Stressztűrő hibridek, innovatív növényvédelmi megoldások a Syngenta válaszai a változó klímára

Teljes technológiát kínál vetéstől a betakarításig a legfontosabb szántóföldi kultúrákban a Syngenta. A vállalat a hagyományos Szer-show rendezvényein valós termesztési körülmények között mutatta meg azokat az újdonságokat, amelyek a következő években kiemelten fontosak lesznek a magyar gazdák számára. 2018. június 13.

A Syngenta ebben az évben is Dalmandon és Hajdúböszörményben – több mint hatszáz gazdálkodónak – mutatta be komplex növényvédelmi megoldásait és a hazai piacon is elérhető új hibrid- és fajtakínálatát. Vajda Beáta, a vállalat marketingvezetője kiemelte: a demonstrációs parcellákon a partnerek a gyakorlatban is láthatták azokat a hatékony technológiákat, amelyek a nehezebb időjárási feltételek, kórokozók és kártevők fokozott támadása mellett is sikeres gazdálkodást biztosítanak.

– Könnyebb feltételekre a következő években sem számítunk, így a gazdálkodóknak fokozottan kell figyelniük a növényeikre, és szükség esetén azonnal be kell avatkozniuk. Ehhez sok beszélgetésre, együttgondolkodásra van szükség – hangsúlyozta Vajda Beáta.

– A közös célunk az, hogy adott termőterületen maximalizáljuk a termést, mert azt látjuk, hogy vannak még tartalékok egy-egy művelt hektárban. Jó példa erre a napraforgó, ahol számos hibridünk 5 tonna feletti hektáronkénti termést produkált. Az idei rendezvényeken először mutattuk be a fejlesztőcsapatunk munkáját, akik a legkorszerűbb monitoring eszközökkel, dróntechnológiával dolgoznak azért, hogy a hazai gazdálkodási viszonyokra legjobban adaptálható megoldásokat hozzuk. Idén, a hirtelen jött melegnek köszönhetően a napraforgó fejlettsége egy-két héttel előrébb tart, mint tavaly, a növények fejlettségi fokára a csillagbimbós állapot a jellemző, tájékoztatott Ácsné Szekeres Dóra olajos növény kampánymenedzser.

– A szakma egyelőre bizakodva néz az idei napraforgótermés elé, de természetesen ez még a szezon hátralevő részének – különösképpen a virágzás időszakának – időjárásán fog múlni. A gazdálkodóknak már most érdemes odafigyelnie a táblák gyomviszonyaira, a preemergensen kezelt táblákon ugyanis a termésmennyiség akár 10-20 százalékkal nagyobb lehet az alapgyomirtás nélküli táblákhoz képest. Ezenkívül a szezon sajátosságaiból adódóan, a talaj-előkészítés nehézségei miatt a napraforgótáblák heterogénebbek, illetve a gyomfertőzöttség is nagyobb, így ebben az évben kiemelt jelentőségű lesz a deszikkálás: a Reglone Air alkalmazásával akár 400 kilogramm termés is menthető hektáronként.

Ácsné Szekeres Dóra elmondta: a napraforgó második gombaölő szeres kezelése most esedékes, a párás-meleg időjárás kedvező a gombafertőzéseknek, valamint a napraforgó csillagbimbós állapotában, illetve azt követően az Alternaria és a Phoma általi fertőzés is nagy termésveszteséget okozhat. A 2018-ban piacra vezetett Amistar Sun azoxistrobin-, valamint difenokonazol tartalmának köszönhetően biztos védelmet nyújt a napraforgó, valamint a repce levél- és szárbetegségeivel szemben, amelyet a gazdák a repcében már ki is próbálhattak. Idén a vetést követő időszakban kialakult csapadékszegény időjárás miatt az alap gyomirtás csökkent hatékonyságot mutatott, valamint a gyomok heterogén kelése miatt a felülkezelések szükségessé váltak, így a Clearfield Plus technológiában alkalmazható Listego Plus is bizonyíthatta tudását a fejlettebb gyomnövényekkel szemben, mint a parlagfű, fehér libatop, kakaslábfű. A Szer-show résztvevői ezenkívül testközelből láthatták a piacvezető Syngenta napraforgó-kínálatának a hazai termesztési viszonyokat teljesen lefedő 13 hibridje közül a különböző szegmensek vezető hibridjeit. Az elmúlt évek sikernövénye, a repce területén hatalmasat lépett előre a Syngenta, amely folyamatosan bővíti a SafeCrossTM hibridizációs programjában nemesített, kiváló termőképességű, magas olajtartalmú hibridjeit. A repcekultúra mára az egyik legjövedelmezőbb szántóföldi növénnyé lépett elő.

A kalászos területén egy fontos újdonsággal az idei rendezvényeken találkozhattak először a gazdálkodók: az Elatus Era a piacon a legerősebb SDHI formuláció lesz, amely a legkomplexebb védelmet biztosítja a növények számára, ismertette Korbuly Bence kalászos kampánymenedzser. A készítmény az új generációs SDHI hatóanyagot tartalmazza, a SOLATENOLTM-t, 75 g/l mennyiségben és a legerősebb triazolt, a protiokonazolt, 150 g/l mennyiségben. Az Elatus Era a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik. Levélbetegségek esetén a zászlóslevél kiterülésekor pedig 0,7-0,8 liter/hektár mennyiségben alkalmazzák, míg fuzárium és késői levélbetegségek esetén kalászoláskor-virágzás kezdetén a legmagasabb dózisban juttassák ki (1 liter/hektár)! A növényvédelmi újdonságok mellett a résztvevők megtekintették a Syngenta egyre bővülő kalászos kínálatát, amelyből kiemelkedik a Falado búzafajta, amely az elmúlt évek fajta-összehasonlító kísérleteit rendre kimagasló termésátlaggal nyerte. A magyar gazdák körében is egyre népszerűbb a szárazságtűrésben és stressztűrésben kiváló tulajdonságú Jallon hibridárpa, amellyel ugyancsak kimagasló termésmennyiséget értek el az elmúlt szezonban.

