Zöldtrágyatalaj-előkészítés és -vetéstechnológia

Naponta találkozunk azzal a kifejezéssel, hogy alternatíva. Alternatívát kínálnak nekünk egy vásárlás alkalmával, de az alternatív energiaforrásokról is egyre többet hallunk.

A mezőgazdaságban, sőt a szántóföldi növénytermesztésben is vannak alternatív lehetőségek. Ilyen például a zöldtrágyázás is, amely ugyan nem váltja ki teljesen a tápanyag-utánpótlást, azonban segít fenntartani a talajban a humusz mennyiségét, emeli a nitrogénszintet, illetve csökkenti az eróziót. A zöldtrágyázás a talaj ásványianyag-tartalmát is segít megőrizni.

Mivel a zöldtrágyát alkotó növények szintén magról kelnek, ezért számukra is körültekintően kell előkészíteni a magágyat. A magágykészítés függ az előveteménytől is.

A magágykészítésre több eljárás is rendelkezésre áll. Költségkímélő szempontból megfelelő a direkt vetőgépek alkalmazása, azonban nem mindenki rendelkezik ilyen jellegű technikai háttérrel. A tarlóhántást mindenképp elvégezzük az elővetemény után, és összességében elmondható, hogy a zöldtrágyanövények igénytelenek a talaj állapotára, ezért a hántott tarló már megfelelő lehet a vetéshez, ebbe a talajba már könnyen elvethető bármely zöldtrágyanövény. A vetéshez szórva-vetőgépet javasolunk, hogy minél kisebb költséggel megvalósulhasson a takarmánynövény termesztése. A vetést követően használhatunk Güttler HarroFlex simítós boronát, hogy a felszíni egyenetlenségeket eldolgozzuk, illetve a HarroFlexet összekapcsolhatjuk egy Güttler Standard hengerrel. A henger hatékony rögtörése és felületi kiképzése révén a magokat a talajba nyomja, a felszínt pedig lezárja, hogy a csírázáshoz a nedvességet megőrizze.

Felmerül a kérdés, hogy hol itt a költségtakarékos üzem? Vegyük sorra, hogy mit teszünk, ha nem vetünk zöldtrágyát. Tarlóhántás: egy menet. Ma már minden gazdálkodó, aki tesz valamit a nedvesség megőrzéséért, a tarlóhántás után lehengerezi a talajt. Ha a tarlóhántás és a lezáró hengerezés nem

megy kapcsoltan, akkor a hengerezés még egy menetet igényel, vagyis két alkalommal kell bejárni a területet. Ha a Güttler zöldtrágyavetési technológiát alkalmazzuk, akkor viszont egy menetben elvégezzük a tarlóhántást, míg a következő menetben a Güttler HarroFlex simítós boronával és a hozzá kapcsolt Güttler Standard hengerrel elvégezzük a vetést és a lezárást; a vetést a hengerre szerelhető szórvavetőgép végzi. Ez így összesen két menetben megvalósul. Ne feledje, aki Güttler technológiával termel, az időre és nyereségre tesz szert!

güttler mezőgazdaság növénytermesztés páska norbert vetéstechnológia zöldtrágya