fbpx

Csúcsminőség a kis kategóriában is a HARDI RANGER permetezőtől

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 11.

A HARDI RANGER permetezőtervezésének fő szempontja az egyszerű kezelés és a könnyű karbantarthatóság volt. így született meg egy kimagasló ár-érték arányú gép, amellyel a kis- és közepes méretű gazdaságok hosszú éveken keresztül alacsony fenntartási költség mellett végezhetik növényvédelmi munkáikat.

A RANGER szántóföldi permetező kombinálja megannyi sokszor bizonyított HARDI alapelem, a modern külső és a kifejezetten kedvező ár előnyeit. Ezáltal a felhasználók a legtöbbet kapják a pénzükért. A HARDI permetezők minden egyes alkotóelemét a gyártó saját kézben tartott minőségbiztosítási alapelve garantálja. Kiváltképp fontos ez a permetezők “lelkét” képező szivattyú esetében. A HARDI nevével fémjelzett saját gyártású szivattyúk garantálják a pontos, hosszú élettartamú és egyszerű üzemeltetést. A RANGER permetezőkben üzemelő 363-as membránszivattyúk hat membránnal maximálisan 194 liter folyadék szállítására képesek percenként. Karbantartásuk egyetlen kenési pont segítségével végtelenül egyszerű. Kialakításuknak köszönhetően az esetleges szárazon járatást is meghibásodás nélkül tűrik, így egy igen hosszú élettartamú főegységét képezik minden egyes RANGER permetezőnek.

A könnyű kezelhetőség második lépcsője a permetezőgép minden funkciójának pontos kézben tartását lehetővé tevő szeleprendszer. A HARDI tervezési koncepciójának megfelelően ez egy központi helyen, a gép menetirány szerinti bal oldalán kapott helyet, így a permetező minden funkciója egyetlen kézmozdulattal, egy helyen, gyorsan beállítható.

Szintén a kezelői zónában kapott helyet a permetező következő fontos eleme, a vegyszer bekeverő. A HARDI TurboFiller vegyszer bekeverő segítségével könnyen és gyorsan keverhető be a permetté, ezáltal a gépkezelő a legnagyobb biztonságot élvezi a veszélyes anyagokkal végzett művelet közben. A vegyszer bekeverőben található tartálymosó pedig lehetőséget nyújt a göngyölegek gyors, hatékony tisztítására és a növényvédő szerek minden cseppjének hasznosítására.

A szelepek mellett található a RANGER ciklon szűrője, amely, kialakításának köszönhetően, munka közben öntisztító hatással biztosítja a problémamentes üzemeltetést. Eldugulástól nem kell tartani, így a gépkezelő a lehető legtöbb időt tudja hasznosan, permetezési munkával tölteni. A nap végén pedig a szűrőház alján egyszerűen leereszthető a felgyülemlett szennyeződés. A HARDI CycloneFilter egyetlen kézmozdulattal tisztítható, cserélhető, megkönnyítve ezzel a gépkezelő mindennapi és karbantartási munkáját.

Minden egyes vegyszerező gépnek sarkalatos pontja a vegyszertartály, amelynek alapanyaga és alakja nagyban befolyásolja a gép élettartamát és üzemeltetési tulajdonságait. A HARDI minden egyes permetezőtartálya nagy rugalmasságú polietilénből készül, biztosítva ezt a leginkább sérülésnek kitett elemet a töréssel, repedéssel szemben. A HARDI vegyszertartályai töltött állapotban, még a gép borulása esetén is repedés nélkül képesek elviselni a teljes géptömeget és a dinamikus behatásokat. Az esetleges alaki sérülések pedig egyszerűen, melegítéssel javíthatók.

A másik jelentős kérdés a tartályok esetében azok alakja. A RANGER permetező 2500 literes hasznos térfogatú tartályának kialakítása az utolsó csepp permetszer kifolyását is biztosítja. Nincsenek elmaradó zugok vagy nehezen tisztítható részek. A tartályban található vegyszer kevertető rendszer állandó koncentrációjú permetlevet biztosít a munka során. Annak végeztével pedig, köszönhetően a belső alaknak, a tartály teljes mértékben kimosható, a benne található mosófúvóka segítségével.

A tartály alakja a gép eleje felé szélesedő, aminek köszönhetően a permetező kiváló súlyelosztású, arányosan terhelve a kerekeket és a traktor hátsó részét. A vegyszertartályt egy 250 liter térfogatú tiszta vizes tartály egészíti ki, ami a gép súlyvonalában, a lehető legalacsonyabb helyen, a tengely közelében kapott helyet. Ez a vegyszertartály folyadéktartalmától függetlenül bármilyen terepviszonyok között biztosítja a gép stabilitását. A növényvédő szerek menetsebesség-arányos kijuttatásáról a HC2500-as kezelői terminál gondoskodik. Ezzel a gépkezelő a traktor fülkéjéből egyszerű gombnyomással tudja beállítani és kézben tartani a kijuttatott mennyiséget. Annak pontosságát pedig függetleníti a pillanatnyi menetsebességtől, így a növényeken a növényvédőszer-lefedettség minden körülmény közt egyenletes.

A RANGER permetezőkön üzemelő EAGLE 18, 20 és 21 méteres szórókeretek hosszú évekig biztosítják a problémamentes használatot. Kétdimenziós rácsos zártszelvény szerkezet teszi lehetővé a stabil és merev üzemeltetést, a legnehezebb szántóföldi körülmények között is. A stabilitásról a gép vázszerkezetét a kerettel összekötő PARALIFT felfüggesztés gondoskodik. A csillapítást és a stabilizálást ez a csavarrugós, trapéz geometriájú önbeálló keretfüggesztő rendszer garantálja — a legmagasabb technikai színvonal mellett ebben a szántóföldi permetező-kategóriában. A szórókereten a triplet szórófejek a vázszerkezet mögött, annak alsó síkja fölött helyezkednek el, így biztosítva azok legnagyobb védelmét.

Minden permetezőgépnek a szárnyak a leginkább sérülékeny részei. A RANGER EAGLE kerete egy mindkét irányban biztonságot nyújtó, rugós elakadással szembeni kitérő mechanizmussal rendelkezik. Ez összecsukott állapotban sem haladja meg a 3 méteres szállítási szélességet, így könnyű országúti vonulást tesz lehetővé.

Ezek a részletek tették a HARDI RANGER permetezőit kategóriájának legkeresettebb szántóföldi vegyszerezőivé. A választható kiegészítőkkel, akciós árakkal és egyéb információkkal kapcsolatban keresse az IKR Zrt. gépértékesítőit!

Kató Gergely
IKR Zrt.