fbpx

Négy lába lesz a biztonságnak

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 06.

Az állattenyésztés és a növénytermesztés nem időjárási kockázataiból adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálására alkalmas alap létrehozását tervezi az Agrárminisztérium.

 

 

Ezt Feldman Zsolt a VI. Zsendülés Kertészeti Konferencián jelentette be, hozzátéve: a jövedelemstabilizációs alap a meglévő kockázatkezelési rendszer három eddigi pillérét (agrárkárenyhítési rendszer, biztosítási díjtámogatás, országos jégkármérséklő rendszer) egészítené ki.

A megoldás olyan, a termelőktől függetlenül kialakuló helyzetekben nyújtana segítséget, mint az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, a piacvesztés, az árfolyamváltozások vagy a termelés során felmerülő költségek növekedése. Az alap forrásainak 30%-át a termelők által fizetett éves hozzájárulás, 70%-át százalékát a vidékfejélesztési támogatás biztosítaná.

 

 

A rendszerhez önkéntesen csatlakozók akkor kaphatnak kompenzációt, ha adott évben jövedelmük 30%-nál nagyobb mértékben esik vissza a megelőző 3 év átlagos jövedelméhez képest. A kompenzáció mértéke legfeljebb a jövedelemcsökkenés 69,9%-a, de legalább a befizetett adott évi hozzájárulás 120%-a lehetne.

 

Szerkesztőség (forrás: AM Sajtóiroda)