fbpx

Tudásközpont a korszerű gazdálkodásért

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 31.

A négy éven át tartó munkával olyan technológiák és módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek leginkább alkalmasak a korszerű és innovatív gazdálkodásra. A célok megvalósítására létrehozott konzorcium vezetője a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.

A projekt folyamán az új kutatási infrastruktúra létrejött. Ennek legfontosabb eleme a Tudásközpont laboratórium épülete, ahol a TM Zrt. mint konzorciumvezető kutatócsoportjai végzik kutatási feladataikat. Az épület két részből áll: a laborban zajlik a kísérletek előkészítése, a mobil eszközökkel végezhető vizsgálatok, illetve az élő minták tárolása. A fényszoba kialakítása és berendezései a szárazság- és fénystresszvizsgálatokat teszik lehetővé; a dísz- és gyógynövények, rézsűgyep fajok fotoszintézis-aktivitásának, vízkészletének és biomassza-termelőképességének a mérését, eltérő vízállapot, de állandó fény- és hőmérsékletviszonyok mellett.

A Tudáspark részeként megújult egy klímaház is, ahol különböző éghajlati viszonyokat modelleznek a kutatók, ami több kutatási téma alapjául is szolgál. A klímaház előkészítő helyiségében a kutatási anyag előkészítésére, a növények szaporítása és ültetésére van lehetőség. A Tudásközpont részeként kialakításra került egy, a kutatást szolgáló 5000 m2-es törzsültetvény, ahol 2500 m2-en a tenyészedényes növényeknek támrendszer lett kialakítva csöpögtető öntözőrendszerrel, a másik 2500 m2-en pedig szórófejes öntözőrendszer található. Ez a konténertelep a kutatott lágy- és fásszárú növényeknek biztosít kutatási teret.

SZERZŐ: RÁPOLTHY ÁGNES

képek forrás: Pannon Brending