fbpx

Magyarország sikerének záloga a vidék megerősödése

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 10.

A modern kor kihívásaira is választ adó iskolarendszer hozzásegíti a diákokat ahhoz, hogy szakmailag kiteljesedhessenek, és a megszerzett tudással biztos megélhetést teremtsenek maguknak és családjuknak.

A Bábolnai Gazdanapok alkalmával megrendezett Szakmai Napot felkereső diákok és tanáraik előtt tartott beszédében Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese hangsúlyozta: fontos olyan, folyamatos fejlődést biztosító iskolarendszer megépülése, amelyben a tanulók és a tanárok is megtalálják számításaikat, s amelyek biztos alapokat nyújthatnak egy sikeres élethez. Az Agrárminisztériumnak ebben a folyamatban – mint a második legnagyobb intézményfenntartónak – óriási a felelőssége, hiszen intézményeiben tanul az agrárszakképzésben résztvevő tanulók közel 70 százaléka. Itt idén több mint 7300 első éves fiatal kezdi meg tanulmányait, olvasható az AM Sajtóiroda közleményében.

Magyarország sikerének záloga a vidék megerősödése: ez csak akkor lehetséges, ha egyre többen választják az agrárium által kínált képzéseket. Elkerülhetetlen a generációváltás, és ebben a folyamatban szükség van a tanulók és a pályakezdők erejére és tudására is. Az agrárképzések során elsajátítható ismeretek a vidék megtartó erejét szolgálják, csak így biztosítható a jövő generációinak a helyben történő boldogulása.

A magasszintű szakképzés nem csak a mezőgazdaság, hanem Magyarország jövője szempontjából is meghatározó: olyan szakképzésre van szükség, amely képes válaszolni a társadalmi és gazdasági kihívásokra, és amelynek legfontosabb kompetenciái a teljesítmény mellett a versenyképes tudás. A tárca olyan intézményrendszerben gondolkodik, amely képes ösztönözni az intézmények és vállalkozások kutatási-fejlesztési tevékenységét, és amely támogatja az innovációt.