fbpx

A kék-sárga sikerének titka

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 11.

A Bogballe műtrágyaszórókat már szinte minden gazda ismeri, aki szántóföldi gazdálkodással foglalkozik. Mi is a gépek sikerének a titka? Csokorba szedtük az előnyöket, hogy mindez könnyen áttekinthető legyen.

 

 

Kivételesen egyenletes szóráskép

Normál szóráskor az egymással szemben forgó szórótányérokkal a Bogballe négyszeres átfedéssel végzi a műtrágya kijuttatását. Ezzel a módszerrel szántóföldi körülmények közt kiváló eredmény érhető el. Ezt az is bizonyítja, hogy az utóbbi 15 évben minden nagy műtrágyaszóró teszt során a Bogballe szórásképe volt a legegyenletesebb.

Egyszerű táblaszél-szórás

A táblaszél-szóráshoz elegendő a szórólapátok forgásirányának megváltoztatása. Ez minden gépen az alapfelszereltség része, jellemzően kézzel, egy karral, vagy a legjobban felszerelt gépeknél a fülkéből, gombnyomással kapcsolható. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy a szomszédos területre feleslegesen szórja a drága műtrágyát, ráadásul még lapátot sem kell cserélni.

Kopásálló szórólapátok

A szórólapátok mangán-acél ötvözetből készültek, amely a hagyományos rozsdamentes acélhoz képest 3-szor tovább bírja, így alacsonyan tartható az üzemeltetési költség.

Precíz ejtési pont

A súberek nyitási pontja automatikusan módosul a nyitás mértékének megfelelően az optimális szórási pont elérése érdekében, ami a tökéletes szórásképhez szükséges.

Súlymérős rendszer

Több mint 25 év gyárt a Bogballe súlymérős rendszerű műtrágyaszórókat, amelyeknél minimális a hibázási lehetőség. A számítógép a haladási sebesség és a kiáramló műtrágya tömegének megfelelően, a súberek állításával precízen szabályozza a beállított értéknek megfelelően a műtrágya-kijuttatást.

S-indicator kalibráló egység

A hidraulikus nyitással rendelkező műtrágyaszórók alapfelszereltsége az S-indicator kalibráló egység, amely egy kifolyónyílással rendelkező zsákból, mérlegből és számológépből áll. A csomag segítségével egy perc alatt az adott műtrágyához, munkasebességhez, munkaszélességhez és kiszórandó mennyiséghez állítható a szóró, és már indulhat is a munka.

Precíz felületkezelés

Minden alkatrész 7 lépésből álló tisztítási eljárást követően kapja meg a „Flexi Coat” műanyagos bevonatot. Ennek eredményeképp a műtrágyaszóró hosszú élettartamú.

Masszív konstrukció

Mindegyik műtrágyaszórónál a váz bölcsőszerűen három oldalról körülveszi a tartályt, így védi azt.

Modul rendszer

A modul rendszerű felépítésnek köszönhetően a tartálytérfogat és a szabályzás könnyen a gazdaság méreteihez és igényeihez alakítható a megrendelt műtrágyaszórón, így gyors a megrendelések teljesítése, ráadásul a már meglévő szóró akár évekkel később is módosítható.

Karbantartásmentes hajtómű

A zárt rendszerű hajtómű különleges zsírral van feltöltve, amely kiváló kenést biztosít széles hőmérséklet-tartományban. A túlterhelés elleni védelmet pedig csúszó kuplung biztosítja.

Kíméletes boltozódásgátló és nyomáskiegyenlítő kúp

A műtrágya sűrűségétől és folyási jellemzőitől függően a boltozódásgátló munkája olyan, hogy az ne törje a műtrágyát. A nyomáskiegyenlítő kúp a boltozódásgátló felett biztosítja, hogy a nagyobb telítettség esetén a tartály aljára nehezedő nagyobb nyomás ne befolyásolja a kieresztő nyíláson kiáramló műtrágya mennyiségét.

Legmodernebb technológiák alkalmazása

A számítógépes szabályzású műtrágyaszórók például Teejet Matrix sorvezetőkkel összekapcsolhatóak, a duplán szórás ellen automatikus indítással, elzárással védekezhetnek, vagy az ék alakú területeken automatikus szakaszolással biztosíthatják az egyenletes szórásképet. Hozamtérkép szerinti, előre betáplált kijuttatást is lehet velük végezni. Okostelefonokra ingyenes applikáció telepíthető, amellyel a szórási táblázatok könnyen kikereshetőek.

TempoTracker – újdonság 2014. szeptembertől

GPS-szel való összekötés esetén a táblavégi nyitás-zárás pontja az aktuális sebességnek megfelelően történik, a legegyenletesebb szóráskép elérése érdekében. Ennek a vezérlésnek TempoTracker a neve, és egyedülállóan csak a Bogballe kínálja, ráadásul a program a korábbi Calibrator Zurf számítógépekre ingyenesen feltölthető.

A Bogballe műtrágyaszórókat továbbra is megtekintheti minden jelentősebb mezőgazdasági kiállításon, a SZEGÁNA Kft. standján.