Olaszország déli részén egy pugliai családi vállalkozás úgy gondolta, megfelelő fajtákkal egy percnyi üresjárat nélkül foglalkoztatható két tucat alkalmazott, és folyamatosan kiszolgálható a piac friss sárgabarackkal, étkezési szőlővel.

Jól megválasztott fajtasor
„Integrált partnereinkkel különböző érésidejű kajszikat takarítunk be frisspiaci értékesítésre és feldolgozásra, így egészen július végéig el tudjuk látni a vevőinket” – nyilatkozta Giovanni Malcangi, a La Preferita OP Pugliese értékesítési vezetője. Az Olaszország déli részén, Puglia régióban tevékenykedő cég 35 hektáron termel sárgabarackot. Mivel a termés mennyisége elmarad az előző évekétől, élénk a kereslet. „Szűkös, de kiváló minőségű a termés. Idén ugyanis nem jelentkeztek növényegészségügyi problémák” – fűzi hozzá Malcangi.
A családi vállalkozás 2008-ban vált termelői szervezetté. Partnereikkel összesen 450 hektáron termelnek gyümölcsöket – elsősorban kajszit, étkezési szőlőt, cseresznyét és fügét –, továbbá 400 hektáron zöldségeket, például édesköményt, brokkolit, karfiolt, mángoldot, karalábét A friss árut igyekeznek 24 órán belül eljuttatni a boltokba, emellett lekvárokat és olívaolajat is készítenek.
A termelési folyamat végpontja: kézműves lekvár
Az olasz kajszi iránt nagy az érdeklődés az európai piacokon. A hagyományos fajták mellett a La Preferita OP olyan új, szabadalmaztatott kajszikat is termeszt, mint a Mikado, Pricia, Orange Rubis, Faralia, Farbaly, Farlis, Memphis és Nelson. „A gondosan kiválasztott fajtáknak köszönhetően sikerült az érett gyümölcsök ízeit és illatanyagait üvegbe zárnunk, mégpedig olyan eredeti ízpárosításokkal, amelyek kiemelik az egyes összetevők sajátos karakterét. A lekvárok kézműves eljárással készülnek, színezékek és tartósítószerek nélkül” – sorolják büszkén.
Mivel a fiatalok különösen nyitottak a különleges ízkombinációkra, elsősorban számukra készítenek például barack-menta vagy barack-bazsalikom lekvárt. Állítják, hogy az utóbbi párosítás kifejezetten jól illik krémes sajtokhoz, például a ricottához.
Étkezési szőlő decemberig
A kajszi mellett a termelői szervezet másik fontos terméke az étkezési szőlő. A 100 hektárnyi területen július 20-án kezdődi a betakarítás. „A szüret az olyan korai fajtákkal indul, mint a Victoria és a Black Magic, majd jön a mag nélküli Luisa és a többi. Egészen decemberig folytatjuk a szedést a késői fajtákkal” – mondja a cégvezető. A fogyasztók elsősorban a magnélküli, magas cukortartalmú (kb. 16–22 Brix-fokos) szőlőket keresik. Eddig nem jelentkeztek jelentősebb növényegészségügyi problémák, bízunk a jó szezonban.”