Üzemi szintű őszi gyomirtási vizsgálatok őszi búzában

A több évig tartó kisparcellás vizsgálatokat követően nagyüzemi körülmények között is bizonyított a NUFARM Agility+Mezzo kombinációja.

2013 őszén az ország nyugati és keleti felében állítottunk be összehasonlító őszi búza gyomirtási vizsgálatokat. A nagyparcellás vizsgálatok célja az volt, hogy üzemi szinten is igazoljuk az Agility 1,25 l/ha + Mezzo 20 g/ha kombináció T1 és T2 (ősszel csírázó, tavasszal virágzó egynyári és ősszel-tavasszal csírázó, nyár elején virágzó egynyári) gyomokra gyakorolt hatását.

Az ország nyugati felében a vizsgálatokat a Kaposvári Egyetem Tangazdasága területén állítottuk be. A gyomirtó szeres kezelés ideje 2013. november 19. volt. A kultúrnövény átlagosan BBCH 12–16 fejlettségi stádiumban volt, míg a gyomok átlagosan BBCH 10–13 stádiumban voltak. A hosszantartó meleg, csapadékos ősz hatására a gyomok egységesen, nagy egyedszámban voltak jelen a kezelés idején.

Az őszi búza jól bokrosodva, erősen fejlett állapotban ment a télbe. A tél során is megőrizte jó kondícióját, ami biztosította számára a megfelelő gyomelnyomó képességet. Az utolsó értékelés eredményeit tekintve a kombináció gyakorlatilag tökéletes gyomirtó hatást mutatott a célzott gyomnövényekkel szemben.

A kísérleti eredményeket összegezve elmondható, hogy az Agility 1,25 l/ha + Mezzo 20 g/ha kombináció a várt hatékonyságot mutatta a vizsgált gyomnövényekkel szemben.

Az ország keleti felében, az alföldi Szentmártonkátán végeztünk vizsgálatokat a kombinációval. A kijuttatást 2013. november 1-jén végeztük. A kultúrnövény BBCH 10–13 fejlettségi stádiumban volt, míg a gyomnövények BBCH 10–11 stádiumban voltak. Az időjárás az ország keleti felében a nyugatihoz hasonlóan alakult, ami elősegítette a nagy széltippan tömeges kelését.

A gyomirtó hatás értékelése alapján az a következtetés vonható le, hogy az Agility 1,25 l/ha + Mezzo 20 g/ha kombináció kiválóan teljesít a tömegesen kelő nagy széltippan ellen is.

Az ország két pontján végzett üzemi szintű vizsgálatok eredményei egyértelműen mutatják, hogy az Agility 1,25 l/ha + Mezzo 20 g/ha kombináció üzemi szinten is kiválóan alkalmas a T1 és T2 gyomok – azaz az ősszel, kora tavasszal csírázó gyomnövények, beleértve a nagy széltippant is – okozta probléma megoldására. Sőt, az őszi kezelést követően az utóveteményre gyakorolt káros gyomirtószer-hatástól sem kell tartanunk.

Termelők mondták…

Gazdaságunk 100-150 hektárnyi kalászos-vetésterületének egyharmadán jelent problémát a széltippan. Ezeken a területeken ezért a kétszikű gyomok mellett az egyszikűek ellen is védekeznünk kell. Erre a problémára javasolta a NUFARM területi képviselője az Agility nevű készítményt, amit 1,25 l/ha dózisban, tavasszal juttattunk ki. A gyomirtó szert a fejlettebb kétszikű gyomok (ebszékfű) miatt kiegészítettük a Mezzo 15 g/ha dózisával. A kombináció kijuttatása kicsit megkésett a szélsőséges időjárás miatt. Ennek ellenére azt tapasztaltuk, hogy a gyökérváltás előtt kezelt széltippan tökéletesen elpusztult, amelyik gyökeret váltott, az is jelentős mértékben gyérült. A túlfejlett kétszikűeken kezdeti tenyészőcsúcs-fehéredést tapasztaltunk, és 3 hét után ezek is maradéktalanul elpusztultak. A két készítmény hatása külön-külön, és együtt is igen meggyőző volt.” – Szaniszló Máté, Agroszan Bt., Szendrő

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

gyomirtó szer nagy széltippan növényvédelem Nufarm őszi búza őszi gyomirtás