– Az idei száraz tavasznak köszönhetően a vegetáció egy-két héttel előrébb tolódott. A búzatáblák vegyes képet mutatnak: van ahol még „élnek” a növények, de nagyon sok tábla már közel áll a betakarításhoz. Egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyi termésszintnél kevesebb termést takaríthatunk be idén. Az ország több pontjától érkezett visszajelzés súlyos levélrozsda fertőzésről, amely azért is aggasztó, mert szinte mindenhol elvégezték már a fuzárium elleni védekezést, és a fertőzés ezután ütötte fel a fejét. A magyar piacon szinte az összes hatásos készítmény élelmezés egészségügyi várakozási ideje 35 nap, vagy annál hosszabb, így már nincs lehetőség a beavatkozásra. Súlyos fertőzés esetén a rozsda teljesen mértékben elpusztítja a zászlós levelet.

A legfontosabb szántóföldi növényeink közül egyedül a kukoricának kedvezett az idén tapasztalható korai nyár, viszont számos helyen már a csapadékhiány tüneteit mutatja az állomány. Az időben elvetett növények a szokotthoz képest fejlettebb állapotban vannak, de a később elvetett állományok meglehetősen heterogén képet mutatnak. Mint Schipp Márton kampánymenedzser elmondta: a meleg időjárás miatt 2-3 héttel korábban, már május második hetében megjelentek a kukoricabogár lárvák, majd június elején az első imágók. A sikeres és minőségi kukoricatermesztéshez megfelelő növényvédelemmel kell fellépni a rovarkártevők ellen. A Syngenta az Ampligo-t ajánlja erre a célra, amely taglózó hatása mellett hosszú tartamhatást biztosít a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen, hatóanyag összetételéből következően egyúttal hatékonyan gyéríti a kukoricabogár- és a levéltetű-állományt is.

Az idei újdonságokról szólva Schipp Márton elmondta: az új szárazságtűrő Artesian kukoricahibrid-család új fejezetett nyitott a vállalat kukoricaportfóliójában. Az Artesian hibridek olyan elit genetikát hordoznak, amelyek a növekedés bármely szakaszában képesek megfelelő választ adni a vízhiány okozta stresszre, és lehetővé teszik a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Az Artesian hibridcsalád első két képviselője az SY Chorintos és az SY Orpheus, amelyek prémium csávázással kerültek forgalomba. A Maxim Quattro négy hatóanyagot tartalmazó, széles spektrumú gombaölő csávázószer, amely a vetést követően nem csupán a csíranövényt, hanem a fiatal növényt is védi, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica növény jobb egészségi állapotát. A Vibrance nem csupán egy gombaölő csávázószer, hanem egy egyedülálló gyökérzet erősítő hatású készítmény. A kezdetektől erősíti a gyökérzetet, növeli a növény nitrogénfelvételét, fokozza a növény fotoszintézisének aktivitását. Az egészséges, fejlettebb gyökérzet fokozottabb tápanyagfelvételt, erősebb növényfejlődést jelent, amely a termésben is megmutatkozhat. A Force 20 CS rovarölő csávázószer pedig a drótféreg fertőzés gyérítésével védi a kukorica gyökérzetét.

2019-től megújul a Syngenta kukorica posztemergens gyomirtó portfóliója is. Az Elumis Bang egy három hatóanyagot tartalmazó gyomirtó csomag, amely komplett védelmet biztosít a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen, beleértve a magról kelő gyomok mellett az évelő egy- és kétszikű gyomnövényeket is. Az Elumis Bang a posztemergens hatása mellett 3-4 hetes tartamhatással rendelkezik az újra-, magról kelő kétszikű gyomok ellen is.

A gazdálkodók az idei Szer-showkon a Syngenta által elindított a Contivo™ mezőgazdasági vállalatfejlesztési szakértőivel is találkozhattak. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az okszerű és fenntartható Contivo™ termesztéstechnológia termésbiztonságot és többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára. Ma már több mint 100 termelő rendszeresen használja a rendszer nyújtotta előnyöket. Mindezeken kívül a Syngenta szakértői bemutatták a vállalat Good Growth Plan programját, amelynek keretében 2020-ig fontos célokat tűztek ki a fenntartható mezőgazdaság biztosítására. Mint Vajda Beáta marketingvezető kiemelte: „hatékonyabbá tesszük a növénytermesztést. Átlagosan 10,9 százalékos termőképesség-növekedést értünk el folyamatos innovációink révén a világpiacon. A célunk az, hogy 2020-ra 20 százalékkal több termést realizáljanak a gazdálkodók. Ezenkívül több termőföldet mentünk meg, erősítjük a biodiverzitást, és segítjük a kisgazdálkodókat.”

SZERZŐ: SZG • FOTÓ: NAGY MIHÁLY

bemutató hibrid klímaváltozás növényvédelem syngenta