fbpx

Közös cél a versenyképes szójatermelés

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 22.

Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházásösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén.

 

A szakmai fórum a Bóly Zrt. nyugalmazott ágazatvezetője, Dr. Balikó Sándor agrármérnök-növénynemesítő vezényletével zajlott, aki két előadás között hangsúlyozta: nem feledkezhetünk meg arról, hogy a szója bizony tudásigényes növény! Petőházi Tamás kamarai osztályelnök köszöntőjében elmondta, hogy a szója a világ egyik legfontosabb növénye, amelynek jelentősége egyre növekszik. Jelenleg kb. 330 millió tonnát termelnek évente a világon. – Egyértelműen látjuk, hogy a szója iránti igény és a fehérjeszükséglet egyre meghatározóbb.

A világ népességének növekedése, illetve a fogyasztási szokások változása sokkal nagyobb hatással lesz az agráriumra, mint ahogy azt pár éve gondoltuk – mondta az osztályelnök, majd hozzátette: – Az EU nagyon kedvező piacot jelent szója tekintetében, ugyanis közel 20 milliós nagyságrendű importra szorul, ennek eredményeként földrészünkön keresettek a szójatermékek.

Az elmúlt években többek között beszéltünk a fajtaválasztás, a termőhely-adottságok figyelembevételének kérdéseiről és a növényvédelem sarkalatos pontjairól is. Bízom benne, hogy valamilyen szinten tovább tudunk fejlődni szójában is! Az elmúlt öt év termésátlaga 1,8 és 2,9 tonna között változott.

Valljuk be: ez nem túl fényes eredmény, de ne felejtsük el, hogy 20-25 éve a napraforgó termésmennyisége is csak 1,5 és 1,8 tonna között volt, ám mára elértük a 3 tonna országos átlagot! Most arra kell koncentrálni, hogy miként lehetne a szójában is elérni az országos 3,5-4 tonnás átlagot. Úgy vélem, hogy a szója termőterületének növelése a jövedelmezőség növelésével valósítható meg.

 


Fülöpné Kuszák Katalinnak az elismerést Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és Seiwerth Gábor fia, Seiwerth Márton, a Lajtamag Kft. ügyvezetője adta át. A képen Fülöpné Kuszák Katalin és Seiwerth Márton látható

 

Seiwerth Gábor-díj 2019

 

A díj névadója, Seiwerth Gábor a Lajtamag Kft. tulajdonosaként mindig kereste a lehetőségeket a mezőgazdaságban, amely a versenyképesebb termékek előállítását, innovációs lehetőségeket vagy éppen a jövő kihívásaira adandó válaszokat jelentette. Az ő kezdeményezésére alakult meg 2013-ban a Magyar Szója Nonprofit Kft., majd azt követően a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület 2015-ben.

Emellett jelentős munkát végzett a hazai szójatermesztés népszerűsítése érdekében és a szemléletmódváltás erősítésében. A fiatalon, tragikus balesetben 2016-ban elhunyt Újhelyi Imre-díjas Seiwerth Gábor tiszteletére alapított díjat idén Fülöpné Kuszák Katalin vehette át, aki 1976 óta a Bóly Zrt.-ben és jogelődeinél dolgozott, 1978 óta kutatómérnökként, szójanemesítőként tevékenykedett.

Ez idő alatt 14 szójafajtát nemesített, melyből 13 állami elismerést kapott Magyarországon, 1 pedig külföldön. Ezenkívül jelentősek a publikációi, illetve számos könyvben és szakcikkben fejtette ki tudományos tevékenységét. Szójaágazati évértékelés Feldman Zsolt évértékelésében elhangzott, hogy a rendkívül szélsőséges időjárás ellenére az elmúlt öt év átlagához képest 14 százalékkal több szóját takarítottak be idén a gazdálkodók.

Az országban hatvanezer hektáron 170 ezer tonna szója termett, a termésátlag 2,86 tonna/hektár volt. A növényi kultúrák gazdaságos termelése érdekében az államtitkár fontosnak nevezte a támogatásokat. Mint mondta, november végéig az Államkincstár 212 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdálkodóknak.

Az idei évben közel 3 500 szemesfehérje-termelő és mintegy 16 500 szálasfehérje-termelő gazdálkodó nyújtott be támogatási kérelmet. A most elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak az időjárás okozta kihívásokhoz, és tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága.