fbpx

Lássuk a repcét!

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 16.
Őszi vetésű termesztett növények esetében nagy kérdés, milyen állapotban találjuk az állományt tavasszal. Így van ez az őszi káposztarepce esetében is, bár tavaly már ősszel akadtak gondok a keléssel éppúgy, mint a túlfejlett állományokkal. Emellett a kártevők is intenzíven támadták a fiatal növényeket. Az országos vetésterület 2018 őszén meghaladta a 300 000 hektárt, arra viszont nincs hivatalos statisztika, hogy ebből mennyi volt az, aminek „csupán” megfelelően kellett áttelelnie. A jól fejlődött és kezelt – pl. Tilmor és Proteus őszi alkalmazása – állományok természetesen jó eséllyel indultak a télbe. A statisztikára még várni kell kicsit, a saját repceterület állapotát azonban mindenkinek érdemes mielőbb felmérni és a tavaszi kezeléseket megtervezni.

 

A nyereséges termesztéshez a repce intenzív tavaszi védelme elengedhetetlen. Ha csak 2018 tavaszára visszagondolunk: az időjárás, a repce fejlődése és a kártevők megjelenése olyan helyzetet hozott, amelyben csak akkor volt esély a hatékony védelemre, ha a védekezés eszközeit idejében és megfelelően előkészítették. A környezeti tényezők mellett, rovarkártevők esetén az előző évi szerhasználat is befolyásolhatja azt, hogy tavasszal mely készítmények alkalmazhatók. A feladat tehát nem egyszerű, de tervezéssel és felkészültséggel el lehet érni azt a termés mennyiséget és minőséget, ami a termesztés jövedelmezőségének alapja.  

Kórokozók elleni védelem, növekedésszabályozás

A repcevirágzat kialakulása már kora tavasszal elkezdődik. Ebben az időszakban nem csak a jelentős kórokozók ellen van hatékony védelemre szükség. Fontos a növekedés megfelelő szabályozása is. Ezért célszerű olyan készítményt választani, amely gombaölő és regulátorhatással is rendelkezik.

A Tilmor hatóanyagai: a protiokonazol és a tebukonazol e kettős feladatot magas szinten látják el; fóma, cilindrospórium, fehérpenész és alternária elleni hatékony védelem mellett erős regulátorhatással is rendelkezik a készítmény. Csökkenti a növénymagasságot, növeli a szárszilárdságot, csökkenti a megdőlést, serkenti az oldalhajtások képződését. Egyenletes állományt eredményez, és hozzájárul az egyöntetűbb virágzáshoz is. Javítja a növények stressztűrő-képességét. Alkalmazását tavasszal a repce szárba indulásának kezdetére ajánlott időzíteni 1,2 l/ha dózisban.

A Folicur Solo régóta bevált készítmény a repce védelmében. Tavasszal, a repce szárba indulásától a virágzás kezdetéig alkalmazható 0,75-1,0 l/ha dózisban. A Tilmorban is megtalálható tebukonazol hatóanyaga kedvezően hat a repce növekedésére is: növénymagasság-csökkentő, szárszilárdító és oldalhajtás-serkentő hatása a magyar termesztők körében közismert.

Rovarkártevők

A tavaszi időjárás alakulásától függően a rovarkártevők korán megjelenthetnek a repcetáblákon. Folyamatos megfigyelésük javasolt; sárgatálas vagy sárgalapos megfigyelésre alapozva jól időzíthetők az inszekticid kezelések.  2018 őszén sok repcetáblán valóságos kártevő-invázió volt, a repcebolha és repcedarázs álhernyó lárva mellett a levéltetvek is nagy számban jelentek meg a megfelelően fejlett repcéken. Ha ekkor olyan készítménnyel történt a védekezés, amelynek használata egy szezonban – ez repce esetén ősztől a betakarításig tart – egyszer engedélyezett, akkor a tavaszi védekezéshez megfelelő választás a Decis Mega, vagy magasabb hőmérséklet esetén a Proteus.

A Proteus

A tiakloprid és a deltamentrin gyári kombinációja. Ebből adódó kettős hatásmódja (kontakt és szisztemikus) gyors taglózó hatás mellett hosszú hatástartamot, valamint a jelentős kártevők lárvái és kifejlett egyedei ellen erőteljes hatást jelent. A Proteus rendelkezik „anti-feeding”, azaz táplálkozást akadályozó hatással is: a rovarok a kezelés után már nem táplálkoznak, így akkor sem okoznak már kárt, ha a kezelés hatására csak lassabban pusztulnak el. A Proteus-felhasználás egy szezonban 2 alkalommal engedélyezett. Így megfelelő választás azoknak, akik ősszel is használták, és azoknak is, akik ősszel más rovarölő szer egyszeri alkalmazási lehetőségét már kihasználták.

Decis Mega

50 g/l deltametrin-hatóanyagot tartalmazó készítmény. Speciális formulációja más pretroidoknál hatékonyabbá teszi. Gyors kezdeti hatás, a kezelt felületen egyenletesebb eloszlás és jobb esőállóság jellemzi. Emellett a kedvező ár-érték arány megmaradt. Felhasználása 1 őszi és 3 tavaszi kezelésre engedélyezett. Kora tavasszal, alacsonyabb hőmérsékleten célszerű a Decis Mega-t választani.

A kora tavaszi időszakban a repce megfelelő védelméhez szükséges készítményeket (2×5 liter Folicur Solo és 2×3 l Proteus) tartalmazó Repce Pro csomag is elérhető a növényvédőszer-forgalmazóknál.

A növényvédelmi teendők mellett az eredményt nagyban befolyásoló egyéb tényezőkre – időjárás, terményárak, szállítási lehetőségek – termelői szinten nincs sok ráhatás. Ezért érdemes azokra a területekre koncentrálni, ahol a termelői döntés hat a későbbi eredményre.

Ne csak nézze, lássa is a repcét és tervezzen a Bayer készítményeivel!