fbpx

Több élelmiszert is előállíthatnánk!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 06.

A magyar gazdatársadalomnak el kell ismertetnie azt a munkát, amelyet gyümölcs-, zöldség-, gabonatermelőként, állattartóként csak ők tudnak elvégezni. Ki kell vívniuk a megbecsülést, amelyet megérdemelnek. Ez mindannyiunk felelőssége!

 

 

A következő években azért kell dolgoznia az agrárkormányzatnak, hogy a gazdatársadalom megerősödjön, hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Jászapátiban tartott gazdafórumon.

Ehhez biztonságos, kiszámítható termelési környezet, támogató politika és jövedelmező gazdálkodás szükséges. A mezőgazdaság utóbbi években tapasztalható fejlődése minderre jó alapul szolgál.

A magyar mezőgazdaság élelmiszer-kibocsátása 25 millió ember egészséges, biztonságos élelemmel való ellátására képes, ehhez képest jelenleg 15 millió embert tudunk ellátni. A teljesítménynöveléshez az állattenyésztési ágazat megerősítése, a digitalizáció elterjedése és az öntözött területek növelése is szükséges.

A miniszterhelyettes a versenyképesség növelése érdekében tett jelentős lépésnek nevezte az öntözésfejlesztést. Az év elején elfogadott törvény meggyorsítja és megkönnyíti az öntözni kívánó gazdák számára az engedélyezési eljárást. A cél, hogy a jelenlegi alig 100 ezer hektárnyi öntözött terület a következő tíz évben 200 ezerre nőjön.

A klímaváltozásra az öntözésfejlesztés mellett az erdősítés gyorsítása is megfelelő válasz: a kormány elkötelezett abban, hogy az ország fásított területének aránya 27 százalékra emelkedjen, adta hírül az AM Sajtóiroda.