fbpx

Öntözne? Nézze meg a plakátot!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 július 13.

A kormány a jövőben egyablakossá tenné az öntözési ügyintézést, addig is a NAK frissítette a tájékoztatót.

Mit, mikor, melyik?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktualizálta az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat összefoglaló útmutatóját, hogy az öntözni kívánó termelők számára átláthatóbbá tegye az engedélyhez szükséges alapvető lépéseket. A szemléletes elrendezésű plakát bemutatja, melyik minisztérium szakmai felügyelete alá tartoznak az engedélyezésben résztvevő vízügyi, talaj-, környezet- és természetvédelmi hatóságok, s tartalmazza a vizek vagyonkezelésért felelős vízügyi igazgatóság és intézmények elérhetőségeit. Ismerteti az engedélyezési eljárások típusait – hogy mikor kell elvi, létesítési, üzemeltetési, fennmaradási és megszüntetési engedélyt kérni, s megtalálhatóak benne a jogszabályok, amelyek alapvetően meghatározzák az engedélyhez szükséges tervdokumentáció szakmai és jogi követelményrendszerét. Tovább az útmutató kitér a vízkészletjárulék és a vízszolgáltatási díjak fizetési kötelezettségére, a díjmentes kvótákra és időszakokra, valamint a hosszú távú állami finanszírozási vállalásra.

Fontos, hogy az útmutatóban lévő információk tájékoztató jellegűek: az engedélyeztetési eljárásokban a mindenkor hatályos jogszabályoknak kell megfelelni.

Egy bejelenti, a többi elintézi

A kormányzat tervei szerint mindenesetre nem tart már sokáig az agrárium szereplői számára különösen bonyodalmas öntözési engedélyeztetési eljárás. Mint arról többször beszámoltunk, a szakminisztérium szándéka szerint a korábbi bonyolult engedélyeztetési rendszert leegyszerűsítve egy „egyablakos” ügyintézés kialakítására, sőt, Nagy István agrárminiszter év eleji nyilatkozata alapján ennek költségeit is átvállalná az állam. – Korszakváltás történhet az öntözésben Magyarországon, lehetőség lesz e téren bürokrácia- és rezsicsökkentésre: gazda bejelenti az igényét egy hivatali ponton, az ügyét pedig a hivatali szervezetek intézik. Így lerövidítjük és olcsóbbá tesszük az ügyintézést, tehát időt és pénzt spórolunk a gazdák számára – mondta a Mezőhírnek a tárcavezető.

CÍMKÉK NAKöntözés