fbpx

Viva InVigor!

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 27.

Megérkezett Magyarország legújabb hibridrepce márkája, az InVigor. Az Újvilág repcetermesztői számára nem ismeretlen ez a márkanév. Kanadában, ahol 8 millió hektáron termelnek tavaszi, canola típusú repcét, a vetésterület több mint 50%-án InVigor repcék virítanak.

A siker kulcsa az innováció. Olyan új megoldások születnek a kanadai nemesítők műhelyében, amelyek értéket jelentenek a gazdálkodók számára. A legújabb előrelépés a kipergés-ellenállósággal felvértezett repce, amelyet szabadalmi oltalom véd. Úgy tervezzük, hogy jövőre, Európában elsőként Magyarországon kerül forgalomba a kipergés-ellenálló InVigor őszi káposztarepce. Az InVigor repcék új fejezetet nyitnak repcéink történetében, jelentős előrelépést testesítenek meg. Az INV1030-as hibridünkkel sikerült egy újabb mérföldkövet elhagyni. Az INV1030 az első hibridrepce Magyarországon, amelynek olajtartalma a regisztrációs kísérletek átlagában átlépte az 50%-ot (1. táblázat).

A kísérleti eredmények azt is mutatják, hogy termőhelytől függetlenül az INV1030 adta a legmagasabb olajtartalmat, bizonyítva, hogy a genetika mennyire meghatározó eleme az olajtartalomnak. Érdemes ezt kihasználni olyan termőhelyeken, ahol a magas termés elérését valamilyen külső tényező limitálja (sekély termőréteg, a talaj víz- és tápanyag-szolgáltató képessége, stb.). Ilyen esetekben a hektáronkénti árbevétel maximalizálásának egyik módja, hogy kifejezetten magas olajtartalmú hibridet választunk, amely többletbevételt biztosít a bonifikációs értékesítésen keresztül. A feldolgozóipar következetesen hajlandó megfizetni a jobb minőséget, a magasabb olajtartalmat. Érdemes tehát ezt a genetikai erőforrást is kiaknázni gyengébb adottságú területeken, amelyhez az INV1030 kivételesen magas olajtartalmával nagyszerű alapot biztosít.

A másik forgalomba kerülő InVigor repcénk az INV 1022. Ez a repcehibrid kiemelkedő termőképességével és termésstabilitásával hoz új kategóriát a portfóliónkba. Az őszi káposztarepcénél különösen felértékelődött a termésbiztonság kérdése az elmúlt időszakban. Hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási extrémitások és ezzel párhuzamosan a repcetermesztésünk egyre intenzívebbé vált, a termelési kockázat növekedett. A kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni védekezés egyik eleme a fajtaválasztás. Érezzük ennek felelősségét: a termékfejlesztési kísérletek értékelésénél az egyik fő szempont a termésstabilitás. Az eredmények visszaköszönnek a NÉBIH független kísérleteiben is. 2014-ben, amely egy jó repcés évnek számított, az INV1022 a legnagyobb termőképességű hibrid volt a középérésű kategóriában (1. grafikon).

A legnagyobb termésű, top hibridek között végzett 2015-ben is, amely meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket, hasonlóan az idei évjárathoz. Jellemző az INV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni azokat a sztenderdeket, amelyek épp stabilitásuk miatt érhettek el Magyarországon jelentős piacrészt (2. grafikon).

2016-ban, ami szintén egy kedvező évjárat volt, az 5,39 t/ha átlagtermésével az egyik legbőtermőbb repcének bizonyult (3. grafikon).

2017-ben a Magyarországon államilag elismert középérésű repcehibridek között mérettette meg magát. 14 hely átlagában 4,76 t/ha dobogós terméseredményt ért el a NÉBIH kísérletekben (4. grafikon), ami szép példája a termőhely stabilitásnak.

Az új InVigor termékeinkkel is az a célunk, hogy megteremtsük a genetikai alapot az eredményesebb, biztonságosabb repcetermesztéshez. Az INV1030 extra magas olajtartalmával, az INV1022 kiemelkedő termőképességével és termésstabilitásával szolgálja ezt a célt.

Szavazzanak bizalmat az új InVigor repcéknek!

SZERZŐ: SZP