fbpx

Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 07.

A 75 éves múltra visszatekintő Amalgerol eredetileg egy svájci vegyész fejlesztésének az eredménye. Kezdetben a terméket biológiai anyagként az állattartásban a trágya kezelésére, annak minél tökéletesebb bontására fejlesztették ki.

A növénytermesztésben a növények és a talaj kezelésére továbbfejlesztve született meg az Amalgerol jelenlegi változata, amelynek teljes szabadalmaztatott gyártási joga átkerült az ausztriai Innsbruckba, a Hechenbichler GmbH családi vállalkozáshoz. Az Amalgerol gyártása napjainkban is teljes titoktartás mellett, szigorú gyártási előírások és rendszabályok alapján történik, annak érdekében, hogy a hamisítás elkerülhető legyen. Az Amalgerol 1993-ban került Magyarországon bevezetésre, kezdetben inkább különböző stresszhatásokat szenvedett növények kezelésére alkalmazták, és főként a cukorrépa-termesztők körében terjedt el az alkalmazása. A kezelések eredményeként azt tapasztalták, hogy az Amalgerollal kezelt állományok könnyebben és gyorsabban, különösebb veszteség nélkül regenerálódtak. Ebből következően kezdődtek meg az Amalgerol talajra és növényre gyakorolt pozitív hatásait bizonyító kísérletsorozatok, majd az Amalgerol felhasználása széles körben elterjedt a szántóföldi növényektől kezdve a kertészeti kultúrákon át egészen a gyepgazdálkodásig. A korábban említett, a hamisítás legkisebb lehetőségét is kizáró szigorú gyártási szabályok miatt az Amalgerol pontos összetétele a mai napig titkos. Az Amalgerol okirata szerint az összetételt növényi kivonatok, növényi illóolajok, ásványi olajok képezik, amelynek végeredménye a sötétbarna színű, olajos szagú és tapintású folyadék. Az innsbrucki egyetem igazolása alapján az Amalgerol 100%-ban génmanipulált-mentes alapanyagokból tevődik össze, és kijuttatását követően környezetterhelés nélkül, teljes mértékben biológiai úton lebomlik. Talán a felsorolt érvek és indokok miatt vívta ki magának az elmúlt évek során az Amalgerol a növénytermesztés ’Unicum’-ja jelzőt. Egyik esetben sem ismert a pontos összetétel, de az egyediség és minőség mindkét termék esetében garantált!

A növénytermesztés 100 évvel ezelőtt egy biológiai körforgás volt. A terményt betakarították, a szármaradványok a területen maradtak, az istállótrágyát a területekre kihordták és bedolgozták. A szerves trágya rendszeres használatával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talajbaktériumok fennmaradását, a talaj szerves anyagának szinten tartását. A modern növénytermesztés műtrágyákat használ a talaj tápanyagtartalmának visszapótlására. Istállótrágyázás ma már alig létezik, és sok esetben a szármaradványokat sem dolgozzák be a talajba, hanem elviszik a termőterületekről. Így a talaj biológiai aktivitása csökken, a talajbaktériumok elpusztulnak, a szármaradványok lassan bomlanak le, és közben csökken a talaj humusztartalma. A humusztartalom csökkenésével csökken a vízmegtartó képesség, a talaj porossá, szerkezet nélkülivé válik, szárazságban mélyebben kiszárad, nem tartja meg a vizet; erős csapadék esetén iszapolódik, majd keménnyé szikkad. A termőképességük megőrzése érdekében a talajainkat is kezelni kell, hiszen ez közvetlen hatással van a területen termesztett növények termőképességére is.

Amalgerol Kanister Gyökértömeg mikorrhizával és nélküle

Talajkezeléskor az Amalgerol az egyedien magas szervesolaj-tartalma miatt óriási határfelületen terül szét a talajszemcséken, nagy életteret biztosítva a talajmikrobáknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag, a talajbaktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol könnyen felvehető széntartalma pedig azonnal hasznosuló tápanyagot is ad a talajbaktériumok számára, így a talaj hasznos élő szervezetei látványos működésbe kezdenek, gyors szaporodásnak indulnak. Az intenzív talajélet jól mérhető következménye a talaj széndioxid-termelésének növekedése. A szén-dioxid egyrészt lazítja a talajt, másrészt a vízzel szénsavvá alakul, ami a különböző tápelemeket felvehetővé teszi a növények számára. A kötött kalcium kioldásával javul a talaj pH-ja. Emellett nő a talajhőmérséklet, ami a növények gyors, egyöntetű kelését is segíti. Az Amalgerol dózisának emelésével, illetve rendszeres használatával ez a folyamat az alsóbb talajrétegekben is megfigyelhető, így ott is javul a talajszerkezet és a tápanyagok felvehetősége. A talaj idővel visszanyeri normális vízgazdálkodó képességét. A vetés előtti vagy a vetés után, kelés előtti gyomirtásokkal kijuttatott Amalgerol hatására a növények kelése erőteljesebb lesz, nő a csíranövények gyökértömege. Az Amalgerol-kezeléssel a növények gyökerén élő mikorrhiza mennyisége meghétszereződik! A mikorrhizák szimbiózisban élnek a növények gyökereivel és mintegy azok „meghosszabbított karjai”, sokkal messzebbről képesek a vizet és a tápanyagokat a gyökér számára biztosítani. A zöld növények 80-90%-a számára a mikorrhiza-kapcsolat elengedhetetlen. Az Amalgerolt tavaszi vetésű növények esetében alkalmazhatjuk vetés előtti talajkezeléssel vagy vetéssel egy menetben történő kijuttatással, 4-5 l/ha dózisban önmagában vagy akár folyékony startertrágyával együtt.


Mélyen kiszáradt, szerkezet nélküli talaj

Talajbaktérium-készítményekkel együtt 3 l/ha mennyiségben javasolt kijuttatni; különösen száraz időszakban segítheti a kijuttatott talajbaktériumok túlélését és felszaporodását. Az őszi vetésű kultúrák ilyenkor tavasszal gyakran mutatják a tápanyaghiány kezdődő tüneteit, vagy egy később jövő kora tavaszi fagy károsítja a növényeket. A kalászos gabonák sárgulnak, a lefagyott repcék igyekeznek kihajtani. Állománykezeléskor ezekben a kultúrákban az Amalgerol auxin-, gibberellintartalma fokozza a növények anyagcseréjét, így azok több tápanyagot fognak felvenni, a legyengült növények tápanyagpótlását viszont ez esetben érdemes levélen keresztül is biztosítani a jobb kondíció gyorsabb elérése érdekében, különböző levéltrágyákkal és nitrogénfejtrágya használatával. Az Amalgerol önmagában is tartalmaz olyan nyomelemeket, amelyek ugyan kis mennyiségben szükségesek, de alapvető fontosságúak a növény számára (wolfram, szelén, vanádium). Tavasszal, az őszi vetésű növények megindulásának elősegítésére és a kései fagyok káros hatásainak kivédésére az Amalgerol dózisa 3 liter hektáronként.

Hechta Kft.
www.hechta.hu

 

SZERZŐ:
TAKÁCS ATTILA
HECHTA KFT. 
06 31 7000 100

CÍMKÉK Amalgeroltalaj