fbpx

Väderstad Tempo V – egyre népszerűbb a vertikálisan összecsukható változat

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 27.

A Väderstad Tempo a szemenkénti vetőgépek új generációját jelenti, amelyik kivételes precizitásra képes a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is. A Tempo a hagyományos és a csökkentett menetszámú talajművelési technológiában éppúgy kiválóan teljesít, mint direktvetésben.

Väderstad Tempo V – a sokoldalúság csúcsa

Az AGROmashEXPO szakkiállításon felkerestük a Väderstad standot, ahol Dr. Kalmár Tibort, a Väderstad Kft. ügyvezetőjét arra kértük, mutassa be egy kiállított terméküket. A cégvezető a Tempo szemenkénti vetőgépet választotta, amiből csak a tavaszi szezonra 60 darabot értékesítenek.


Dr. Kalmár Tibor, a Vaderstadt Kft. ügyvezetője

A Tempo V munkaeszközön a „V” jelölés azt szimbolizálja, hogy ez egy vertikálisan összecsukható vetőgép. Különösen népszerű a Tempo V 8/12, melynek sortávolsága változtatható. A Tempo V egyaránt képes aprómagú növényeket, vagy akár szóját 45 cm sortávolságra, valamint hagyományos széles sortávolságra kukoricát vagy napraforgót is vetni.

Az állítható sortávolságú Tempo V szemenkénti vetőgépre azonban nem szerelhető műtrágyatartály. A gyártó azoknak a gazdálkodóknak, akik a vetéssel együtt szeretnék kijuttatni a műtrágyát, a traktorfrontra felfüggeszthető FH 2200 műtrágyatartályt kínálja, amit szintén kiállított a standján a Väderstad a mezőgazdasági szakvásáron.

A cégvezető arról is beszámolt, hogy a Tempo szemenkénti vetőgéphez a gyártó opcionálisan aprómagvető készletet is kínál, amivel még precízebbé tehető a Väderstad szemenkénti vetőgép. A készlet egyrészt a magadagolóban tartalmaz egy olyan rácsozatot, ami kissé megváltoztatja a levegő áramlását, ezáltal pontosabbá téve a magadagolást. A készlethez tartozik egy új fejlesztésű nyomókerék is, amelyik a magbarázdában dolgozik, s megállítja a kilőtt magot: a PowerShoot magadagolási rendszer lövi a magot a nyomókerék alá. A megújult nyomókerék finomabban állítható több fokozatban. A szintén újfejlesztésű zárókerék hét fokozatban állítható, amit külön az aprómagú, sekélyre vetett növényekhez fejlesztett ki a Väderstad. A készlet bármelyik Tempo szemenkénti vetőgéphez megvásárolható.

A Väderstad további új fejlesztése, hogy 2018-tól opcionálisan, hidraulikus súlyráterheléssel is rendelhetők a vetőkocsik; míg korábban rugó átállítással, most a traktorfülkéből akár menet közben is állítható, a vetőegységekre eső nyomás.

Väderstad FH 2200 – nagy mennyiségű műtrágya kijuttatása akár a vetéssel egy menetben

A frontfüggesztésű FH 2200 műtrágyatartály megteremti a nagy pontosságú kombi vetés feltételeit. A Tempo vetőgép és az FH 2200 műtrágyatartály tökéletesen együtt vezérelhető a szemenkénti vetőgép számítógépével: olyan, mintha saját műtrágyatartálya lenne a vetőgépnek, annak ellenére, hogy az a traktor mellső függesztőrendszerén található.


A 2200 liter kapacitású tartályt a gyártó a legújabb elektromos adagolójával, a Fenix III adagolórendszerrel szereli, amely nagy munkasebesség mellett is biztosítja a nagy dózisú műtrágya-kijuttatást. A Fenix III annyira új fejlesztés, hogy eddig csupán a Spirit R 300 pneumatikus vetőgépen találkozhattak vele a gazdálkodók. A Fenix III vetőmag és műtrágya kijuttatására egyaránt alkalmas, s 15 km/h munkasebességnél akár 350 kg/ha műtrágyát is képes kiadagolni.

A frontfüggesztésű FH 2200 műtrágyatartály képes együtt dolgozni az erős és sokoldalú Opus, valamint a páratlan teljesítményű TopDown kultivátorokkal is. Amennyiben a gazdálkodó a talaj-előkészítéssel együtt szeretné kijuttatni a műtrágyát, csak felteszi a frontfüggesztésű műtrágyatartályt, egy elosztófejet a kultivátorra, valamint a kapákhoz levezeti a műtrágyacsoroszlyákat, s máris kezdheti a munkát.

A cégvezető arról is beszámolt – mivel munkaeszközeikre igen nagy a kereslet –, előfordul, hogy akár kettő hónapot is várnia kell a gazdálkodónak a megrendelt gépére, amit a nyári szezonban azonban jellemzően egy hónapon belül tudnak szállítani. Hozzátette, azok számára, akik most szeretnének tavaszi munkaeszközt vásárolni, már nem biztos, hogy azt a szezon kezdete előtt átvehetik. A Väderstad azért is indította útjára nyáron a Tempo, októberben pedig a többi munkaeszköze előszezonját, hogy a termelőknek bőven legyen idejük a géprendelésre.

A jelentős kereslet azonban nem csak hazánkban, hanem világszerte tapasztalható, emiatt vélhetőleg mintegy 800 géppel gyárt többet az idei évben a Väderstad, mint az előző évben. A Tempo szemenkénti vetőgép eladás tekintetében hazánkban az élvonalban található, stabilan a második helyet foglalja el. A kiváló eredmény jórészt annak is köszönhető, hogy a Tempo modellválasztéka egyre bővül, s így a gyártó már szinte minden üzemmérethez kínál megfelelő vetőgépet.

SZERZŐ: CS ZS