fbpx

A fejlődés töretlen – Clearfield® technológia repcében

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 23.

A Clearfield® gyomirtási technológia 2011 őszén vált elérhetővé a gazdálkodók számára. Az eltelt nyolc év alatt sok tapasztalatot, tanulságot szereztünk közösen.

Elmondhatjuk, hogy a technológia sikeres, hiszen egy menetben tudunk védekezni a repcében előforduló egy- és kétszikű gyomnövények ellen a repce kelése után, anélkül, hogy lemondanánk a széles hatásspektrumról vagy a hosszú talajon keresztüli tartamhatásról. A technológia előnyei különösen a száraz őszökön domborodnak ki.

A 2018-as ősz nagyon száraz és meleg volt. Ez az időjárás tökéletes volt a napraforgó, kukorica betakarításához, azonban a repce vetésének nem kedvezett. Sok helyen a mag akár egy-másfél hónapig is elfeküdt a talajban, mielőtt megindult volna a csírázás. Kulcsfontosságú volt az idei őszön is a nedvesség megtartása a talajban. Azokon a területeken, ahol a repce kikelt, ott előbbutóbb a gyomnövények is megjelentek. Míg egy átlagos évben a preemergens kezelések kellő hatékonyságot tudnak biztosítani, 2018 őszén a bemosó csapadék hiánya miatt ez elmaradt, ezek a kezelések hatástalanok voltak. Ilyen körülmények között mutatkozik meg igazán a Clearfield technológia előnye.


Ebszékfű- és búzaárvakelés a Cleravo+Effigo kombináció kijuttatása után 10 nappal


2017 ősz, kezeletlen kontroll, Győr


2017 ősz, Cleravo+Effigo kombináció hatékonysága túlfejlett pipacs ellen, Győr


Kezeletlen kontroll, Ják

Az elmúlt években egyre újabb imidazolinon-toleráns hibridek jelentek meg a piacon, és folyamatosan bővül a választék. Ugyanakkor mi, a BASF-nél sem ültünk tétlenül a másik oldalon. A gyomirtás hatékonyságának növelésén dolgoztunk és dolgozunk folyamatosan. Hogyan lehetséges ez, hiszen minden évben elmondjuk: a Cleratop® kiválóan működik mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomok ellen. Aki ismeri a technológiát, az tudja, hogy bizonyos gyomok (pipacs, székfűfajok) ellen javítható még a hatékonyság. Bár az imidazolinon hatóanyag kiváló hatást ad a pipacs és székfűfajok ellen, ám ez csak a gyomok 2-4 leveles állapotáig érvényes. Esetenként ezt az időzítést nehéz tartani, különösen, ha ezek a gyomnövények nagy egyedszámban fordulnak elő a területen, vagy sokszor éppen a szárazság miatt nagyon vontatott a kultúrnövény és vele együtt a gyomnövények kelése is. Ilyenkor bizony a korábban kibújt egyedek már jóval fejlettebbek, mint a később kelők, nehéz jól időzíteni a gyomirtást. Az ilyen helyzetekre a megoldás roppant egyszerű. Szükségünk van egy olyan hatóanyagra, amely pipacs és ebszékfű ellen kiemelkedő hatékonysággal bír. Ez az aminopiralid, amely az Effigo™ gyomirtó szer egyik hatóanyaga, a klopiralid és a pikloram mellett. Amennyiben az imidazolinont kombináljuk az Effigo™ hatóanyagaival, akkor tovább javul a Clearfield® technológia hatékonysága a pipacs és a fészkes virágzatú gyomok (székfűfajok, pipitér) ellen, megtartva az eddig is kiváló hatékonyságot a keresztes virágú és egyéb kétszikű gyomokkal, valamint a magról kelő egyszikűekkel szemben. A Cleravo® +Effigo™ kombináció továbbra is biztosítja a csapadéktól független gyomirtó hatást, emellett nagyobb rugalmasságra ad lehetőséget a felhasználó számára, lehetővé téve ezzel a gyomirtás optimális időzítését.

Az EffigoTM a Dow Agrosciences bejegyzett márkaneve.

SZERZŐ: DR. ÁDÁMSZKI TAMÁS FEJLESZTŐMÉRNÖK