fbpx

Három Agritechnica-ezüstérem az Amazone-nak

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 07.

Az Amazone már a 2019-es Agritechnica előtt elkönyvelheti az első sikereket. Egy, a DLG (Deutsche Landwirtschaft-Gesellschaft – Német Mezőgazdasági Társaság) által megbízott pártatlan szakértői bizottság rögtön három Amazone-újdonságot jutalmazott egy-egy ezüstéremmel.

Egy ezüstéremmel gazdagodott az Amazone vállalat az EasyMix-nek köszönhetően, mely az új Amazone mySpreader-alkalmazás részét képezi. Az EasyMix a kevert műtrágyák egyszerű értékelésére és beállítására szolgál. A különböző trágyákat gyakran keverik egymással az átfedések megtakarítása és az üzemi költségek csökkentése érdekében. A kevert műtrágyák pontos kiszórása a növekvő munkaszélességek mellett ugyanakkor egyre nehezebb, mivel a különböző trágyák különböző röppályát is mutatnak. Az összes komponenshez megfelelő beállítást találni általában nagyon nehéz. Az Amazone az EasyMix-szel olyan eszközt kínál, mellyel a különböző trágyák keverhetősége ellenőrizhető, és így a különböző keverékek beállításánál a lehető legjobb kompromisszum határozható meg.

A másik díjazott újdonság, az AmaSelect Row formájában az Amazone minden AmaSelect-fúvókatestekkel rendelkező géphez lehetőséget kínál a teljes felületű alkalmazásról a sorspecifikus sávpermetezésre való távvezérelt átkapcsolást. A növényvédő szerek felhasználása így akár 65%-kal csökkenthető. Ennek előfeltétele a speciális, csak 40°-os szórásszögű SpotFan 40-03 fúvókák használata. Ezek átfedés nélkül dolgoznak, és a szóráskúp teljes szélessége mentén a növényvédő szer 100%-át alkalmazzák. Alapvetően 50 cm sortávolságú, egy eltolókészlet segítségével pedig 25 vagy 75 cm sorszélességű sávalkalmazások valósíthatók meg. Az átkapcsolás az egyes fúvóka-pozíciók, ill. a teljes felületű és a sávalkalmazás között egyszerűen, a terminálon való gombnyomással végezhető el. A célfelület-távolság különösen fontos permetezéskor az AmaSelect-fúvókatestek és az aktív ContourControl-rúdvezetés kombinációja teljes mértékben kihasználja előnyeit.

A 3. sz. ezüstérmet az Amazone nyolc partnerével együtt kapta a Nevonex powered by Bosch termékért. Az Amazone a nyitott és semleges digitális ökoszisztémához fejlesztette ki a AmaSense Weather képességet. A változó időjárási viszonyok között a növényvédő szerek különböző módon fejtik ki hatásukat. A napszaktól és a felület elhelyezkedésétől függően változik a hőmérséklet és a légnedvesség. Az AmaSense Weather egy érzékelő, mely az Amazone növényvédő permetezőknél érzékeli az aktuális hőmérsékletet és a légnedvességet. Az érzékelőnek a Nevonex-rendszerbe való integrálása lehetővé teszi, hogy az érzékelők adatai a gazda, a tanácsadó vagy a szakértői rendszer rendelkezésére álljanak. Az alkalmazás során a felhasználó a kritikus küszöbértékek elérésekor azonnal reagálhat. A növényvédő permetező minden áthaladásakor szaporodnak az ismeretek a különböző mikroklímájú részfelületek elhatárolására vonatkozóan. A növényvédő szer alkalmazása ezáltal részterület-specifikusan a mikroklímához igazítható, és így tovább növelhető a növényvédő szer hatékonysága.

Az Agritechnica kiállításon az Amazone vállalat a 9-es csarnokban, 2 700 m² alapterületű standon, mintegy 60 különböző géppel és modellel mutatkozik be a látogatóknak, köztük 30 új gép- és eljárási megoldással.

Az Amazone összes újdonsága elérhető itt: www.go2020.de