fbpx

Repcebetakarítás – nyugodt döntés a nagyobb hozamért

Írta: Szerkesztőség - 2016 május 31.

Számos nemzetközi kísérlet igazolja, hogy a gyakorlatban sokszor túl korai betakarítás mellett döntenek a termelők. Annak ellenére, hogy a repce – minden híreszteléssel ellentétben – viszonylag jól tűri, ha állva hagyják, extrém helyzetektől eltekintve a betakarítást megelőző veszteségek mértéke nem számottevő. A RAPOOL egy kétéves kísérletsorozatban azt tapasztalta, hogy a több nappal későbbi betakarítás mázsákban mérhető többlettermést produkált még esős és szeles időjárási körülmények között is.

A betakarítási ablak optimális kihasználása

A későbbi betakarításhoz köthető magasabb hozamok leginkább a repceszalma kedvezőbb, szárazabb állapotára vezethetők vissza. Az állomány jobb betakaríthatósága mellett csökken a kombájnolási veszteség, mivel csökken annak a veszélye, hogy a szalmához tapadó repcemagok egy része is visszakerül a talajra. A mindenkori időjárási körülményeket és a magok, illetve a szalma érési állapotát szem előtt tartva mérlegelhető a betakarítás időpontjának néhány napos elhalasztása annak érdekében, hogy az állományokban rejlő maximális terméspotenciál jobb betakaríthatósággal kiaknázható legyen, érdemi betakarítási veszteség nélkül.

 

 

Túl korai betakarítás esetén a rossz betakaríthatóság miatti hozamcsökkenés veszélye áll fenn. Az optimális állapotok utáni betakarítás során nagy lehet a betakarítás előtti, illetve az extrém időjárási események által kiváltott hozamveszteség. Az optimális időpont a kettő között található, általában a gyakorlat által választott időpontnál némileg később (1. ábra). A RAPOOL-hibridek széles betakaríthatósági intervalluma jó lehetőséget biztosít az optimális időpont meghatározásához.

A RAPOOL-hibridek előnyei a gyakorlatban

Nem könnyű eldönteni, hogy az adott üzem számára melyik RAPOOL-hibrid a legalkalmasabb az érési tulajdonságai alapján (2. ábra). Hiszen az üzemi igények éppúgy változhatnak, mint ahogyan az időjárási körülmények is. Ennek ellenére van néhány olyan alapvetés, melyekkel a legjobbat hozhatjuk ki a hibridekből és azok érési tulajdonságaiból.

 

 

Javaslataink:

  • Az eltérő érésidejű, illetve -dinamikájú hibridek egyidejű használata nemcsak az ésszerű rizikómegosztás alapelve, hanem a betakarítási idő széthúzását és az ebből adódó nagyobb betakarítási biztonságot is jelenti. Az egyes hibridek közötti 2–3 nap érésidő-különbség biztosítja a kombájnkapacitások optimális kihasználását is. Több idő és nagyobb biztonság.

  • Korai betakarítás megcélzásakor azok a korábbi érésű és gyors szalmaelszáradást mutató hibridek jöhetnek szóba, amelyek a valamivel rövidebb vegetációs periódusuk ellenére is nagy terméspotenciállal rendelkeznek, és biztosan betakaríthatóak a búza előtt. Ilyen például az AVATAR és a VISBY.

  • Univerzálisan használhatók a középkorai hibridek, amelyek már jobban tolerálják a későbbi betakarítást egy esetlegesen nehezebb évjáratban. A SHREK és a MERCEDES gyorsabb szalmaérése ilyenkor is jó kombájnolhatóságot fog biztosítani.

  • A későbbi betakarítás különösen a középérésű, egészséges és lassabb szárelszáradású hibrideknél – mint például a DIFFUSION és a VERITAS CL – jobb eredménnyel is jár. A hosszabb vegetációs idő, a lassabb szárelszáradás összességében sokszor ígéretesebb termést is előrevetít, és ezt érdemes is türelemmel kivárni.

Horváth Boglárka
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu