Sajtóközlemény az AVHGA 2009. üzleti évéről

Írta: Szerkesztőség - 2010 március 10.

A stabilitás jellemezte az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány múlt évi tevékenységét. Bár az év első negyedében – a válság hatására szigorodó pénzintézeti finanszírozás miatt – átmenetileg visszaesett a KKV szektor hitel és intézményi kezesség iránti érdeklődése, ezt követően viszont a gazdaságba vetett bizalom javulásával egyenletesen növekedett – nyilatkozta dr. Ulrich Anikó, az Alapítvány ügyvezető igazgatója a 2010. január 21-én megrendezésre került Hitelgarancia Sajtóklub rendezvényen.

 

Számunkra a „kicsik” megsegítése a fő cél – hangzott el az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezetője, Dr. Ulrich Anikó előadásában.

– A garanciaszervezet küldetése a tőkeszegény vidéki mikro- és kisvállalkozások segítése. Elsősorban az agrár-vállalkozásoknak nyújtunk pénzügyi szolgáltatást, bár a vidékfejlesztéshez kapcsolódó kezességvállalásunk szerepe is jelentős. Jellemzően kis összegű, rövid futamidejű folyószámla- és forgóeszköz hitelekhez kérik készfizető kezességi szolgáltatásunkat. Más pénzügyi intézmények a nagyobb ügyfeleket megfelelően kiszolgálják, míg az Alapítvány első helyre emeli a mikro- és kisvállalkozások támogatását.

A korábbi éveknek megfelelően, most is a növénytermesztő vállalkozók kértek és kapták a legnagyobb – 54 százalékos – arányban a kezességet, összesen 14,8 milliárd forint garantált összeghez. Az állattenyésztők kevesebb (346 db) esetben kértek garanciát; e kérelmek mögött 7,4 milliárd forint hitel áll.

A Gazdahitel egyre nagyobb népszerűségnek örvend

A mezőgazdasági célú kezességek nagy része ehhez a hitelkonstrukcióhoz kapcsolódik. Az elmúlt évben az Alapítvány 1267 Gazdahitel szerződéshez vállalt kezességet.

A válság mindenhol kopogtat

Az Alapítvány a tevékenysége kapcsán érzékeli a gazdasági nehézségeket, hiszen a korábbi évekhez képest több vállalkozó kért hiteleihez készfizető kezességet, és a hitelek összege is csökkent. A számok nyelvén ez a kezességlevelek 6 százalékos összegcsökkenését jelenti, és 2009-ben 57,1 milliárd forintot takar, ugyanakkor a 2651 kedvezően elbírált kezességi kérelem száma mintegy 5 százalékos növekedést mutat a 2008. évi kérelmek mennyiségéhez képest.

Futamidő tekintetében

2009-ben is az egy éven belüli lejáratú hiteleké a főszerep. Az 1-2 év közötti lejáratú hitelek száma és aránya is jelentősen megnövekedett; a kérelmek száma 1312 db. Az alapítványi portfolióban a 15 év feletti futamidő nem gyakori, mindösszesen 8 esetben kértek vállalkozások ilyen hosszú futamidejű hitelt 2009-ben.

A sikeres kezességnyújtás biztosított

A kis és nagy összegű hitelekhez nyújtott kezességek százalékos megoszlása teszi lehetővé, hogy a sikeres kezességnyújtás hosz-szú távon biztonságosan fenntartható legyen.

A kezesség 68%-a 10 millió forintnyi és az alatti hitelekhez kötődik, s csupán 4%-ot tesz ki a 100 millió forintnyi vagy annál nagyobb hitelek aránya.

Növekvő beváltások

A kezességbeváltások adatai már egyértelműen mutatják a válságot, mert míg 2008-ban 1,1 milliárd forintot fizetett ki az Alapítvány 80 ügyben, addig tavaly ezek a számok jelentősen emelkedtek: 2009-ben már 106 esetben váltottak be garanciát, és 1,7 milliárd forintot fizettek ki a hitelintézeteknek. Ezzel együtt az alapítvány pozitív eredménnyel zárta az évet.

Előretekintés

2010-ben az Alapítvány arra számít, hogy az intézményi kezességvállalás súlya mind a vállalkozások, mind a pénzügyi intézmények számára jelentős marad. Valamennyi ágazatban, így a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is felértékelődik az innovatív vállalkozások szerepe. Az EU törekvéseivel és a hazai uniós programokkal összhangban ezért az Alapítvány kiemelt figyelmet fordít az innovatív kkv-k forráshoz juttatásának segítésére, a magyar agrárium kutatás-fejlesztési eredményei piacképessé tételének előmozdítására – zárta előadását az ügyvezető igazgató asszony.

K. H. Ildikó