fbpx

Új pioneer hibridek – Egy szinttel feljebb a termőképesség

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 19.

2014-ben 6 új szemes kukorica hibriddel bővült a magyarországi kínálatunk, a következő szezonban, 2015-ben pedig további 7 új hibriddel színesítjük az ajánlati palettánkat. A két év alatt tehát összesen 13 olyan új terméket tudunk termelőinknek ajánlani, melyek termesztésével még sikeresebbé tehetik a gazdálkodásukat! Ez a 13 új hibrid terméspotenciálban felülmúlja a korábbi generációkat, ezért feltétlenül érdemes közelebbről is megismerni őket.

A kukoricatermesztés sikerességének egyik legfontosabb eleme a hibridválasztás. Nagyon fontos, hogy azt a hibridet válasszuk ki, amelyben a legnagyobb genetikai potenciál rejlik az adott gazdálkodási körülmények leghatékonyabb kihasználásához.

A folyamatos fejlesztések eredményeként az új hibridek túlteljesítik az elődeiket, hiszen éppen ez a nemesítői munka lényege. A termékfejlesztési kísérletekben a már nagy területen termesztett, jól bevált népszerű hibrideket használjuk sztenderdeknek, ezeket kell a piacra szánt új hibrideknek túlteljesíteni. Csak azok a hibridek mehetnek ki a köztermesztésbe, amelyek egyértelműen bizonyították több éven keresztül is, hogy jobbak, többet teremnek, ezáltal nagyobb hasznot hoznak a termelőknek, mint a korábbi generációk nagynevű hibridjei.

A magasabb termőképesség mellett további fontos kritérium a kiemelkedő stressztűrő-képesség, stabilitás és alkalmazkodóképesség a hazánkra jellemző száraz kontinentális viszonyokhoz. Éppen ezért hozott létre a Pioneer Magyarországon is nemesítő állomást. Az elmúlt időszak új hibridjei már a Magyarországon dolgozó nemesítőink kezei alól kerültek ki, itthon vizsgáztak alkalmazkodó- képességből.

A 2013-as termékfejlesztési kísérleteinkben megnéztük, hogy mekkora a különbség az új generáció és a jelenleg legnépszerűbb, eggyel korábbi generáció hibridjei között (1. ábra). Az új generáció alatt a 2014-ben és 2015-ben piacra kerülő új hibridek értendőek, míg a régi generációhoz a most legnépszerűbb nagy területre értékesített legjobb hibridek tartoznak.

 

1. ábra: Az új Pioneer hibridek terméselőnye a 2013-as termékfejlesztési kísérleteinkben

 

A különbség szembeötlő! Minden éréscsoportban jelentős terméstöbbletet érhet el az, aki az új hibridekből választ! Az összes éréscsoportra számítva az új generáció terméselőnye átlagosan 516 kg/ha!
Azaz átlagosan fél tonna terméstöbbletet lehet realizálni az új hibridek termesztésbe vonásával.
Az új hibridjeinkről részletes információt a területileg illetékes Pioneer agronómus kollégáinktól kaphatnak. Néhány fontosabb hibridet azonban itt is szeretnék kiemelni.

P9241 – FAO340

A P9241-es a FAO300 eleji hibridekhez tartozik, azaz őszi kalászosok előveteményeként használható. 2014-ben került forgalomba először. A 2013-as kiváló eredményei miatt nagy érdeklődés volt iránta. Termőképessége sok esetben a FA300 végi hibrideket is megelőzte, míg betakarításra a szemnedvessége a legkorábbi hibridekre jellemző értéket érte el. Páratlan termőképességét több évben és mind a jó, mind a száraz viszonyok között is bizonyította, megkapta az Optimum® AQUAmax® megjelölést. Kezdeti fejlődési erélye igen gyors, alkalmas a korai vetésre is.

P9486 – FAO360

A P9486-os az idei évben került regisztrálásra, az elkövetkező 2015-ös évtől lesz elérhető Magyarországon. A független NÉBIH regisztrációs kísérletekben mindkét vizsgált évben az abszolút első helyen végzett, megelőzött minden fajtajelöltet és jól ismert nagy területen termesztett hibridet. A jövőt tekintve az egyik legfontosabb hibrid lehet, termés – szemnedvesség aránya kiemelkedő. A 2-es ábrán a P9486 teljesítménye látható a hivatalos NÉBIH kísérletekben. (2. ábra)

 

2. ábra: A P9486 ismét bizonyította a terméselőnyét a 2013-as évben is!

 

P9903 – FAO390

A legkésőbbi és egyben legnagyobb terméspotenciállal rendelkező FAO300-as új hibridünk. Virágzási ideje megelőzi a PR37N01-et, betakarítás kori szemnedvessége is valamivel alacsonyabb. Termőképessége azonban a FAO400-as hibridekkel vetekszik. Nem maradhat ki a vetéstervből!

P0023 – FAO420

Új korai FAO400-as hibrid, mely mindent megelőzött az elmúlt években a termékfejlesztési kísérleteinkben. Stabil, kiváló aszálytűrő, de jó viszonyok között rekordokat termő nagy jövő előtt álló hibrid.

P0412 – FAO520 – Optimum® AQUAmax®

Az elmúlt évben vezettük be a köztermesztésbe, a nagy karriert befutott Florencia méltó utóda. A P0412 esetében a generációs terméselőny talán a legjobban kézzel fogható. Abszolút első helyezett minden kísérlet típusban. A NÉBIH regisztrációs kísérleteiben a régi generációt képviselő Florenciát két és fél tonnával haladta meg! A következő generációt, melyet a 35F38 képvisel a Pioneer-tól, nagyjából 1 tonnával előzi meg. (3. ábra)

 

3. ábra: A generációs terméskülönbség a P0412 esetében látványos

 

A cikkben bemutatott független adatokból is jól látható az új generáció képviselte terméselőny. Az új hibridek mindig felülmúlják a régieket!

Fábián László
Kukorica termékmenedzser

Kedves Partnerünk, a nagyobb haszon érdekében válasszon Ön is a Pioneer új portfóliójából kukorica- hibridet! Részletes hibrid információkat a szántóföldi rendezvényeinken hallhat, illetve keresse területileg illetékes agronómusunkat!

A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.
®, Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2014 PHII.