fbpx

Hatékony megoldások a HARDI ködképzőin

Írta: Szerkesztőség - 2010 április 10.

A HARDI permetezőgépek az elmúlt években megfigyelhető kimagasló arányú értékesítése mára már nemcsak a szántóföldi, hanem az ültetvényes gépek esetében is tapasztalható.

 

A HARDI Spanyolországban gyártott ültetvényes permetezői minőség tekintetében is bizonyították kiválóságukat, hiszen ezek a berendezések számos olyan elemet tartalmaznak, amelyeket a szántóföldi gépeknél már megismerhettünk.

A tartály minden esetben polietilén alapanyagú, amely vegyület rendkívül jól ellenáll a vegyi anyagoknak és a fizikai behatásoknak, valamint, a poliészter tartályokkal ellentétben, nem törik.

A permetező „lelke” a ködképzők esetében is a szivattyú. A régi korok dugattyús szivattyúit mára a már megszokott membránszivattyú váltotta fel, amely rendkívül megbízható munkát végez. A rendszer energiatakarékos, hiszen a teljesítményt figyelembe véve maximum 20 bar nyomást tud biztosítani a folyadékrendszernek, a régi 60 bar nyomással szemben. Ha belegondolunk, hogy a permetszer kijuttatása nem a szivattyú, hanem a levegő feladata, úgy ez a szivattyúteljesítmény még soknak is mondható. Az új típusú szivattyú önzsírzó, szárazonfutásra képes, és a vegyszerrel szemben rendkívül ellenálló membránokat tartalmaz egy öntöttvas házban, amely a fizikai behatásoktól nyújt maximális védelmet.

A légszállítást figyelembe véve is speciális kialakítás jellemzi a Hardi termékeit. Az aerodinamikai specialisták által kifejlesztett rendszer az axiál ventilátorok és a belső váz kialakításának köszönhetően 5 0 -50%-os légmegoszlást biztosít mindkét oldalon.

Az Arrow és Mercury esetében rendelhető XF90-es ventilátor teljesítménye 120.000 m3/óra, és ez a hagyományos ültetvényekben is jól alkalmazható, a 10 m-es munkamagasságnak köszönhetően. A radiálventillátorok összteljesítmény tekintetében elmaradnak az axiál változatoktól, de ezeknél a levegő útja az irányított légcsövek használata miatt sokkal koncentráltabb – mint ahogy ez az újfajta, rendkívül flexibilis E20-as keret esetében is látszik -, így a lefedettség kifogástalannak mondható. A fúvókák is differenciáltak; ezekből alapvetően két típust különböztethetünk meg: az axiál permetezőknél is alkalmazott hidropneumatikust, ahol a csőben kerülnek elhelyezésre a fúvókák, valamint a pneumatikust, ahol a folyadék egy terelőlappal találkozik, és csak a levegő hatására történik meg a porlasztás.

Az IKR Zrt., mint a HARDI permetezők magyarországi kizárólagos forgalmazója, sok szeretettel várja az érdeklődőket az áprilisban megrendezésre kerülő HARDI Permetezés Technológiai Napokon, ahol a résztvevők gyakorlati bemutató és a gyártó képviselői által megtartott előadás keretein belül ismerhetik meg még jobban a permetezők felépítését, technológiai jellemzőit és munkaképességét.

A program állomásai között Szerencs, Szekszárd és Zalaegerszeg szerepel, ahol mind az axiál-, mind a radiálventillátoros típusokat is bemutatjuk. Részletes információt a rendezvényekről az IKR weblapján találhatnak.

Schober Gyula, IKR Zrt.