fbpx

Mégiscsak összejöhet a 80 ezer forintos búzaár

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 08.

A legnagyobb exportőrök olyan tempóban értékesítik a búzájukat, mintha nem lenne holnap. A készletek fogynak, ezzel párhuzamosan az árak növekedése várható. A magyar búza árát a rendkívül gyenge forintárfolyam is feljebb tolja.

búzaszemek
Fotó: Horizont Média

Az USA kihasználta a szezon elejét

A futó értékesítési szezonban az Egyesült Államok búzaexportja lendületesen zajlik, október első napjaira már 11,2 millió tonna leszállítására vállaltak kötelezettséget a kereskedőik. Ez 22%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához mérten. Ennél is fontosabb, hogy mindössze négy hónap alatt adták el a teljes szezonra tervezett 22,5 millió tonnás mennyiség felét.

Az USDA szerint az Egyesült Államok búzatermése idén 4,6 millió tonnával 53,9 millió tonnára nőtt, míg a többi nagy exportőr, azaz Oroszország, Ukrajna és az EU termelése és exportja sokat csökkent. Az ezekből az országokból származó kivitellel kapcsolatos bizonytalanságok lehetővé tették az Egyesült Államok számára, hogy „megnyomja” az értékesítési szezon elejét.

Fogy a készlet, nő az ár

Az amerikai búza legnagyobb célpontja Mexikó, ide havi szinten 290 ezer tonna búzát szállítanak. További fontos célországok a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Japán és Indonézia. Az élénk amerikai exportnak eddig szinte semmilyen hatása nem volt a globális búzaárakra – állapítják meg a brit elemzők. Azt továbbra is a tavalyival megegyező tempójú orosz export irányítja. Itt írtunk róla, hogy az ő készleteik is gyorsan ürülnek.

A világ eladható búzamennyisége tehát gyors tempóban fogy. Úgy tűnik, a ma 75 ezer forintos malmi búzának minden esélye megvan a 80 ezer forintos árszintre Magyarországon. (Feltéve, hogy a forint továbbra is gyenge marad…) A takarmánybúza és a kukorica árát majd a tengeren túlról érkező kukorica tarthatja féken, de most még az sincs jelen a térségünkben.

Így a magyar piacon jelenleg nincs drágább termék az egészséges kukoricánál (76 ezer Ft/t), a takarmányárpa pedig vele együtt drágul (66 ezer Ft/t). Mindkettőért harmadával kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor. Ezzel szemben a takarmánybúza „csak” 17, a malmi pedig 12%-kal kerül többe idén az AKI adatai szerint.