fbpx

A Gabonakutató alapítása 95. évfordulóját ünnepelte

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 december 19.

95. születésnapját ünnepelte 2019. december 3-án a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. Az ünnepi eseményre megtelt a szegedi központ díszterme.

 

 

Az ünneplő közönséget Wágner József ügyvezető igazgató köszöntötte, aki az alapítók idézetével nyitotta meg az eseményt, miszerint az intézmény működésének célja a magyar „földmívelés” előmozdítása. – Mondhatom, hogy ez az akkori hitvallás ma is aktuális, kiegészítve a termelés mennyiségének növelésével, a minőség javításával és a különböző akadályokkal, stressztényezőkkel szembeni minél jobb ellenállóság megteremtésével! Nos, ezek így egységben alkotják a mi céljainkat.

 

– Miben rejlik a Gabonakutató egyedisége?

 

– Úgy gondolom, ezeket hosszan lehetne sorolni, de egy dolog biztos: az állami tulajdonú gazdasági intézmények közül a Gabonakutató az egyetlen olyan, ahol a kutatás és nemesítés eredményeként megjelenő innováció gyakorlatilag azonnal használható és alkalmazható módon bekerül a magyar agráriumba. Tehát a magyar agrártársadalom az eredményeket közvetlenül tudja használni – mondta Wágner József.

– Jelen pillanatban egy felgyorsult globalizált világban élünk, és ez a tény kissé átrendezi a Gabonakutató tevékenységét is. Sokan nyilatkoznak arról, hogy növelni kell a hektáronkénti termésmennyiséget… Ám arról nem igazán szól a fáma, hogy egyáltalán nem mindegy: ez a termés milyen minőséget képvisel! Tonna és tonna között is van különbség; értem ezalatt a betegségekkel szembeni rezisztenciát, beltartalmat, fehérjetartalmat vagy éppen a lisztkihozatalt, nos, ebben a hazai versenyben, kínálatban a Gabonakutató maga az élmezőny. Nagyon nem mindegy, hogy az emberiséget milyen minőségű táplálékkal szeretnénk ellátni…

 

A mai nap üzenete: 95 éve ünnepeljük a múltat, a jelent, és bizakodóan tekintünk a jövőbe is! – hangsúlyozta a kft. ügyvezetője.

 

A jubileumi eseményre ellátogatott Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, illetve előadást tartott Dr. Pepó Péter egyetemi tanár, majd Szabó Lajos, a Hódagró Zrt. vezérigazgatója is szólt néhány szót arról, hogy miért is fontos a magyar gazdálkodóknak a Gabonakutató.

Az ünnepség zárásaként bemutatták a Bóna Lajos és Matuz János által kimondottan erre az évfordulóra szerkesztett „Célok és eredmények a 95 éves Gabonakutatóban” című kiadványt, majd számos oklevelet és elismerést nyújtottak át a kutatóintézet dolgozóinak.