fbpx

Ilyen áron bárhonnan szerzünk kukoricát, jobbat is!

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 31.

Az európai kukoricaárak szorosan együtt mozognak az amerikaival, ami nem szerencsés olyankor, amikor Európában kevés, az USA-ban pedig rekord nagyságú termés kerül le a táblákról. A hazai feldolgozók már nagyjából eldöntötték, mikor és honnan fognak tengerit vásárolni.

kukorica
A próbavágásokat követő első eredmények jobbak a vártnál, mégis lesz import
(fotó: Horizont Média)

Amerika irányít

Aki figyelte az USDA állapotjelentéseit, annak feltűnhetett, hogy a teljes tenyészidőszakban kiváló minősítést adtak a fejlődő kukoricának. A hét kukoricaövezeti állam közül hatban átlag feletti termés várható, köszönhetően a szezon szinte ideális időjárásának. Augusztus elején az elemzők 384,7 millió tonnára prognosztizálták a 2024-es amerikai kukoricatermést, ami csak picivel lenne kevesebb a tavalyi rekordnál, de az átlaghozamot tekintve mindenkori csúcs születne (11,5 t/ha).

Közben az amerikai farmerek még a tavalyi készleteiket sem adták el teljesen. Sokan abban reménykedtek, hogy az értékesítési szezon végén jobbak lesznek az árak, ehhez képest az új termésről szóló hírek inkább lejjebb nyomták a kukorica értékét. Így nem meglepő, hogy augusztus 26-án a chicagói tőzsdén a szeptemberi és decemberi kötések 2020 októbere óta nem látott szintre süllyedtek (142 dollár/t). Augusztus folyamán átlagosan 23%-kal olcsóbban lehetett beszerezni a kukoricát, mint 2023 azonos időszakában. Azóta itt is visszakorrigáltak az árak 156 dollárra, de ez még mindig csak 55 ezer forintnak felel meg.

Európai árak

Párizsban az augusztus 26-i mélypont óta 10 eurót ugrott (198,25 euró/t; 78 ezer Ft/t) a novemberi szállítású kukorica ára. A most eladó magyar kukoricatételeket 76 ezer forintért lehetne beszerezni – ha lenne rájuk vevő –, de ennyiért éppúgy rendelhető ukrán, vagy amerikai kukorica is. Egyelőre nincs mozgás a piacon, mindenki az új termésről szóló híreket figyeli.

A legfrissebb ágazati becslések szerintnem 4, hanem 5 millió tonna lehet a magyar kukoricatermés, amiből egymillió tonna lehet a feldolgozóipar számára elfogadhatatlanul aflatoxinos. A maradék fedezné a belföldi igényeket, csakhogy a termelők nagy része idén is várni akar az eladással legalább decemberig, de inkább márciusig. A tárolás során a kukorica toxinszintje emelkedni fog. Tekintve az elérhető mennyiséget, minőséget és a hazai árakat, a feldolgozóipar a Dunán olcsón behajózható szerb kukorica vásárlását mérlegeli.

Megjegyezzük, az IGC augusztus közepén még mindig nagyobbra becsülte a világ kukoricafogyasztását, mint a várható termést (a különbség a júliusi 5-ről 3 millió tonnára szűkült), búzából pedig nyílt az olló a felhasználás és a termelés között (1-ről 4 millió tonnára). Bár a globális mérleg negatív, az európai árak együtt mozognak az amerikaival (lásd augusztus 26.). Márpedig az USA – felülmúlva a tavalyi rekordot – 58,42 millió tonna kukoricát szeretne eladni a nemzetközi piacon.