fbpx

A sikeres és hatékony permetezés kulcsa: a jó kijuttatástechnikát biztosító fúvókák

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 14.

Napjainkban kiváló növényvédő szerek vannak forgalomban, amelyekkel még a legszélsőségesebb és legnehezebb növényvédelmi helyzetekben is biztosan meg lehet védeni a kultúrnövényt, ha jó kijuttatástechnikával végezzük el ezt a tevékenységet.


1. ábra


2. ábra


3. ábra

Az előzőekben ismertetett negatívumok sajnos jelen vannak a hazai növényvédelemnél, de az elkövetkezendőkben néhány gondolatot és fogódzkodót ajánlunk, amelyekkel a káros hatások kiküszöbölhetővé tehetők, és védekezésünk hatékonysága, a szerhasznosítás javulni fog.


4. ábra

1. Megfelelő permetszer, amely képes kifejteni az elvárt biológiai hatást.

3. Megfelelő permetezőberendezés, amely képes eljuttatni a permetlevet a célfelületre (szín-fonák, talaj, stb.).

Ezen feltételek teljesítésének mi most csak egy nagyon kis szegmensével foglalkozunk. Az alábbiakban a megfelelő fúvókák kiválasztásához adunk iránymutatást néhány pontban. A jól megválasztott típusú, méretű, megfelelő cseppmérettel rendelkező fúvóka a permetező hatékonyságát, minőségét alapvetően befolyásolja.


5. ábra

Ajánlás az elvégzendő permetezési munkához szükséges fúvóka kiválasztási menetéhez:

  • Először is alapképletek segítségével meghatározzuk 1 db fúvóka szórásteljesítményét az üzemi paraméterek alapján:

Szántóföldi gépeknél

Ventilátoros ültetvénypermetezőknél

Egy fúvóka teljesítménye=(l/min) összes szórásteljesítmény (l/min) /fúvókák száma

  • A kezelendő kultúra és a kijuttatandó vegyszer ismeretében meg kell határozni az alkalmazandó fúvóka csepptartományát, a „permetezési minőséget”.
  • A fúvóka permetezési minőségének „legjobb” kifejezője a kipermetezett mennyiséghez viszonyított, térfogati közepes cseppmérő (VMD). Ezzel adható meg az elsodródással szembeni érzékenység, és ennek alapján választunk fúvókát a célzott kijuttatáshoz (1-es és 2. ábra).
  • Miután az előző két paramétert ismerjük, így a gyártók által ajánlott fúvókák közül ki kell választani a céljainknak legjobban megfelelő típust (3-as ábra).
  • Természetesen fontos figyelembe venni, hogy milyen időjárási viszonyok között végezzük munkánkat, így nagyon ügyeljünk arra, hogy a lehetséges elsodródást minimalizáljuk.
  • Ha már megvan a céljainknak megfelelő típusú fúvóka, meg kell határozni a felhasználási paraméterek alapján (haladási sebesség, üzemi nyomás) a fúvóka méretét is, amihez a gyártók könnyen kezelhető táblázatokat biztosítanak a felhasználók számára (4. ábra).
  • A fúvókák megrendelésénél, vásárlásánál figyeljünk arra, hogy az adott fúvókán a feliratok megfelelőek legyenek (5-ös ábra).
  • Régi fúvókáink ellenőrzéséhez szükséges eszközök: fúvókaátfolyás-mérő, fúvókaszóráskép-vizsgáló, kalibrált mérőpohár, szélsebességmérő, fúvókatisztító kefe, vízérzékeny papír (fedettség, cseppméret).
  • Kopott (10%-kal nagyobb a szállítási teljesítmény a gyári újhoz képest és egymáshoz viszonyítva), sérült fúvókáknál minden esetben szükséges a csere teljes keretszélességben, mert néhány darab cseréje esetén súlyos szállítási, permetezési, környezetszennyezési, munkaminőségi problémák léphetnek fel. Az új, ill. kopott, sérült fúvókák furatának ábráját és a keresztirányú szórásegyenletességet a 6. ábrán szemléltetjük.
  • Nagyon fontos követelmény, hogy kopott fúvókák cseréjénél ugyanolyan méretű fúvókát kell a gépre szerelni, mint az eredeti volt, mert ellenkező esetben a permetezőgép kalibrálása nem lesz szabályos.
  • A szórókeretre szerelt fúvókák esetében a szórásteljesítmény már csak ±5%-kal térhet el. Nagyobb értéknél cserélni kell.
  • Nagyon fontos lesz az elkövetkezendő időszakban (műszaki vizsgálatoknál) a fedettséget befolyásoló keresztirányú szórásegyenletesség szántóföldi keretes gépeknél. Ennek a mérőszáma a variációs együttható, amely nem haladhatja meg a 7%-ot a fúvóka gyártója által megadott permetezési magasságban, de nem haladhatja meg a 9%-ot ezen magasság felett és alatt sem. ‑ Ventilátoros permetezőgépeknél a vertikális elosztási együtthatóra vonatkozó előírásokat kell figyelembe venni.
  • Elengedhetetlen követelmény minden gépnél az is, hogy a fúvókák eltömődésének (dugulásának) elkerülése végett az adott fúvóka méretéhez előírt és ahhoz igazodó rácsméretsűrűségű (Mesh-számú) szórófejszűrőt kell alkalmazni minden egyes szórófejnél.


6. ábra

Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, akkor már nagy lépést tettünk a permetezési technológiák hatékonyságának növelése irányában.

SZERZŐ: HUSZÁR JENŐ • FARMCENTER KFT.