fbpx

Gyorsan apadnak az orosz búzakészletek

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 06.

Oroszország ugyanolyan élénken kereskedik a búzával, mint tavaly, holott az itteni termést is megtizedelte az aszály. A raktárak gyorsan ürülnek, de a kiszállított mennyiség nem tudja elérni az előző évit.

búza raktár
Júliusban még rekord nagyságú búzamennyiség volt a raktárakban (fotó: Horizont Média)

Augusztus elsején még 22,5 millió tonnás orosz búzakészlet nyomta a raktárakat, ötödével több, mint egy évvel korábban, amikor szintén csúcsot döntöttek a tartalékok. Szeptember 1-jére viszont alig emelkedtek az orosz gazdaságok búzakészletei, és a 24,8 millió tonnás mennyiség már 14%-kal volt kisebb az előző évitől – áll a SovEcon jelentésében. A készletek meredek esése a gyengébb idei termésnek és az élénk exportnak köszönhető.

A SovEcon szerint az orosz búzatermés 82,9 millió tonna idén, 10 millió tonnával kevesebb, mint tavaly (-11%). Augusztus elejéig ebből 54,2 millió tonna került a raktárakba. A betakarítás a kényszerérés miatt sokkal gyorsabban zajlott, mint tavaly, amikor ebben az időpontban még csak 43,2 millió tonna búza lapult a tárolókban.

A szerényebb termés ellenére az orosz búzaexport nagy ütemben zajlik. Az új szezon első két hónapjában az ország 9,5 millió tonna kenyérgabonát exportált, ami alig marad el a tavalyi rekordtól. A SovEcon az előző szezon 52,4 millió tonnás kivitele után idén 47,6 millió tonna termény exportjával számol. Ez 10 százalékos csökkenést jelent, és leköveti a termelésben bekövetkezett visszaesést.

Ez a cikk is érdekelheti: Megint a takarmánybúzának áll a zászló.