McCormick TTX 210M – Meggyőzően bizonyít

Szeptember hónap derekán kerestük fel Szász Károly családi gazdálkodót a Pest megyei Százhalombattán, hogy megkérdezzük véleményét, tapasztalatait az általa nemrég vásárolt McCormick TTX 210M traktorról.

A gazdaság

– Gazdaságunk családi gazdaságként üzemel – kezdte az ismertetést Szász Károly. – A földterületünk jelenleg 150 ha, amelyen szántóföldi növénytermesztést folytatunk. Fő profilunk a repce-, búza-, kukorica- és napraforgó-termesztés, amit néha egy kis mustárral egészítünk ki. A gépi bérmunka is meghatározó gazdaságunk életében: mintegy 400 ha-on végzünk gépi talajmunkát, valamint 2 kombájnnal kb. 1 000 ha aratást vállalunk.

– Milyen felszereltséggel vásárolták a traktort?

– A McCormick TTX 210M alapfelszereltsége eleve gazdag, tartalmazza a 6,7 literes, 6 hengeres, 24 szelepes 199 LE-s (TLT hajtás esetén 214 LE-s) Beta-Power motort, amelyet kiegészíti a 32 sebességes hajtómű, amely 4 csoportot és csoportonként 8 powershift fokozat tartalmaz. Az irányváltó elektrohidraulikus. A TTX hidraulikája 130 liter/perc teljesítményű, emelési képessége pedig csaknem 11 000 kg. Ezen kívül az elektromos függesztőkar-vezérlés, a sárvédőről való emelésvezérlés, a TLT kapcsolás, az összkerékhajtás-kapcsolás, a differenciálzár-kapcsolás is beletartozik. A csúszásszabályozás radaros sebességmeghatározó rendszer, a min. 3 pár kihelyezett hidraulika kör, a teleszkópos tükrök, 16×45 kg első pótsúly vonócsappal, a 2+1 vezetékes légfék, stb. mind-mind az alapfelszereltség részei. A mi traktorunk továbbá rugózott fülkével is rendelkezik. A gumiméretek elöl 480/70R30, hátul 520/85R42. A tágas fülke légrugós vezetőüléssel, minden irányban állítható kormányoszloppal, légkondicionálóval, stb. rendelkezik, nálunk minden igényt kielégít.

– Miért épp a McCormick márkát választották?

– Eredetileg egy Landini Legend 165 TDI-t szerettünk volna lecserélni egy valamivel nagyobb teljesítményű, kb. 200 LE-s traktorra. Természetesen körbenéztünk a lehetséges márkák között ebben a teljesítmény kategóriában, s végül a McCormick TTX 210M mellett döntöttünk. Először a gép rendkívül kedvező ár/érték aránya fogott meg bennünket, de mikor személyesen is megtekintettük a traktort, a 6 hengeres Beta-Power motor, a 8 Powershift-es váltó, a kényelmes, tágas fülke, a traktor külleme, stb., mind azt támasztották alá, hogy jó döntést hozunk, ha a McCormick-ot választunk. Döntésünket segítette az a tény is, hogy nem ez volt az első vásárlásunk a forgalmazó SZEGÁNA Kft.-től, akikkel régóta jó kapcsolatot ápolunk.

 

Szász Károly családi gazdálkodó, Százhalombatta

 

– Milyenek az eddigi tapasztalataik?

– Hosszú távú tapasztalataink még nincsenek a traktorral, mivel 2012 augusztusában került hozzánk, s még csak összesen 170 üzemórát dolgozott. Az eddigi tapasztalataink azonban nagyon kedvezőek. A traktor jól és megbízhatóan üzemel, üzemanyag-fogyasztása pedig határozottan pozitív meglepetés volt számunkra:

  • 103 ha-t szántott a traktor 5 fejes IH ekével. A kedvezőtlen talajadottságok ellenére 17-20 literes fogyasztást mértünk vele szántásban hektáronként.
  • 50 ha-t tárcsázott a gép egy 3 tonnás önsúlyú 5 méteres függesztett rövidtárcsával, 7 liter/ha-os fogyasztás mellett.
  • 15 ha repcét vetettünk még el a McCormickkal egy 3 méteres függesztett forgóboronára szerelt vetőgép kombinációval, ahol a mért fogyasztás 13 km/h-s sebesség mellett 8 l/ha volt.

Ezen kívül szállításban volt még kipróbálva a traktor, kb. 800 km-es pótkocsis szállítás van mögötte. Itt nem mértünk pontos fogyasztást, de az elődjéhez, valamint a Renault traktorunkhoz képest a nagyobb teljesítmény ellenére kedvezőbb fogyasztást mutatott. Országúton nagyon jól működik, nem pattog az úton, kezelhető, kényelmes, fordulékony.

A fülke ergonómiája szinte tökéletes, az ülés kényelmes, könnyen kormányozható, a kezelőszervek elhelyezése optimális, jó a kilátás belőle, s belül is minden átlátható.

A traktor hidraulikaszabályozása és az elektromos kapcsolók kifejezetten jók.

– Milyen a kapcsolatuk a forgalmazóval?

– Mint már említettem nem ez az első gépünk, amit a SZEGÁNA Kft.-től vásároltunk. Bogballe műtrágyaszórót és Caffini szántóföldi permetezőt is vettünk már a cégtől, sőt a McCormick TTX 210M-mel egy időben vásároltunk egy használt LAVERDA kombájnt is, ami szintén egy nagyon kellemes meglepetés volt számunkra.

– Mit kell tudni a gép karbantartásáról, szervizéről?

– A napi karbantartást mindig elvégezzük, ez nem jelent különösebb nehézséget, mivel mindenhez jól hozzá lehet férni, minden könnyen megtalálható a traktoron. 110 üzemóránál lecseréltük a szűrőket és az olajat. Odafigyelünk arra, hogy időben cseréljük ezeket a gépeinken, megelőzve ezzel a későbbi probléma kialakulását. A későbbi nagyobb szervizeket természetesen majd a forgalmazó SZEGÁNA Kft. fogja elvégezni. Eddigi tapasztalataink alapján meg vagyunk elégedve a forgalmazó cég szerviztevékenységével.

– Vásárolna-e újra McCormickot?

– Minden a gazdasági helyzetünk függvénye, de már szó van egy 160-180 LE közötti McCormick közeljövőben történő vásárlásáról. Úgy érezzük, hogy jól döntünk, ha maradunk a márkánál.

kombájn laverda mccormick műtrágyaszóró permetező Szegána Kft. traktor