fbpx

Az idei a fejlesztések éve az agráriumban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 16.

Az Erste Bank idén is jelentős növekedésre számít a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában. A pénzintézet tavaly a piaci átlagot meghaladó gyarapodást ért el, az első negyedévben pedig tovább nőtt a bővülés dinamikája.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2018-ban a kkv-szektor hitelállománya közel 12 százalékkal bővült; az Erste 23 százalékos gyarapodást mutatott fel, míg idén március végén a bank által kezelt kkv-hitelállomány csaknem 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Erste kkv-ügyfeleinek száma csaknem 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a hitelezett ügyfeleké több mint 13 százalékkal egy év alatt – foglalta össze a legfontosabbakat a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezett sajtótájékoztatón Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalati igazgatója.

A pénzintézet 2018-ban folytatta a piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedését az agrárhitelezésben, és idén is jelentős bővülést tervez a területen. Az idei több szempontból is a fejlesztések éve az agráriumban. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának előrejelzése szerint a mezőgazdasági beruházások értéke a tavalyi 348 milliárd forint után idén elérheti a 400 milliárd forintot – mondta Fórián Zoltán, az Agrár Kompetencia Központ vezetője. A beruházási környezet jelenleg igen kedvező, köszönhetően a támogatott hitelprogramoknak, a Vidékfejlesztési Program megvalósítási szakaszának, a piaci kihívásoknak, a kamatkörnyezet és a támogatási rendszer változásával kapcsolatos várakozásoknak, valamint a gazdálkodói szemlélet változásának.

Az Erste mindehhez szakértelmével, stabil, rugalmas és gyors munkával járul hozzá. A fejlesztési döntések során a bank szakértői az ügyfelek mellett állnak, személyes konzultációkkal, középtávú előrejelzésekkel és elemzésekkel segítik munkájukat. A bank arra számít, hogy az aszályos idő ellenére az idei termés átlagos lesz, miközben az állatok és állati termékek ára a korábbi évekhez képest magasan alakul. Mindent egybevetve kismértékben növekvő kibocsátásra és tovább élénkülő agrár-külkereskedelemre számíthatunk 2019-ben.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások teszik ki hazánkban a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. Az elmúlt évben ez a szektor adta a magyar gazdasági növekedés alapját, amit mutat, hogy jelentősen nőtt a hitelfelvétel is, vagyis a vállalkozók szerint érdemes beruházni a növekedésbe. A kkv-szektor finanszírozását nagymértékben segítette az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitel Programja (NHP), ami több ezer hazai vállalkozást juttatott forráshoz az elmúlt évek során. A program idén az NHP Fix konstrukcióval folytatódik. A rendelkezésre álló 1000 milliárd forint keretösszegből a vállalkozások beruházásaik finanszírozásához juthatnak forráshoz legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett.

Az Erste Bank aktívan részt vesz az NHP Fix programban, s a kihelyezésekből 10 százalékos piaci részesedést tűzött ki célként. Az ügyletek, illetve a folyósított volumen jelentős része egyelőre lízingfinanszírozásban valósult meg, mivel a lízing rugalmasabb, a változásokra gyorsabban reagáló finanszírozási forma, de a cégek részéről folyamatos az érdeklődés a beruházási hitelek iránt is. Az Erste várakozása szerint az NHP Fix 1000 milliárd forintos keretösszege két év alatt fogyhat el.

A pénzintézet tapasztalatai szerint minél nagyobb a vállalkozás árbevétele, illetve minél tapasztaltabb a cég, annál nagyobb a kereslet a fix kamat lehetősége iránt.