fbpx

HARDI – nálunk már majdnem két évtizede bizonyít!

Írta: Szerkesztőség - 2016 február 02.

A hajdúnánási székhelyű Agroszoltek Kft.-nél közel két évtizede HARDI permetezőgépekkel látják el a növényvédelmi feladatokat. Péter Imre és Váradi Sándor ügyvezető tulajdonosokat kérdeztük a hosszú évek tapasztalatairól.

 

Péter Imre ügyvezető, Agroszoltek Kft.

 

Egy késő őszi napsütéses délelőtt érkeztünk a Hajdú-Bihar megyei Agroszoltek Kft. telephelyére, ahol Péter Imre és Váradi Sándor ügyvezető tulajdonosokkal beszélgettünk a közel két évtizedes tapasztalatukról a HARDI permetezőgépekkel kapcsolatban. Először arra kértük a két tulajdonost, hogy mutassák be cégüket.

– Az Agroszoltek Kft. 1994-ben, három tulajdonossal alakult. A cég alapvetően növénytermesztéssel és növénytermesztési szolgáltatással foglalkozik, s 2001 óta bejegyzett integrátorok is vagyunk.

Jelenleg 1 100 hektár területet bérelünk, ezenkívül integráció keretén belül mintegy 1 500 hektár területet művelünk. A termesztett növényeink közül meghatározó a csemegekukorica, a zöldborsó és a cukorrépa, de őszi árpát, őszi búzát, takarmánykukoricát, napraforgót és zöldbabot is termesztünk.

A termőterületek nagy része a hajdúsági löszhát, illetve a nyírségi homok határán helyezkedik el, emiatt igen változékony termőföldön gazdálkodunk. Réti területeink is vannak, ott a kevésbé intenzív növényeket termesztjük.

Az egyre szélsőségesebb éghajlati viszonyok és a kevés csapadék miatt az 1 100 hektár területünkből 430 hektárt lineár berendezéssel öntözünk: az idei évben extrém sok, mintegy 870 ezer köbméter vizet használtunk fel erre a célra.

Erőgépek és munkaeszközök tekintetében zöldbab betakarítógép és szállítóeszközök kivételével mindennel rendelkezünk, ami a jó minőségű és hatékony gazdálkodáshoz szükséges. Kis teljesítményű erőgépeink között van néhány MTZ traktor, a 100-120 lóerős kategóriában New Holland traktorok, a nagyobb teljesítményű gépek között van 180 lóerős New Holland, egy 2013-as Massey Ferguson és öt darab RÁBA erőgép is.

A különféle munkaeszközök mellett gazdaságunk négy CLAAS kombájnnal, öt zöldborsó-, egy cukorrépa- és két csemegekukorica-betakarítógéppel, valamint kettő Manitou rakodógéppel és egy Hyundai targoncával is rendelkezik.

 

 

1997-ben letettük a voksunkat a légzsákos permetezőgép mellett

– Mikor vásárolták az első HARDI permetezőgépüket, s miért ezt a márkát választották?

– Az első HARDI COMMANDER permetezőgépünket 1997-ben vásároltuk. Akkor azért esett erre a márkára a választásunk, mert egyrészt többen ajánlották, másrészt a HARDI már akkor is kínált légzsákos rendszerű permetezőgépet.

A légzsákos rendszerrel egy előadás keretén belül találkoztunk először, ahol rendkívül meggyőzően szemléltették egy kisfilmen keresztül, hogy az ilyen egységgel ellátott permetezőgép milyen tökéletes növényvédő szer fedettséget biztosított még a levél fonákján is, de egy dús búzaállományban is megfelelő mennyiségű permetlé jutott a növény minden részéhez.

Tekintettel arra, hogy a mi területeinken tavasszal gyakori a szeles idő, s ezzel a rendszerrel erősebb szél mellett is lehet permetezni, úgy döntöttünk, mindenképp légzsákos permetezőgépet vásárolunk. A rendszer a gyakorlatban is bevált, így a légzsákos permetezőgép mellett tettük le a voksunkat, azóta is csak ilyet használunk.

