fbpx

Fiatal gazdálkodókat segítik a vállalkozóvá válás folyamatában

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 október 11.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) újabb közös szervezésű programjában a fiatal gazdálkodókat segítik a vállalkozóvá válás folyamatában. Az ingyenes, hat hónapos, „Így neveld az álmaid!” című programra már várják a jelentkezéseket.

Folytatódik a NAK és az AGRYA 2018-ban elindított, fiatal gazdálkodókat célzó együttműködése. A fiatal gazdák közvetlen információs támogatását, együttműködésüket és a hálózatosodásukat segítő Egyetemi Fiatal Gazda Klubok Program és Fiatal Gazda Klubok Program mellett a harmadik közös kezdeményezés az Így neveled az álmaid! címet kapta, amely a fiatal, kezdő gazdálkodókat segíti a vállalkozói készségeik fejlesztésében. Ezt a programot az AGRYA pilot jelleggel már 2016-ban elindította, amelynek során jól láthatóvá volt, hogy a fiatal gazdálkodók esetében hiányoznak az alapvető vállalkozói ismeretek. Ezekre a tapasztalatokra építve egy egyedülálló programot és tematikát dolgoztak ki, amelyben az információátadás egy szimulált vállalkozói környezethez, az otthon végzett kertészkedéshez kapcsolódott. A NAK az AGRYA-val közösen most ennek a kezdeményezésnek az agrárvállalkozásokra specializált adaptációját kívánja elkészíteni. A módszertan középpontjában továbbra is élményszerűség marad. A résztvevők a saját gazdaságuk elemzését, értékelését végzik majd el az új tudásra, tapasztalatokra építkezve. Fontos eleme a programnak, hogy erősítse az együttműködési készséget is a résztvevők között.

Mivel a szakszerű és eredményes működéshez nélkülözhetetlenek a vállalkozói ismeretek, így a program részeként közgazdasági, jogi, számviteli, adózási, kommunikációs és marketing alapismereteket kapnak a résztvevők. A tételes információátadáson túl a gyakorlati feladatokon keresztül az alapkészségek is fejlődnek. A programnak kiemelten fontos része a személyiségfejlesztés és az önismeret erősítése. Így a most letisztuló, gyakorlati tapasztalatokkal megerősített módszertan közvetlenül alkalmazható lehet a pályájuk legelején járó, és így a gazdasági kockázatoknak jobban kitett 30 év alatti fiatal gazdák fejlesztésére, hiszen ők adják ennek a programnak a speciális célcsoportját.

Az ingyenes program 16 résztvevőjét pályázaton keresztül választják ki a szervezők azok közül a 18-30 év közötti magyarországi fiatalok közül, akik már jelenleg is végeznek valamilyen mezőgazdasági tevékenységet. A legnagyobb segítséget a program azoknak tudja nyújtani, akik a gazdaságuk építésének még az elején járnak, és így kevesebb tapasztalattal és tudással rendelkeznek. A program 6 hónapja alatt a résztvevőknek öt alkalommal összesen 15 napon kell kötelezően személyesen megjelenniük a képzéseken.

Jelentkezni a https://agrya.hu/rendezvenyek oldalon elérhető elektronikus jelentkezési lap kitöltésével lehet 2019. október 21-ig. Ugyanitt a részletes pályázati felhívás is elérhető. A jelentkezési lap kitöltése mellett a jelentkezőknek egy portréképet is kell küldeniük magukról az [email protected] e-mail címre.