fbpx

Saaten-Union őszi kalászosok – több termés, nagyobb biztonság 2014-ben is

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 06.

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan kalászos fajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressz-tűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer-, a takarmány- és az energetikai célú alapanyagot. Természetesen a jövedelmezőség szem előtt tartásával, ami egyet jelent a fejlesztéssel, az innovációval. Ezen a téren a SAATEN-UNION kalászos gabona nemesítői mindig is az élen jártak.

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje a termésbiztonság, a széles ökológiai alkalmazkodó képesség és a stressz-tűrés a meghatározó szelekciós kritériumok. Célkitűzésünk, hogy az új, széleskörű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkba. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. Emellett a SAATEN-UNION az elmúlt években jelentősen kibővítette európai vizsgálati hálózatát azzal a céllal, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltje a lehető legszélesebb körű stressz-vizsgálaton igazolja alkalmasságát. Ezáltal sikerül olyan gabonafajtákat ajánlani a hazai termelők számára, amelyek széles agro-ökológiai alkalmazkodó képességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosítják a nehéz és változó termesztési körülmények között is jövedelmező termesztést.

Ezeket a tapasztalatokat messzemenően igazolják az őszi kalászosok vetőmag-piacának visszajelzései is. Prémium malmi búza kategóriában a GENIUS fajtánk mellett FLORIAN fajtánk jelentős előretörése tapasztalható. A GENIUS megtestesíti mindazon tulajdonságok összességét, amit ma egy korszerű fajtától elvárnak a termelők. Kiemelkedő termőképessége mellett minősége is meggyőző. Télállósága, szárazságtűrése és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége révén még a legnehezebb körülmények között is hozzásegíti a termelőket az átlag feletti terméshez és a jól értékesíthető minőséghez. Amíg a GENIUS valamennyi termőhelyre ajánlott, addig a FLORIAN kifejezetten a legjobb területeken képes a kiemelkedő minőség és kimagasló termésmennyiség együttes elérésére. A hosszabb piaci múltra visszatekintő MULAN 2014-ben is igazolta, hogy nem véletlenül termesztik már 12 európai országban. Legendásan jó alkalmazkodó képessége mindig előnyt jelent a nehéz, stresszes évjáratokban.

A kifejezetten nagy termőképességű szegmensben hasonlókat tapasztaltunk CHEVRON nevű fajtánknál is. A 2011-es száraz, a 2012-es forró és rendkívül aszályos, valamint a 2013-as rendkívül szélsőséges év – téli zivatarok, márciusi hóviharok, nyári hőségriadók – után az idei év tapasztalatai is cáfolják azokat az előítéleteket, miszerint a nem helyben nemesített fajták nem lennének alkalmasak a magyarországi termesztésre. Éppen ellenkezőleg: a meghatározó versenytárs fajtákkal szemben egyértelmű termésfölényt és azoknál nagyobb termésbiztonságot igazoltak, nem csak a kísérleti parcellákon, hanem a köztermesztésben is.

Az újdonságok között kiemelendő a középérésű ORTEGUS, amely a minősítő, hároméves időszak abszolút termés győzteseként nyert állami elismerést 2012-ben. Megjelenésével azon SAATEN-UNION búzák köztermesztésbe vonása folytatódik, melyek egyesítik magukban a nagy termőképesség, a kiváló termésstabilitás és a megbízható, jó malmi minőség kritériumait.

Középérésű LENNOX őszi búzafajtánk különlegessége, hogy elsősorban az október közepi és az azt követő, akár tavaszig terjedő időszakok megkéső vetéseiben mutat jelentős terméstöbbletet a hagyományos búzafajtákkal szemben. Beltartalmi mutatói alapján kifejezetten megfelel a magas minőséget megcélzó termelők és az ilyen terményt felhasználók igényeinek.

A WINTERGOLD őszi durumbúza a durumtermesztés jövedelmezőségét javítja, különösen a száraz évjáratokban és termőhelyeken. A tavaszi durumokkal összevetve lényegesen nagyobb termésmennyiség és termésbiztonság jellemzi, azokhoz hasonló minőségi paraméterek mellett. Kiváló termőképessége, jó télállósága és középkorai érése mellett magas szintű minőségstabilitása is a versenytársak elé helyezi a fajtát.

Külön említést érdemelnek hibridbúzáink, melyek kiemelkedő előnyeit a köztermesztés igazolta vissza tavaly is, idén is. A vetésterület évről évre történő ugrásszerű növekedése bizonyítja a hibridbúzáknál jelentkező heterózishatást és a fajtákénál nagyobb stressz-tűrésüket. A hibridbúzák vetőmagjával kapcsolatos hatalmas érdeklődést semmi sem jelzi jobban annál, mint hogy partnereink már az őszi kalászos vetőmagszezon elindulása előtt teljes körűen lekötötték a rendelkezésre álló, a tavalyi ellátási szintet jelentősen meghaladó vetőmagkészleteket.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta a meghatározó, számos esetben piacvezető pozíciókkal rendelkeznek. Az őszi árpában a LAVERDA évek óta vezető fajtának számít, és ezt a pozícióját 2014-ben tovább erősítette. A kedvező termelői tapasztalatok mellett a hivatalos kísérletek is azt igazolják, hogy a legújabb fajtajelöltek számára bizony komoly kihívás a LAVERDA teljesítményszintjének megközelítése.

A SAATEN-UNION hagyományosan erős őszi árpa portfóliója 2014-ben mind a kétsoros, mind a többsoros szegmensben tovább erősödött. Az előbbiben a LINDSAY, az utóbbiban az ANTONELLA fajta vetésterületének növekedése biztosítja a termelők számára, hogy a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

Korábban kevés figyelem jutott az őszi rozsra. A SAATEN-UNION ezen a területen is a leginnovatívabb nemesítők közé tartozik, így a SU MEPHISTO, SU PHÖNIX és SU SANTINI hibridek köztermesztésbe vonásával 2014-ben is a piacvezető pozíciót célozza meg. Ezek a rozs hibridek a fajtáknál jelentősen nagyobb termőképességgel, jobb betegség-ellenállósággal és stressz-tűréssel rendelkeznek. Ezáltal a tipikus, de a nem hagyományos rozs termőhelyeken is többlettermés elérésére képesek, ami alacsonyabb önköltséggel, így magasabb jövedelmezőséggel párosul.

A PROTECTOR szintén rozs, de elsősorban a tejelő állományokkal rendelkező gazdaságok alternatív tömegtakarmányaként hasznosítható. Jelentősége abban rejlik, hogy igen korai, április végi betakarítással biztosítható az élettanilag kedvező összetételű, kiválóan emészthető, magas minőségű tömegtakarmány. Így a kritikus, aszályos időszakok elkerülésével növekszik a takarmánybázis biztonsága és a zöldrozs betakarítása után, május elején a terület ismét bevethető. A PROTECTOR a német fajtakísérletekben évek óta a legmagasabb szárazanyagtermést mutató, teljes növényszenázs vagy biomassza hasznosításra is alkalmas zöldrozs.

Blum Zoltán
SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu