióba – utánaszámolt, mennyibe kerülne a hagyományos védekezés. – Ha a kerítésoszlopokat, a dróthálót meg a munkaköltséget számolom, azokra a hektárokra ráköltenék bő 500 ezer forintot. Ugyanezt a védelmet a Doxmanddal és némi vadkerítéssel ennek a tizedéből, de legfeljebb az ötödrészéből megoldom. Emellett az ultrahangos készüléket nagyon egyszerű kihelyezni vagy áttenni máshová, az üzemeltetése pedig egy fillérbe sem kerül: saját napeleme termeli hozzá az áramot. Karbantartásra pedig nincs is szükség – indokolja a Doxmand-technológia iránti hűségét Miskolczi József.

– Nálunk elsősorban az őzek jelentenek problémát. Korábban a zsenge hajtást, fiatal csemetéket rágták, agancsváltáskor meg a fákon dörzsölőztek. Nekem van olyan barackfám, aminek a csemetéje akár5 000 forint is lehet. Ha tönkreteszi a vad, akkor egyrészt azt pótolni kell, nem is lesz egyenletes a fák termőre fordulásának ideje, másrészt a fát és a kieső termést is számolva máris elszenvedek annyi kárt, ami egy darab Doxmand-vadriasztó árát nagyjából kiteszi.

Úgyhogy ár-érték arányban abszolút jó beruházásnak tartom –erősíti meg a gazda, aki egyébként hazánk egyik legnagyobb, egybefüggő laposbarack-ültetvényének a tulajdonosa, így hát van mit óvnia-féltenie a kártól. Hozzáteszi: nyúl ellen ugyanúgy hatékony az ember számára szinte észrevehetetlen hangriasztással működő készülék, csak olyankor a kihelyezési magasságot kell alacsonyabbra megválasztani.

 

Doxmand Forráskút technológia vadkár vadriasztó