fbpx

Új paradicsomfeldolgozó lépett üzembe a horvát oldalon

Írta: Szerkesztőség - 2024 október 04.

Horvátországban a Podrvaka cég új paradicsomfeldolgozót nyitott, és bővíti a beszállítók körét. Az egy év alatt felépült, varasdi üzem évente több mint 40 ezer tonna paradicsomot tud fogadni.

Forrás: croatiaweek.com

Varasdon azt tervezi a Podravka cég, hogy 2025-ig 520 hektárnyi szabadföldi paradicsomtermesztést integrál a gyár kiszolgálása érdekében, ami gyakorlatilag a teljes horvátországi, szabadföldi paradicsomtermő terület nagyságával egyezne meg. Jelenleg mintegy 30 ezer tonna paradicsomot dolgoznak fel olyan megyékből, mint Szlavónia, Isztria, Drávamellék, Muraköz és Hercegovina.

A nemzetközi térben mozgó Podravkánál már 6500 hektáron termelnek paradicsomot bő 60 t/ha-os átlaggal, emellett további 23 ezer hektárt integrálnak. Az integráció több mint 250 gazdaságot fog össze. Egy gyár kapacitásának kihasználásához összehangolt agrotechnológiára és elkötelezett termelőpartnerekre van szükség, akiket a Podravka is támogat.

Összehasonlításképp: Magyarországon az utóbbi 10 évben 140 és 210 ezer tonna között mozgott a megtermelt szabadföldi paradicsom mennyisége. Az EU legnagyobb termelője pedig Olaszország mintegy 6 millió tonnás kibocsátással.

Ez a cikk is érdekelheti: Spanyolország elvesztette a paradicsompiaca harmadát.