fbpx

Az AXIÁL alkalmazkodik a változó világhoz

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 10.

Az AXIÁL Kft. január 24-én, a hazai agrárium legjelentősebb szakmai kiállításán, az AgrárgépShow-n rendezte meg hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját, melyen a bajai központú vállalat ügyvezetői számoltak be az elmúlt időszak sikereiről és a jövő évi várakozásaikról.


Három kiemelt, szerviz átalánydíjat igénybe vevő ügyfélnek adtak át elismerést

Gondolatok és számok a szakemberképzésről

A rendezvényt Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének előadása nyitotta, aki elsőként a szakemberképzésről beszélt. A cég vezetője szerint a mezőgépésszel szemben támasztott legfontosabb követelmény az, hogy intelligens csapatjátékos legyen. Munkatársaival a szakma vonzóvá tételén dolgoznak, de nem egyszerű a feladatuk, hiszen például az állattenyésztés gépeinek körében a hét minden napján, a nap 24 órájában készenlétben kell lennie a dolgozónak, illetve az is világos, hogy egyre differenciáltabbak az elvárások, az igények mind az ügyfelek, mind a munkavállalók irányából. A szakma középfokú és akár felsőfokú végzettségűek számára is lehetőségeket kínál, akik érdeklődést mutatnak a technika, az automatizálás és a mesterséges intelligencia iránt.

Harsányi Zsolttól megtudtuk, hogy az AXIÁL Kft. már régóta tudatosan odafigyel az utánpótlás-nevelésre, több közép- és felsőfokú intézménnyel is kapcsolatban állnak, ahonnan minden évben fogadják a tanulókat. 2018-ban hét egyetemista kooperatív gyakornok érkezett a vállalathoz, 2018-ban nyári gyakorlaton pedig 52 fő szakközépiskolás szerezhetett tapasztalatot a cégnél. A 2018/2019-es félévben pedig öt szakiskolából összesen 29 diák tölti jelenleg is szakmai gyakorlati idejét az AXIÁL Kft. telephelyein.

Alkalmazkodnunk kell a változó világhoz

Az előadás folytatásaként a tulajdonos-ügyvezető a mezőgazdaság és a technika fejlődésére tért ki. Elmondta, hogy napjainkban zajlik az Ipar 4.0, illetve ezzel párhuzamosan a Mezőgazdaság 4.0 fejlődése. A korábban analóg technikák digitalizálása, a számítógépes rendszerek és adatok integrációja folyamatban van, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell a változó világhoz, és használnunk kell a megjelenő új technológiákat. Ma már a precíziós gazdálkodás is sokkal többet jelent a sorvezetésnél. Ez egy komplex technológiai rendszer, amely a gazdálkodás valamennyi műveletét érinti, magában foglalja a precíziós Három kiemelt, szerviz átalánydíjat igénybe vevő ügyfélnek adtak át elismerést talajművelést, a helyspecifikus vetést, növényápolást, a hozammérést és végül az egyes műveletek során keletkezett adatok feldolgozását és kiértékelését is. Az AXIÁL Kft. immáron 35 fős precíziós gazdálkodási csoportja segíti a termelőket abban, hogy a lehető legjobb feltételekkel vághassanak bele és folytathassák a helyspecifikus növénytermesztést, melyhez vezető GPS-márkájuk, a Trimble megoldásai nyújtanak segítséget.

A digitalizáció az állattartásban is jelen van. Az AXIÁL Kft. 2018. december 1-jével kezdte meg a DeLaval fejéstechnológiai berendezések forgalmazását a Dunántúlon és Heves, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A DeLaval-termékek közül a VMS 300 fejőrobot látható volt a Hungexpo D pavilonjában, az AXIÁL-standon. Egy a Német Mezőgazdasági Napokon elhangzott statisztika szerint 2020-ban az egy dolgozóra eső tehenek száma várhatóan 86 egyed lesz, ezért egyre nagyobb jelentősége van a munkafolyamatok automatizálásának és digitalizálásának, így nem csupán az egy emberre jutó munkamennyiség marad kezelhető, hanem a szenzortechnika révén olyan adatokkal gazdagodhatunk, amelyek az állatjólétet és a produktivitást is elősegítik.

Az AXIÁL Kft. szervezetének is folyamatosan alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Tavaly például bevezették az e-munkalapot, amely még gyorsabb, pontosabban ügyintézést és számlázást tett lehetővé. A Vevőszolgálat területén 2018-ban 291 fő szervizes 4 063 ügyfél kiszolgálását látta el és 12 407 db gépjavítást végzett. 2019-re azonban kapacitásnövelést terveznek, ahol szükséges, ott tovább bővítik a szerelői állományt. Erre egyébként külön karrierprogramot indítottak, amelyről további információkat az axialkarrier.hu oldalon szerezhetnek az érdeklődők.

Értékesített gépek és fejlesztések

A sajtótájékoztató második előadását Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője tartotta. Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a magyar mezőgép-kereskedelem jó évet zárt, hozzávetőleg 166 milliárd forint forgalommal. Az AXIÁL Kft. 2012 és 2019 között összesen 6,1 milliárd forintot fordított telephelyfejlesztésre. Ez a nagyszabású beruházási program tette lehetővé, hogy most már négy telephelyen, Baja, Üllő, Szolnok és Csorna központokban jól felszerelt oktatótermekkel és az AXIÁL 19 telephelyén összesen mintegy 15 000 négyzetméter fedett szervizműhely-kapacitással állnak partnereik rendelkezésére.

Az ügyvezető végezetül röviden bemutatta az AgrárgépShow termékpályázatán díjazott axiálos gépeket. Gépesítéskategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat kapott a CLAAS TUCANO 450 kombájnt, szintén a Gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott a Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktorszéria, a Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép és a Berthoud Vantage vontatott szántóföldi permetezőgép. Pintér Zsolt azt is elmondta, hogy felállt az a csapat, amely a DeLaval-termékek forgalmazását, alkatrészellátását és szervizelését menedzseli a jövőben az AXIÁL-tól már jól megszokott magas színvonalon.

Szerviz átalánydíjak átadása

Az évértékelő beszédeket követően, a sajtótájékoztató végén az AXIÁL Kft. átalánydíjas szervizszolgáltatásait igénybe vevő három kiemelt ügyfelének adott díjat. Az elismeréseket Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi a cég tulajdonos-ügyvezetője, Mezőfi Gábor a Vevőszolgálat igazgatója és Torgyik Attila, a Szervizüzletág igazgatója adta át a Belvárdgyulai Zrt. vezérigazgatójának, Wilhelm Józsefnek; a FRANK-Hungária Kft. cégvezetőjének, Detlef Mattnernek és az Agro-Produkt Kft. és Hubertus Bt. ügyvezetőjének, dr. Kemény Gábornak.

Dr. Nagy István agrárminiszter és Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat kapott CLAAS TUCANO 450 kombájnban, az AgrárgépShow D pavilonjában

SZERZŐ:
BORBÉLY ZSANETT
FOTÓ:
KASZÁS GERGELY

 

 

Indító: