fbpx

Növényvédelmi stratégia a szőlő lisztharmatgombája ellen

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

Manapság ha a szőlő növényvédelméről esik szó, akkor minden bizonnyal leginkább a lisztharmat kerül az érdeklődés középpontjába. Annak ellenére azonban, hogy az elmúlt néhány évtizedben számos új ismerettel gazdagodtunk a kórokozót illetően, mégis előfordul, hogy a gyakorlatban nem sikerül hatékonyan elhárítanunk a lisztharmatfertőzést. Az alábbiakban néhány megfontolásra érdemes szempontot gyűjtöttünk össze a védekezéssel kapcsolatban.

 

Az első tünetek megjelenése

A szőlő 4-6 leveles korától az időjárási paramétereket érdemes körültekintően figyelemmel kísérni. Ha a léghőmérséklet lOPC fölé emelkedik, és 1-2 mm csapadék hullik, akkor a lombozat már kellően hosszú ideig maradhat nedves ahhoz, hogy az elsődleges fertőzés bekövetkezzen. Ezt követően a hőmérséklet alakulásától függően 7-14 nap múlva megjelenhetnek az első lisztharmattelepek. A tünetek beazonosítása céljából ebben az időszakban érdemes többször végigjárni az ültetvényeket. Az első telepeket azoknak a leveleknek afonáki oldalán találhatjuk meg, amelyek közel esnek, szinte rásimulnak a szőlőtőkére. A fertőzés felfedezése pillanatától fokozottan ügyelni kell a növényvédelmi beavatkozások megfelelő színvonalú, időben történő elvégzésére.

Mitől függ a lisztharmatjárvány súlyossága?

Ha a fertőzőanyag tavasszal jelen van, akkor az elsődleges tünetek koraisága dönti el a járvány erejét. Minél hosszabb idő telik el a betegség fellépése és a szőlő virágzása között, annál valószínűbb, hogy a gomba a virágzásig nagy mennyiségű konídiumot képez, amely a fiatal fürtöt megtámadva végzetes fertőzést idéz elő. Az igen korai fürtfertőzés kialakulása beavatkozás nélkül könnyen sikertelenségre ítélheti a leggondosabb szőlősgazdát és a legkorszerűbb növényvédelmi technológiákat is. Ezzel szemben az első tünetek kései megjelenése (csupán a virágzást követően vagy szerencsés esetben a bogyófejlődés időszakában) nagymértékben növeli esélyünket a kórokozóval szemben, hiszen a fürtök záródásával a bogyók fogékonysága megszűnik. Ezt követően már csak a fürtkocsányzat és a lombozat védelmét kell megoldanunk.

Hogyan permetezzünk?

Mint láthattuk, a fürtök védelme szempontjából kritikus időszak a virágzástól a fürtzáródásig tart.

Ekkor van szükség a leggondosabb növényvédelemre. A „fürtspecialista” hatóanyagok közös tulajdonsága, hogy hatásukat elsősorban preventív módon fejtik ki. Éppen ezért, hogy megakadályozzuk a fürtök virágzáskori fertőződését, először már a fürtvirágzat megnyúlásakor érdemes használni ezeket hatóanyagokat. Cégünk ettől az időponttól javasolja a jól gázosodó és éppen ezért a fürtvédelemben is jeleskedő Rally Q* SC használatát, amelyet ebben az időszakban az ábrán feltüntetett módon, három alkalommal célszerű kijuttatni. Kettő Rally Q-val végzett permetezést követően a Systhane Duplo* + Karathane Star* kombinációt használjuk, majd újra jöhet a Rally Q. A fürtök szempontjából kritikus időszak végén ismét a Karathane Star használatát javasoljuk.

A védekezések között eltelt idő korai tünetmegjelenés esetén ne haladja meg a 10-12 napot! Ilyen permetezési fordulóval is kényelmesen „levédhetjük” a fürtök szempontjából kritikus fogékony időszakot (40-50 nap).

Mi a helyzet a kritikus időszak előtt és azt követően?

A fürtvirágzat megnyúlása előtt végzett beavatkozások elsősorban a későbbi permetezések biztonságát növelik. Kontakt hatóanyagokkal blokkolni tudjuk az éppen kialakuló korai fertőzéseket és a kezdeti tüneteket. Az alacsony hőmérsékleten is hatékony Karathane Star használata 4-6 leveles állapotban jól beilleszthető a növényvédelmi programba.

Fürtzáródást követően a lombozat védelme az elsődleges. Erős lombfertőzés esetén a leveleken ivaros termőtestek milliói képződnek. Ennek megakadályozása már felkészülés a következő évi lisztharmat elleni védelemre. Javaslatunk ebben az időszakban a Systhane Duplo + Karathane Star kombináció.

Hoffmann Péter fejlesztőmérnök, 06-30/384-1394

A fent leírtak csak tájékoztató jellegűek. Felhasználás előtt kérjük, mindig olvassa el a címkét!

*: A Dow AgroSciences LLC bejegyzett védjegye