fbpx

KWS partnertalálkozók

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 16.

Januárban több helyszínen várta kiemelt partnereit a KWS Magyarország Kft. Az aktuális szakmai információk átadása mellett partnercégeik bemutatkozására és a termelési versenyek díjátadására is itt került sor. Szerkesztőségünk a kecskeméti rendezvényen képviseltette magát.


Pallos Mihály ügyvezető igazgató, KWS Magyarország Kft.

Klíma kontroll

A rendezvényen Pallós Mihály ügyvezető köszöntötte a megjelent termelőket. Előadásában a vendéglátó először arra hívta fel a figyelmet, hogy a komoly fúziók, összeolvadások idejét éljük, a KWS azonban továbbra is független vetőmagcégként van jelen a piacon. A céget hosszú távú gondolkodás, stabil tulajdonosi háttér, a vetőmagok iránti elkötelezettség és a vállalkozói szellem jellemzi. A KWS hosszú távú gondolkodását bizonyítja többek között a CLIMACONTROL3 hőstressz- és szárazságtűrő kukoricahibridek fejlesztése. A vállalat ennek érdekében négy kutatóállomást hozott létre, több száz kisparcellás kísérleti hálózatot üzemeltet Európában. Az új hibridek közül kiemelte a KWS 4484-at, ami már az idei szezonban a gazdák egyik kedvence lehet.

Új, versenyképes Clearfield napraforgókkal is jelentkezik a KWS, ezek közül vezető szerepet kaphat a hazai nemesítésű KWS ACER CL és a KWS NAUTILUS CL.

Egy éve indult el a KWS Webshop, amelyen közvetlenül a gyártótól lehet vetőmagot vásárolni. Az online szolgáltatás egyre népszerűbb, ami annak is köszönhető, hogy a vásárlóknak kedvezményeket biztosítanak.


A partnertalálkozókon került sor a termelési versenyek díjátadására is

Termelési verseny

A KWS Magyarország Kft. 2015-ben indította útjára Szemes Kukorica és Silókukorica Termelési Versenyeit hagyományteremtő céllal. 2017-ben már a 3. „házi” versenyt hirdették meg. A versenyek célja, hogy népszerűsítse az új KWS hibrideket, felhívja a figyelmet a folyamatosan megújuló kukoricahibrid-portfólióra. Ezek mellett kiemelten fontos a partneri kapcsolatok erősítése és a termelőkkel való szorosabb szakmai együttműködés. A három rendezvényen összesen 16 díjat osztottak ki. A KWS Magyarország Kft. a versenyek mellett tavaly elindított egy másik programot is, a KWS Teszt Akadémiát. A program elindításának célja az volt, hogy a KWS egy olyan termelői kört alakítson ki, akik tesztelik a legújabb KWS kukorica- és napraforgóhibrideket a piacra kerülés előtt 1 évvel. Emellett fontos, hogy a KWS megismerje a tesztelők véleményét a hibridekről, és szakmai információkat gyűjtsön a legújabb anyagokról még a piacra kerülés előtt. A tesztelő helyszínek is versenyeztek egymással, és a legjobb eredményt elérő termelők díjat kaptak.

KWS Silókukorica Termelési Verseny

A KWS Silókukorica Termelési Versenyre 2017-ben a KONSENS TOP kategóriás silókukorica-hibriddel lehetett nevezni. A versenyre 42 termelő jelentkezett, körükből végül 33 minta került bevizsgálásra az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. részvételével.

Bírálati szempontok és díjazás

Az eredmények értékelése során az alábbi bírálati szempont került kialakításra: 14,5%-os szemnedvesség-tartalomra számított, KWS területi képviselő jelenlétében bemért nettó terméshozam. Ennek megfelelően a díjazás az alábbiak szerint alakult:

Díjazás:

‑I–III. díjak: Hibrid kategóriánként az első 3 legnagyobb nettó terméshozamot elérő termelők KWS Szemes Kukorica Termelési Verseny díjazottak.

KWS Teszt Akadémia Programok

A 2017-ben első alkalommal elindított KWS Teszt Akadémia Program kukorica és napraforgó kategóriában került megrendezésre. Az elsőként tesztelt hibridek a KWS 4484 és a KORVINUS kukoricahibridek voltak, míg a napraforgók esetében a termelők az első hazai nemesítésű (KWS Napraforgó Nemesítő Állomás, Kozármisleny) KWS ACER CL és KWS NAUTILUS CL hibrideket tesztelhették. Összesen 18 helyszínen tesztelték a termelők a KWS hibrideket. A KWS 2-2 zsák kukorica vetőmagot és kb. 1 hektárra elegendő napraforgó vetőmagot biztosított a teszteléshez.

KWS Teszt Akadémia Program eredmények

Az eredmények értékelése során az alábbi bírálati szempont került kialakításra.

KWS Kukorica Teszt Akadémia

14,5%-os szemnedvesség-tartalomra számított, KWS területi képviselő jelenlétében bemért nettó terméshozam

Díjazás:

2 db I. helyezett került kihirdetésre:

‑I. díj: KORVINUS

‑I. díj: KWS 4484

Hibridkategóriánként legnagyobb nettó terméshozamot elérő termelő

KWS Napraforgó Teszt Akadémia 8,5%-os szemnedvesség-tartalomra számított, KWS területi képviselő jelenlétében bemért nettó terméshozam

Díjazás:

I. díj a legnagyobb nettó terméshozamot elérő termelőnek!

SZERZŐ: M. F.