fbpx

Horsch talajművelés három- vagy négygerendelyes Terrano GX szántóföldi kultivátorral

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 25.

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik! Ezt egyből szalmamenedzsmentnek is nevezhetjük, ugyanis nem mindegy, hogy milyen a talajfelszín, és hogy a szármaradványok milyen állapotban vannak a művelet minősége miatt.


Szalmamenedzsment és a háromgerendelyes

Az alacsony tarló és rövidre szecskázott szalma sokkal egyöntetűbben és jobb minőségben keverhető be, mint a hosszú szárú. A rövid szalma sokkal hamarabb le is bomlik, elrothad, így a következő kultúrnövény vetésekor (ill. kelésnél) sem okoz gondot.

A legújabb Horsch Terrano GX univerzális szántóföldikultivátor-család alapjában két típusra osztható. A három-, ill. négygerendelyes kapaelosztásúra. Mindkét rendszerben a kapák száma megegyezik ugyanannál a munkaszélességnél, tehát a húzástávolság egyforma. Ami különbözik, az az, hogy a négygerendelyesnél a kapaosztás egy gerendelyen jóval nagyobb.


Terrano GXSteelFlex dupla henger

Hol használjunk három-, ill. négygerendelyes kultivátort? A művelés intenzitása mindkét gépnél megegyezik. Nagyon sok Terrano FX dolgozik a földeken, tarlóhántásra, magágykészítésre rendkívül alkalmasak és kedveltek. A háromgerendelyes Terrano GX hasonló a Terrano FX-hez, a különbség annyi, hogy a futómű bekerült a gépbe, így dupla hengerekkel is fel lehet szerelni. A négygerendelyes Terrano GX kapaelosztása nagyobb, így nagy mennyiségű (pl. kukorica) szármaradványt is képes dugulásmentesen és jó minőségben bedolgozni. A négy gerendely által a föld több ideig van a kultivátorban, ezért jóval nagyobb az egyengetőképessége. A legújabb SteelFlex henger kitűnő munkát végez bármilyen talajon. A SteelFlex két hengerből áll, és erőssége abban rejlik, hogy az első SD henger mélyrehatóan tömörít és aprítja a rögöket, a második RingFlex henger pedig az SD között megy, sekélyen, aprómorzsás talajszerkezetet hagyva maga után. Összefoglalva, a Terrano GX mindazoknak a termelőknek ajánlott, akik 5-30 cm mélyen művelik a talajt, 150-300 LE-vel gazdálkodnak, és egy modern szántóföldi kultivátorral képzelik el a magágykészítést.

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN +36 30 743 0302