fbpx

Tavaszi védekezés hormonhatású gyomirtó szerekkel

Írta: Szerkesztőség - 2015 december 18.

 

 

Az őszi búza legfontosabb kétszikű gyomnövényei között évtizedek óta előkelő helyen szerepel az ebszékfű, a mezei acat és a ragadós galaj.

A veszélyes gyomok megjelenése nemcsak a termés betakarítását nehezíti, hanem a termesztés jövedelmezőségét is veszélyezteti. Jelenlétük rontja a termés minőségét és csökkenti annak mennyiségét. Ráadásul a fertőzött gabonatábla rossz előveteménye az utána következő kultúrnövénynek, hiszen annak gyomirtását is megdrágítja.

Az említett három gyomnövény együttes előfordulása esetén a védekezés csak nagy hatékonyságú herbicid-kombinációkkal lehet eredményes. Minden fenoxi-származék felhasználható az őszi gabonafélék gyomirtására, de önmagában nem mindegyik nyújt elegendő védelmet. A kombinációk összeállításakor ezért figyelembe kell venni a megcélzott gyomnövények érzékenységét és fejlettségét, valamint a kultúrnövények fejlődési stádiumát. Az őszi gabonafélék a 2-3 leveles kor és a bokrosodás vége közötti időszakban a legkevésbé érzékenyek a fenoxi-alkán-karbonsav származékokkal szemben.

A kombinációs partner a legtöbb esetben egy másik hormonhatású hatóanyag, amely eltérő hatásspektruma révén eredményesebbé teszi a védekezést (pl. 2,4-D + dikamba, diklórprop + mekoprop). A két vagy több fenoxi származékot tartalmazó kombinációk esetében fokozottan figyelni kell arra, hogy a gabona ne legyen túl a bokrosodás vége állapoton.

A nehezen irtható gyomok ellen Optica Trio

Az Optica Trio a gabonafélék gyomirtására engedélyezett ötféle fenoxi-alkán-karbonsav típusú, hormonhatású herbicid hatóanyagból hármat tartalmaz. A diklórprop-P hatóanyag főként a fészkes virágú gyomnövényekre, a ragadós galajra, a keresztes virágú gyomokra és a keserűfűfélékre hatásos. A mekoprop-P hatóanyag elsősorban a tyúkhúr, az árvacsalán, az útifűfélék és a herefélék ellen hatásos, míg az MCPA fő erőssége a pipacs, a szarkaláb és a mezei acat. A három hatóanyag kombinációja egymás hatását felerősíti, és a hatásspektrumot kiszélesíti. Az Optica Trio így a gabonafélék egynyári és évelő kétszikű gyomnövényeinek széles köre ellen hatásos. Eredményesen alkalmazható a kalászosokban előforduló, nehezen irtható kétszikű gyomnövények ellen, mint például a ragadós galaj, a szikfűfélék, a pipitérfélék, a keserűfűfélék, a veronikafélék, az árvakelésű napraforgó, a mezei acat és az apró szulák.

Hatását a növényi növekedési hormon túladagolása révén fejti ki, melynek következménye anyagcserezavar, növekedésgátlás, valamint a hajtások torzulása. A zöld növényi részeken felszívódva eljut a gyökerekbe, rizómákba, így hatása az évelő kétszikű gyomok ellen is tartós. Kijuttatása után már egy napon belül látható tüneteket okoz, de teljes hatását az időjárástól függően 10-14 nap alatt fejti ki.

Az Optica Trio az őszi és tavaszi kalászos gabonafélék gyomirtására használható 1,5-2,0 l/ha adagban, a gabonafélék 3 leveles korától a szárba indulás kezdetéig (BBCH 13–30). A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles állapotukban, a ragadós galaj 2-4 levélörvös stádiumban, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. Használatát követően nincs vetésváltás-korlátozás, utána bármilyen kultúra vethető.

Átlagos gyomviszonyok esetén Mecomorn 750 SL

Átlagos gyomviszonyok vagy csekély mértékű gyomborítás esetén elegendő lehet az egyetlen hatóanyagot tartalmazó, alacsonyabb árfekvésű készítmények használata is. Ilyen esetben gazdaságos megoldást nyújtanak a hormonbázisú vagy szulfonil-karbamid hatóanyagot tartalmazó, hagyományosnak tekinthető szerek.

A Mecomorn 750 SL egy ilyen megbízható, MCPA hatóanyagot tartalmazó, jól ismert márkanévvel rendelkező készítmény. Önmagában használva költségtakarékos megoldás, ugyanakkor kiváló kombinációs partnere más, gabonában használható gyomirtó szereknek. A gyomirtó hatás kiegészítése mellett a gyomnövények herbicidekkel szembeni rezisztenciájának kialakulása megakadályozásában is megfelelő partner.

A Mecomorn 750 SL felhasználására lehetőség nyílik a gabonafélék szárba indulása után, a három szárcsomós állapotot követően (BBCH 33) egészen a zászlós levél kiterüléséig (BBCH 39). A későn megjelenő, magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények (napraforgó árvakelés, mezei acat, szulákfélék, parlagfű stb.) ellen alkalmazható a Mecomorn 750 SL önmagában, és szulfonil-karbamid vagy fluroxipir hatóanyagú készítményekkel kombinációban.

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.com/hu/kezdolap