fbpx

Takarmánykészítés „McHale”-módra

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 26.

A tavalyi aszályos időjárás felértékelte a jó minőségű szálastakarmány betakarításának szerepét, ezért egyre hatványozottabb jelentőségű az a kérdés, hogy mikor, milyen minőségben és mennyiségben sikerül az idén előállítani az állatok számára pótolhatatlan takarmányt.

A minőségi szálastakarmány betakarításához szükséges bálázó és bálacsomagoló gépek gyártására specializálódott McHale fontos szerepet tölt be ezen a területen. Az Írországban tervezett, Magyarországon gyártott bálázógépek számos országban bizonyították már a robusztus kialakításukból fakadó előnyeiket. A nagy teljesítmény, minimális karbantartásigény és hosszú élettartam egyöntetűen a McHale gépek jellemzője.

 

Jávorka Géza (Ágasegyháza) McHale V660-as bálázója előtt

 

Az eleinte csak az exportpiacokra értékesített gépek immáron három éve a magyar gazdálkodók számára is elérhetőek, így egyre több hazai felhasználó élvezi a McHale gépek által nyújtott előnyöket. Az alábbiakban Ágasegyházáról Jávorka Géza tapasztalatait osztjuk meg az olvasókkal, aki egy McHale V660 bálázót és McHale 991 LBER csomagolót használ szálastakarmány-szükségletének előállításához.

„– Tejtermelő tehenészetem számára fontos a jó minőségű szálastakarmány biztosítása. Az egyre szeszélyesebb időjárási körülmények egyre rövidebb ideig teszik lehetővé, hogy a megtermett takarmányt minden esetben jó minőségben be tudjuk takarítani. Tapasztalataim azt mutatták, hogy a jó minőségű csomagolt zöldtakarmánnyal való etetés nagyon jó termelési eredményeket hozott, ezért úgy döntöttem, hogy a teljes silótakarmány-szükségletemet csomagolt bálákkal fogom kielégíteni. Profi, nagyteljesítményű, megbízható bálacsomagolóra volt szükségem, amit a McHale 991 LBER típusú függesztett körbála-csomagolóban meg is találtam.

A gép kezelése egyszerű; ugyanaz a személy végzi a rakodást és a csomagolást is. A géppel eddig három szezonban meghibásodás nélkül mintegy 2 500 db bálát csomagoltunk be.

A legjobb minőségű csomagoltbála-készítés feltételeinek azonban a meglévő bálázóm nem felelt meg, ezért időközben valóban alkalmas új bálázóra is szükségem lett. A választás a McHale akkor újonnan kifejlesztett V660 típusú változókamrás bálázójára esett. A döntést segítette, hogy a Szolnokon készülő gépet gyártás közben, a gyártósoron látva tapasztalhattam, hogy amit az ismertetők írnak, az valóság, és nem marketingfogás.

Meggyőzött a korszerű gyártósor látványa, az alapos, körültekintő tervezés, a valóban nagy erőátvitelekre és hosszú élettartamra alkalmas műszaki megoldások, ezért az elsők között rendeltem meg a gépet.

Két szezon alatt kb. 12 000 db bálát készítettem, zöld és száraz anyagokból vegyesen. A gép hibamentesen működött, a bálázásnak az anyag nedvessége vagy szárazsága semmilyen akadályt nem okozott.

 

McHale V660 bálázó szenázsbála készítése közben

 

Szerintem, aki McHale gépet választ, az jó helyre teszi a pénzét: hazai gyártásból származó, masszív szerkezetű, egyszerű felépítésű, sokoldalúan használható gépet kap, és mindezek mellett megnyugtató érzés, hogy igény esetén a szükséges alkatrészek a gyárból bármikor, azonnal rendelkezésre állnak.”

A gépeinkkel kapcsolatos további részletekért, videókért látogassa meg honlapunkat, illetve keressen bennünket valamelyik elérhetőségünk egyikén!