fbpx

7 éves mélyponton az európai almatermés

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 13.

A WAPA (World Apple and Pear Association) közzétette az idei terméselőrejelzését. Tavalyhoz képest az EU-ban 11,3%-kal kevesebb alma várható, körtéből viszont nagyjából 5%-kal több. Az uniós termelés utoljára 2017-ben látott a mostaninál gyengébb eredményt. Az idei termés a 2012. évi, aszályos szezonéhoz hasonlítható.

alma
A legkedveltebb fajtákból kevesebb lesz (fotó: Horizont Média)

Gyenge lesz az uniós kínálat

Az alma előrejelzett mennyisége 10,2 millió tonna, 11,3%-kal kevesebb a tavalyinál, és 13,6%-kal elmarad az előző három év átlagától is. A Bizottság adatai szerint a mostani termés a 2012. évi, aszályos szezonéhoz hasonlítható. A körtetermelés viszont enyhe javulást mutat 2023-hoz képest, 4,9%-kal 1,79 millió tonnára nőhet a betakarított mennyiség. Ezeket a számokat a budapesti Prognosfruit konferencián hozták nyilvánosságra.

EU almatermés
Forrás: EU Bizottság

A KSH adatai szerint a hazai almatermés az alábbiak szerint alakult 2012 óta. A terméseredmények nemcsak ugrálnak, de csökkenő trendet mutatnak.

magyar almatermés
Megj: a 2024. évi adat az uniós terméscsökkenés alapján becsülve

A legkedveltebb fajtákból kevesebb lesz

Az értékesítési árak szempontjából nem mindegy, hogy a legkedveltebb fajtákból mennyi áéll majd az európai vásárlók rendelkezésére. A legnépszerűbb Golden delicious termelése a becslések szerint 10%-kal zsugorodik (szűk 2 millió tonnára) idén. A második legnagyobb mennyiségben termesztett fajta, a Gala termése várhatóan 11%-kal csökken (1,35 millió tonna). A Red delicious termelése a becslések szerint növekedni fog (cc. +3%), míg az Idaredé 18%-kal visszaesik 2023-hoz képest.

EU almatermés fajták szerint
Forrás: WAPA

Lásd még a témában:

Megfeleződik az osztrák almatermés

A szokásosnál is pesszimistábbak a lengyel almatermelők