fbpx

Güttler – gazdaságos tarlóhántási technológia

Írta: Szerkesztőség - 2010 július 10.

A betakarítás és a tarlóhántás idején újra előtérbe kerülnek a tárcsásboronák.

 

Ma már többféle technológia áll a gazdálkodók rendelkezésére, és nehéz eligazodni köztük, hogy melyik mennyire megfelelő a tarlóhántásra, szántáselmunkálásra vagy magágykészítésre. Bár állnak érvek és ellenérvek is a tárcsák használata mellett, egy azonban biztos; hogy ez a gép hatalmas tradicionális erővel bír. A tárcsásborona munkája nagyon jól ismert, a munka eredménye általában előre megmondható. A tárcsák a nagy területteljesítmény miatt is közkedveltek a gazdálkodók körében.

Egy dolgot azonban figyelembe kell venni! Nem mindegy, hogy a tarlóhántás mekkora költségeket vonz, ugyanakkor elhagyni sem lehet, hiszen e művelet célja az, hogy a kapilláris erek megszakításával megelőzzük a talaj kiszáradását. Ha a tarlóhántást valamilyen hengerezés követi, akkor a nedvesség megőrzéséről máris gondoskodtunk. Gazdaságosabbá tehető a művelet, ha a tarlóhántást és a lezárást egy menetben végezzük.

Térjünk vissza a tárcsás tarlóhántáshoz! A Güttler-EVERS tárcsásborona 510 mm átmérőjű tárcsalapjai maximálisan 16-17 cm mély művelést tesznek lehetővé, illetve a kisebb átmérő miatt a tárcsalevelek fordulatszáma nagyobb, mint a hagyományos tárcsáknál. A tárcsalevelek egyenként csapágyazottak, közöttük semmilyen összekötő tengely nincs, ami gyakran az eltömődést okozza.

Az összes tárcsalevél két, párhuzamos sorban van elhelyezve. Ezzel azt érjük el, hogy a szármaradvány talajba keverése hatékonyabb, és a tárcsalapok a beragadásra sem érzékenyek.

A keverés és a művelet mélysége közti összhangot egy egyszerű állító mechanizmussal tudjuk beállítani. Ezzel a lehetőséggel a legkritikusabb helyen tudunk beavatkozni, ott, ahol a tárcsalevelek a talajba hatolnak. Az EVERS tárcsásborona esetében a talajbahatolás e szögét tudjuk úgy beállítani, hogy a tárcsa minél mélyebben járjon a talajban vagy a keverőhatása legyen jobb. Az EVERS tárcsával pótsúlyok nélkül is jó eredménnyel végezhető a tarlóhántás és a szármaradvány talajba keverése. A gép nem csak a kalászos tarlók hántására jó, hanem kukorica és napraforgó utáni tarlóhántásra és őszi magágykészítésre is. Az EVERS tárcsásborona így egy igen sokoldalú, többféle műveletre is használható gép.

Páska Norbert agrármérnök-tanár