fbpx

Eredményes hatóanyagkutatás az élelmezésbiztonságért

Írta: Szerkesztőség - 2024 október 09.

A mezőgazdaságban dolgozó emberek tisztában vannak azzal, hogy a termés mennyiségének és minőségének védelmében hozott döntések milyen hatással bírnak az egész ágazat, valamint a környezet jövőjére is. Miközben a gazdálkodók azon dolgoznak, hogy megtermeljék a világ egyre növekvő népességének élelmezéséhez szükséges egészséges és tápláló élelmiszert, addig a kutató-fejlesztő vállalatok hosszú évekig tartó innovatív munkával olyan hatóanyagok kutatásán dolgoznak, amelyek megoldást adhatnak a jövő kihívásaira és hatékonyan hozzájárulhatnak a termés védelméhez, valamint az élelmezésbiztonság fenntartásához.

Mára egyértelművé vált, hogy növényvédelem nélkül nem lehetséges nagy mennyiségű és megfelelő minőségű élelmiszer-alapanyagot előállítani. A gazdálkodóknak hatékonyságuk fokozása és termelékenységük megtartása érdekében szükségük van az innovatív, hatékony növényvédelmi megoldásokra. Az olyan kutatás-fejlesztéssel foglalkozó mezőgazdasági vállalatok innovációs megközelítése, mint a Corteva Agriscience, a gazdálkodók igényeire és visszajelzéseire épít és a még jobb megoldások kutatása inspirálja.

kutatás Corteva
Forrás: Corteva

A hatóanyagkutatás hosszadalmas, akár 10-12 évet is igénybe vehet, mely során olyan nagy mennyiségű információ és adat kerül a kutatók kezébe, amely garantálja, hogy a termék megfelel a legszigorúbb engedélyezési előírásoknak is. A fenntarthatósági és környezetvédelmi kritériumoknak megfelelően a Corteva olyan hatóanyagok fejlesztésén dolgozik, melyek már nagyon alacsony mennyiségben is kifejtik hatásukat. Például az Arylex™ (halauxifen-metil) hatóanyag az auxin hatású piridin-karboxilátok közé tartozik, a vállalat által forgalmazott több gyomirtó szerben is megtalálható és egyes gyomnövények ellen csupán 3-5 g aktív hatóanyag/ha mennyiség elegendő a gyomirtó hatás kifejtéséhez.

Ezzel egy időben azt is nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a növényvédő szerek használata mindig okszerűen kell történjen. Ez azt jelenti, hogy csak akkor szükséges növényvédő szer használata, ha az adott károsító gazdasági küszöbérték felett okoz kárt a kultúrnövényben. A gazdálkodók ezen felelősségteljes növényvédőszer-használatával megelőzhető a környezet felesleges terhelése és a hatóanyaggal szembeni rezisztencia kialakulása.

A Corteva növényvédőszer-hatóanyagainak fejlesztése a vállalat globális hálózatán keresztül több lépésben valósul meg, melyben a vállalat kutatói folyamatosan feltérképezik a kultúrnövényeket fenyegető veszélyeket. Több ezer molekulát vizsgálnak meg évente a potenciális hatékonyság szempontjából, mielőtt elkezdődne a hatóanyagok szabadföldi tesztelése. A vállalat munkatársai olyan hatóanyagokat kutatnak, amelyek az adott károsító ellen megfelelő hatékonysággal rendelkeznek, és egyben megfelelnek a fenntarthatósági és környezetvédelmi kritériumoknak is, valamint kiemelten fontos szempont az is, hogy hogyan formulázható és gyártható az adott hatóanyag.

A szántóföldi tesztelés előtt minden hatóanyagot üvegházi körülmények között is vizsgálnak, melyek során már ebben a korai fázisban kiderül, hogy milyen környezetre és károsítókra gyakorolt hatása van. A szántóföldi tesztelés első lépéseként a fejlesztő mérnökök megvizsgálják, hogy a hatóanyag ugyanazt a hatékonyságot és szelektivitást mutatja-e, mint az üvegházi körülmények között. Ezen kísérletek után a kutatók több éven keresztül, különböző dózisokban, különböző formulációkban és hatásfokozókkal vizsgálják a termékeket, összehasonlítva a már engedélyezett termékekkel.

A kutatási fázisban lévő termékeket a Corteva kizárólag saját tesztelő állomásain hatósági engedélyekkel végzi, és a termést minden körülmények között, a jogszabályokban előírtak szerint megsemmisíti. Ezután a regisztrációhoz szükséges vizsgálatok során már minden információ rendelkezésre áll a termék piacra vezetéséhez.

A Corteva globális és a tudományra építkező vállalatként nagy potenciállal rendelkezik a kutatás-fejlesztés terén. A vállalat naponta 4 millió amerikai dollárt fektet a kutatás-fejlesztési munkába, hogy a jövő kihívásaira megoldást találjon. Ennek a munkának az alapja az innováció és a fenntarthatóság, amely elengedetlen ahhoz, hogy a vállalat teljesítse célját és javítsa a termelők és a fogyasztók életminőségét, valamint fenntartsa ezt a folyamatot a jövő generációi számára is.

A Corteva továbbra is olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek a vállalat fenntarthatósági stratégiájával összhangban olyan eszközöket adnak a gazdálkodók kezébe, amelyek hozzájárulnak a növényeik védelméhez és a mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez.

Perényi József,
a Corteva Agriscience magyarországi növényvédelmi kutatás-fejlesztési vezetője

Ez a cikk is érdekelheti: A vetőmagkezelés pozitív hatása a kalászosok fejlődésére.