fbpx

Kevés a kukorica, jöhet az ukrán áru. Milyen árak lesznek?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 14.

Románia potenciális kukoricatermésének ötöde olvadt el az elmúlt egy hónapban, és az ötéves átlagtól már negyedével marad el – az optimista becslés szerint. Az EU második legnagyobb kukoricatermelője lényeges hatással van az európai kínálatra. Ukrajna ismét kisegítheti az uniót, ám most jóval kevesebb a kukoricája, mint 2022-ben volt. Lássuk a magyar kukorica drágulásának esélyeit.

 kukorica
A dél-alföldi térségben megismétlődik 2022 (fotó: Horizont Média)

Negyedével kevesebb román kukorica

Már a legfrissebb becslés óta is romlott a helyzet, ezért, inkább úgy fogalmazunk, hogy a román termés a legoptimistább esetben 15%-kal rosszabb a tavalyinál és 24%-kal marad el az ötéves átlagtól. Ez 8,7 millió tonna kukoricát jelent, amit 2,2 millió hektárról gyűjtenek be. Vagyis az országos átlag alig 4 tonna.

A sorozatos aszály miatt Romániában is csökken a kukoricavetési kedv, az ötéves átlagtól 13%-kal kisebb a mostani termőterület. Idén mind a virágzás, mind a szemtelítődés idején száraz időjárás uralkodott, az újabb kudarc borítékolható volt – ahogy Magyarországon is.

Európai szinten

Július végén az EU Bizottság még úgy látta, hogy a tavalyival nagyjából megegyező, de az ötéves átlagtól 6%-kal elmaradó lehet az idei kukoricatermés az unióban. Fontos, hogy minden más gabona is 3-6%-kal rosszabb eredményt produkált, mint az ötéves átlag. Egyetlen kivétel van, a szemescirok. Ebből ötödével bővül a kínálat, de még így is csak egymillió tonna, igaz, ez duplája a 2022. évinek.

2022/23-ban, a háború kitörésének évében az EU 26 millió tonna kukoricát importált, ebből 15 millió tonna (58%) származott Ukrajnából. Az import felfutásához az kellett, hogy a 2022. évi aszály 20 millió tonnás hiányt képezzen az EU piacán, és az ukránoknak sürgős legyen a tárolók bármilyen áron történő kiürítése.

A futó érétékesítési szezonban már az európai kukoricaimport kétharmada érkezett Ukrajnából, június 11-ig 12 millió tonna. Az ukrán importot fékező európai mechanizmus (a méz esetében már látjuk, hogy működik) a 2021. július 1. és 2023. december 31. között beérkező átlagos mennyiségre korlátozza le a legfontosabb agrártermékek behozatalát. Mint látjuk, az átlag meglehetősen magas szinten van.

Az ukrán kínálat zsugorodása

2022-ben, amikor az EU keleti felét a mostanihoz hasonló aszály sújtotta, Ukrajna segítette ki a feldolgozóipart a háború miatt olcsón eladó kukoricával. Idén náluk is legalább 16%-kal kevesebb lesz a termés, mint tavaly, legfeljebb 27 millió tonna. A hozamot a becslés idején még 6,6 tonnára prognosztizálták, azóta romolhatott. Az áraik mindenesetre másképp viszonyulnak a kelet-európaihoz, mint 2022-ben.

2022-ben ilyentájt 199 dollárt kértek a nyugati határra szállított kukoricájukért, és mivel egy dollárt akkor 396 forintot ért, ez nagyjából 79 ezer forintnak felelt meg. Ehhez képest a magyar termelők 120 ezer forintot vártak a kukoricájukért. A nyakukon is maradt. Az ukrán ó kukoricát most 163 dollárért rakják hajóra, vagy 166 dollárért szállítják a nyugati határukra. Ez azt jelenti, hogyegyelőre nem kúszhat 75 ezer forint föléa magyar termény ára. Másrészt ezen az árszinten egyértelműen áll a piac.

2022 tanulsága mégsem az, hogy kivárjuk a 100 ezer forintos szintet, hanem az, hogy folyamatosan figyeljük az ukrán piacot. Iparági becslések szerint a magyar kukorica ára szeptemberre 80-90 ezer forint közé emelkedhet. Vigyázzunk, mert a minőségünk sem jobb a 2022. évinél! Legalább egymillió tonnát a potenciális 4 milliós összetermésből házon belül kell majd „eltüntetniük” a gazdaságoknak.