fbpx

A hollandok szerint jobb, ha olcsó a hagyma, mintha drága

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 01.

Európa számára nemcsak a búzaértékesítés terén fontos a kispénzű afrikai piac, hagyományosan ezt tekintik vásárlónak a tengerrel rendelkező kereskedő országok. Itt viszont csak alacsony árakkal lehet labdába rúgni, és ennek az elvárásnak leginkább a hollandok tudnak megfelelni a hagymájukkal.

hagymafejek
Van mennyiség, de jó ára csak a nagy fejeknek van (forrás: pixabay.com)

Alacsony árakkal lehet piacot hódítani

„Ez a hagymaszezon egészen másként kezdődött, mint az elmúlt években. A korábbi magas árak hátránya az volt, hogy elveszítettünk néhány vásárlót, akik nem jönnek vissza egyhamar. Értékesítési szempontból jobb, amikor 20–25 eurócentbe kerül egy kiló hagyma, mintha 40-be. Kevesebb profitot termel, de javítja az exoportpozícióinkat” – magyaráz Jan van der Spek, a hagymaválogatásra és -csomagolásra specializálódott, holland Ajuin cég vezetője. Tevékenységükben a csúcsidőszak szeptembertől december végéig tart, amikor igyekeznek elegendő áruval ellátni a holland exportőröket.

Nemcsak méretre kell tudni szortírozni

Tavaly Hollandia nehezen tudta tartani az afrikai piacát, de az árai révén végül sikerrel járt. (Lásd: Egyiptom még Afrikában sem versenyképes a holland hagymával.) Az idén betárolt hagyma minőségét a tavalyinál jobbnak ítéli a holland cégvezető, bár elismeri, hogy vannak minőségi és méretbeli problémák. „Az apró méret dominálja az európai piacot, igazán jó ára csak a nagy hagymafejeknek van, legyen ez vörös- vagy lilahagyma. Ez is kérdés, hogy az újonnan elültetett, peronoszpórás hagymaültetvények hogyan fejlődnek majd.”

Az Ajuin kifejlesztett egy saját válogatógépet, amelyik nemcsak méretre, hanem belső minőségre is képes szortírozni az árut. Az idén munkába állított, kompakt gép igényel még néhány hónapnyi finomhangolást, de Jan van der Spek nagy reményeket fűz hozzá.Szerinte az OnionCam egy jól sikerült fejlesztés, és csak egy kihívója jelent meg idén a Flikweerttől.

Lásd még: Hagyma: megfeleződtek a tavalyi árak