fbpx

Összefogással megszületett a zárt áttöltőrendszer

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 október 28.

Az ADAMA, a BASF, a Corteva Agriscience, a Nufarm és a Syngenta a zárt áttöltő rendszer (Closed Transfer System – CTS) technológia támogatásával fognak össze a növényvédelmi termékek biztonságos kezelésének további fejlesztése érdekében Európában. A CTS „easyconnect” megoldást egyes országokban már tesztelik annak érdekében, hogy az a későbbiekben a felhasználók, a gazdálkodók, és a környezet hasznára lehessen.

 

Az „easyconnect” rendszer két részből áll: az egyedi – tartályra szerelhető – csavarkupakból, valamint a csatlakozóból, amelyek együtt alkotják a zárt áttöltő rendszert. A tervek szerint 2021/2022-re a Dániában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban forgalmazott (IS 63 ipari szabvány szerinti) tartályok lesznek standardizált előszerelt csavarkupakkal ellátva, és ezt a gyakorlatot valószínűleg más országok is követik majd.

 – A zárt áttöltő rendszerek, mint az „easyconnect”, lehetővé teszik a növényvédő szerek közvetlen átöntését eredeti tartályukból a permetező tartályba, valamint az átfejtett növényvédő szer mennyiségének pontos mérését. Ezzel jelentősen csökkenthető az esetleges fröccsenésekből vagy kiömlésből adódó felhasználói kockázat és a környezet veszélyeztetése – fejtette ki Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős alelnöke.

Egy zárt áttöltő rendszernek a termékek széles körében történő bevezetése valós előnyökkel jár a környezet számára, mivel jelentősen csökkenti a növényvédő szerek kezelése során előforduló kiömlés kockázatát. További előnyöket látunk a beépített öblítő rendszerben, amellyel a csomagolás könnyebben tisztítható és öblíthető – mondta Xavier Leprince, a Syngenta Vállalati Fenntarthatósági Osztályának Európáért, a Közel-Keletért, és Afrikáért felelős vezetője.

Napjainkban nagy érdeklődés mutatkozik a hatékony gazdálkodás iránt. A permetezőgépek kezelői a permetezésre alkalmas napokon, a földeken töltött idő maximalizálása érdekében a betöltés idejét anélkül szeretnék csökkenteni, hogy az a biztonság rovására menne. Ebben segít az „easyconnect” zárt áttöltő rendszer. Biztosak vagyunk abban, hogy a gazdálkodók is hasznosnak fogják találni – mondta Louise Brinkworth, a Corteva Agriscience Észak-Európáért felelős Termékirányítási vezetője.

Bertrand Lombard, az ADAMA Dél-Európáért felelős alelnöke hozzátette: jelentős előnyt jelent a gazdálkodónak, ha a zárt betöltő rendszer használata egyszerű. Az „easyconnect” technológia megkönnyíti a növényvédő szerek kezelését, elkerülhető a kannák gyakori emelgetése.

Nagy örömmel vennénk, ha a gazdálkodók bevezetnék a zárt betöltő rendszert. Az iparág öt legnagyobb szereplője ezért tesz most további lépéseket az „easyconnect” rendszer szélesebb körű független vizsgálata, és a növényvédő szerek kezelésének folyamatos fejlesztése érdekében – mondta Karina von Detten, a Nufarm Portfólió Megoldások Európáért, a Közel-Keletért, és Afrikáért felelős vezetője.

A BASF által külső berendezésgyártókkal együttműködésben kifejlesztett „easyconnect” rendszer tesztelése egyes országok gazdaságaiban már 2015 óta széles körben folyik. A gazdálkodók visszajelzése alapján a rendszer kezelése és gyorsasága terén folyamatos fejlődés tapasztalható, így az áttöltés gyorsabb, mint az általánosan használt indukciós garattal.

Örömmel vesszük, ha a növényvédelmi iparág további szereplői, a berendezésgyártók, és más az „easyconnect” rendszer bevezetésében érdekelt felek felveszik a kapcsolatot az említett öt vállalat bármelyikével.