Talajművelés és vetés – apró részletek a siker érdekében

A TALAJTÖMÖRÖDÉS ELKERÜLÉSE, A GYÖKERESEDÉS MÉLYSÉGÉNEK NÖVELÉSE

Sokszor lehet a repce fejlődésében olyan zavarokat észlelni, amelyek a nem megfelelő talajművelésre vezethetők vissza. Ilyen esetekben érdemes alaposan megvizsgálni a művelés minőségét. A művelés módjától függetlenül ugyanis – akár hagyományos, akár szántás nélküli rendszerről beszélünk –, mindig a zavartalan növekedésű gyökérzet biztosítja a nagy és biztos termés alapját.

 

 

AZ ÁRVAKELÉSŰ REPCE KEZELÉSE

A betakarítás előtt és közben keletkező pergési veszteség hektáronként elérheti a 200–500 kilogrammot is. Ez négyzetméterenként mintegy 3.000–9.000 magnak felel meg!

A betakarítás után célszerű az árvakelést annak 2-3 lombleveles állapotában megsemmisíteni, amivel csökkenthető a károsítók felszaporodásának esélye. Erre a célra a fogasborona vagy a sekélyen dolgozó rövidtárcsa mellett szóba jöhetnek olyan szántóföldi szárzúzó-mulcsozó gépek is, melyekkel eredményesen aprítható a magas tarló, és amelyek megkönnyítik a szármaradványok talajba dolgozását. Az így kialakuló zárt mulcsréteg azonban kedvező mikroklímát teremt az árvakelésű repce és az egyéb gyomnövények csírázásához is.

 

 

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 

agrár rapool repce talajművelés vetés