fbpx

Az Ecopur Kft. gyártja a leghatékonyabb hőszigetelési rendszert

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 21.

A Pentagont is ezzel védik

A kétkomponensű, új generációs, szórt poliuretán habrendszerek a jelenleg a piacon található hő- és vízszigetelő rendszerek között a leghatékonyabb szigetelést és hőcsillapítást teszik lehetővé.

Még tűz- és robbanásvédő bevonat elkészítésére is alkalmasak: a Pentagon falait, födémeit is polyureával vonták be a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás utáni újjáépítés során. A rendszer fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával hazánkban a szegedi Ecopur Kft. foglalkozik. Lapunknak a cég egyik tulajdonosa, Strung Zoltán nyilatkozott.

A legjobbak ezen a területen

– Számunkra az innováció egy felhívás – mondja Strung Zoltán. – Felhívás arra, hogy szembemenjünk mindazzal, ami túlságosan hétköznapi, hogy nyitottak legyünk az újra, a szokatlanra, feltegyük azokat a kérdéseket, amelyeket mások nem; végül megtaláljuk azokat a válaszokat, amelyekre csak kevesek lelnek rá. Mi, az Ecopur munkatársai ezt tesszük nap mint nap, ez a szemlélet határozza meg munkánkat, ennek eredményeképpen születnek műszaki megoldásaink, amelyek kompromisszumot nem ismerőek, és a lehetőségek határain belül a maximumot nyújtják.

 

A cég munkatársainak tudása az Ecopurt a hő- és víztechnikai szigetelés legjobbjai közé emelik

 

– Miért ajánlja a vásárlóknak az Ecopur anyagait, eszközeit?

– Berendezéseink a szórt poliuretán hő-, hang- és vízszigetelés terén a legmagasabb technológiai színvonalat képviselik, gépeink a legmodernebbek ebben a technológiában.

Munkatársaink tudása az Ecopurt a hő- és víztechnikai szigetelés legjobbjai közé emelik.

Kiváltja az elavult eljárásokat, anyagokat

– Mi tette szükségessé az új anyag kidolgozását?

– A 41/2000. (XII.20.) EüM-KöM együttes rendelet 2001. január 1-jétől – az anyag egészségügyi veszélyessége miatt – betiltotta az azbesztrostot tartalmazó termékek, anyagok forgalmazását és felhasználását. Mivel a pala is tartalmaz azbesztet, a prognózisok szerint az évtized közepére tömegesen szorulnak majd renoválásra azok a tetőszerkezetek, amelyeket 30-50 évvel ezelőtt palával fedtek. A pala a jégeső, a szerkezeti mozgások vagy csak az elöregedés miatt is repedezik, törik, porlad, vagy kezd mohásodni, ami nem csak esztétikai probléma, hanem – a mechanikai sérülésekhez hasonlóan – komoly funkcionális és műszaki gondokat okoz, hiszen az épület beázásához vezet.

– A mezőgazdaság számára különösen fontos, hogy értékei védettek legyenek, gondoljunk csak a gabonatárolókra, állattartó telepekre!

– A palatető elemeinek az eredetivel egyező pótlására nincs lehetőség, hiszen ilyet káros azbeszttartalma miatt már nem forgalmaznak. A lapokat nem szabad sem vágni, sem fúrni. Az elbontás, szállítás, megsemmisítés költsége egy ezer négyzetméteres sík gabonatároló, vagy állattartó telep esetében közel kétmillió forintra is rúghat, mert a törmelék veszélyes hulladéknak minősül, az elszállítást csak az arra kijelölt, speciális szaktudással és jogosítványokkal rendelkező cégek végezhetik. Ugyanakkor komoly műszaki: vízelvezetési, statikai, rögzítéstechnikai, épületfizikai szempontokat vet fel a helyettesítő anyag kiválasztása, hiszen például ezeket az épületeket eleve úgy tervezték, hogy a falaknak, illetve a tetőszerkezetnek csak kis súlyt kellett megtartaniuk, és a rögzítésük is elég speciális.

Hőszigetelési képességgel ezek a szerkezetek egyáltalán nem rendelkeznek. A csarnokok páralecsapódása ezért külön problémát okoz: sík gabonatárolókban előfordulhat terményrohadás, az állattartó telepeknél pedig komoly probléma a párás felületeken a bakteriológiai telepek megjelenése és a visszacsöpögés. A cégek számára a teljes tetőszerkezet-felújítás a hullámpala megsemmisítésének díjával együtt nagyon komoly anyagi áldozatot jelent.

A teljes körű megoldás

– Az önök cége tud egy jó megoldást.

– A szórt poliuretán rendszerek nemcsak jók, de egyszerűek is, és teljes körű megoldást kínálnak az állagmegóvásban, a vízszigetelésben, valamint a hőszigetelésben is. A zárt cellás szórt poliuretán hab elképesztő hatékonyságú hőszigetelést tesz lehetővé. Zárt cellás szerkezete révén teljes keresztmetszetében vízhatlan, így vízszigetelő anyagként is felhasználható. Különleges tulajdonsága, hogy párazáró hatású, így nem igényli párazáró rétegek beépítését sem. A sík gabonatárolóknál megszűnik a beázás és a páralecsapódás, az épület kap egy állagmegóvást, a szerkezet élettartalma 15-20 évvel meghosszabbodik.

Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban a szórt poliuretán rendszerek már 25-31 éves múltra tekintenek vissza, és ma is ugyanolyan fizikai és kémia tulajdonságokkal rendelkeznek, mint új korukban.

A nagy nyári melegek egyre nagyobb problémát okoznak az állattartó telepeken. A forróság hatására a tejelőszarvasmarha-telepek esetében tejhozamcsökkenés következik be, a sertéstartó telepeknél megnövekszik a hízlalási idő, a baromfitelepeknél pedig tömeges befulladások történnek.

– Tudomásunk szerint a polyurea rendszerek egyéb előnyös tulajdonságokkal is rendelkeznek.

– Az állattartó telepek estében az állagmegóváson kívül az energiamegtakarítás a tapasztalatok szerint elérheti a 40-45 százalékot is. A legrosszabb szigetelésű alumínium trapézlemez fedésű félköríves szerkezeteknél is 35-40 százalékot értek el.

A hagyományos hőszigetelésű eljárásokkal szemben az ammónia nem teszi tönkre a szórt poliuretán hőszigetelést, míg a polisztirolt, a kőzetgyapotot, a cellulózt szétmállasztja. A bogarak sem támadják meg: a tisztiorvosok szerint ez a legjobb megoldás, mivel sterimollal fertőtleníthető, nagynyomású gőzberetvákkal mosható.

A technológia további előnyei közé tartozik a rendkívül gyors és hatékony kivitelezés. Mivel cégünk több nagyteljesítményű géppel rendelkezik, ezért az átlagos 1 000-1 200 négyzetméteres csarnokokat takarítással együtt 1-2 nap alatt fel tudjuk újítani. Bármilyen lapos tetős szerkezetet is nagyon hatékonyan tudunk víz- és hőszigetelni lépésállóan, toldásmentesen, UV-védelemmel.