Az első HARDI COMMANDER permetezőgépünk hosszú ideig szolgálta a gazdaságunkat, megbízható, stabil permetezőgép, tulajdonképpen ma is tökéletesen működik, de már nem használjuk. Sokat teljesített ez a gép, miközben különösebb műszaki meghibásodása nem volt, csak a használatból eredő kisebb hibák fordultak elő, de ez és a többi HARDI permetezőnk is egy évtizeden át is megbízhatóan működött, intenzív használat mellett is. A régebbi HARDI gépekben nagyon tetszett, hogy kevésbé voltak még elektronizálva, egyszerű, könnyen kezelhető, szerelhető eszközként segítették munkánkat

 

 

A HARDI jó választásnak bizonyult

– Jelenleg milyen permetezőgépeket használnak, és mennyire elégedettek azokkal?

– A gazdaságunkban kettő – egy 2012-es és egy 2014-es évjáratú – 18 méter széles szórókerettel szerelt vontatott COMMANDER és egy 2014-ben vásárolt HARDI ALPHA önjáró permetezőgép dolgozik, 24 méteres szórókerettel.

A vontatott permetezőgépeket a sűrűsoros és alacsonyabb, míg az önjáró ALPHA permetezőgépet a magasabb és széles sortávú kapás kultúrákban, a napraforgóban és a kukoricában használjuk. Sajnos az önjáró permetezőgép nyomtávja habár fokozatmentesen, de mechanikusan állítható, ami időigényes. Ezért alakítottuk ki így a permetezési rendszerünket, hogy ne kelljen a nyomtávot állítani a gépen.

 

 

A mostani HARDI permetezőgépeinkre is mindig számíthatunk, igen megbízhatóak. Kisebb meghibásodások természetesen időnként ezeken is előfordulnak. Egyszer a garanciális idő alatt elromlott a hidraulikaszivattyú az egyik gépen. Attól tartottunk, hogy az alkatrész magas ára miatt nehezen tudjuk érvényesíteni a garanciális cserét, de nem így történt: a HARDI rövid időn belül küldte az új hidraulikaszivattyút, a gyár nem vonta kétségbe, hogy a gépet üzemszerűen használtuk; a HARDI mindig ad a nevére. Ezenkívül időnként néhány szoftverfrissítésre volt szükség, s egy-két kisebb, a használatból eredő kopás mutatkozott.

Elégedettek vagyunk-e a HARDI permetezőgépekkel? Úgy gondolom, semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy közel két évtizede csak ezt a márkát használjuk a növényvédelmi munkához. A HARDI elismert márka a piacon, nálunk már bizonyított, ezért sem akartunk váltani. Olyan jellegű gond egyik géppel sem volt, hogy úgy érezhettük volna, ne lett volna jó választás a HARDI. A korábbi gépeinkkel is elégedettek voltunk, így a mostaniak is biztosan gond nélkül fognak tíz évig dolgozni, s nekünk ez a fontos.

HARDI ALPHA – számunkra megfelelő hasmagassággal

– Elegendőnek tartják az önjáró permetezőgép 175 cm-es szabad hasmagasságát?

– Tudjuk, hogy elérhetők nagyobb hasmagasságú önjáró permetezőgépek is a piacon, de a mi igényeinkhez, az általunk termesztett kultúrákhoz ez a magasság tökéletesen megfelelő.

– Milyennek tartják a HARDI szervizszolgáltatását?

– A mai permetezőgépek sok elektronikai megoldással rendelkeznek, ami ugyan megkönnyíti a munkát, de ha meghibásodnak, magasan képzett szakember és laptop kell hozzájuk. A HARDI-nál jól képzett szervizes szakemberek állnak rendelkezésre, de főszezonban előfordul, hogy kicsit később érnek ki, ami okozhat nehézséget. Mi azonban bízunk a permetezőinkben, s szerencsére nem jellemző olyan mértékű meghibásodás, ami miatt meg kell állni a munkával.