fbpx

Szabályozás várható a termésnövelők piacán

Írta: Sándor Ildikó - 2020 január 23.

A talajok romlásával, annak környezetvédelmi és megélhetési következményével a gazdák harmada van talán (csak) tisztában.

 

 

Az ő rendelkezésükre álló, a talajállapotot segítő termékek kínálata, összetétele, sőt, a mögöttük álló szakmai tudás is különböző. Kényes téma, de fontos ezt is tisztába tenni. Ennek egyik megoldása egy friss szabályzás. Az új termésnövelő rendeletet 2022. júl. 16-án fogják bevezetni, ami a Magyarországon jelenleg kb. 1500 engedélyezett termésnövelő szerre ( is) fog vonatkozni.

Ide tartoznak a műtrágyák, szerves trágyák, ásványi trágyák, komposztok, gilisztahumuszok, talajkondicionáló készítmények, mikrobiológiai készítmények, termőközegek és növénykondicionálók. De! Az import, máshol engedélyezett szerekért vajon ki fog felelősséget vállalni?!

 

 

Pár éven belül egy ajánlati fajtalista felállítása is szóba jöhet, talán – hangzott el a NAK oldaláról a Talajbaktériumgyártók és – forgalmazók szakmai konferenciáján, az AGROmashEXPO keretén belül.

A piacra jutási feltételek várható részleteivel, a termelőkre vonatkozó következményeivel kapcsolatos friss hírekkel hamarosan jelentkezünk.