fbpx

Szőlészeti-borászati támogatások

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 29.

Három kincstári közlemény jelent meg, amelyek a szőlészet és borászat területén biztosítanak támogatást a növényvédelemtől a lepárlásig.

szőlőskert
A szőlőtermeléstől a párlatkészítésig igényelhető támogatás (fotó: Horizont Média)

Növényvédelem

Megjelent a Magyar Államkincstár 46/2024. (VII. 23.) számú közleménye a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásához kapcsolódóan a „Kifizetési kérelem” benyújtásáról. Kifizetést csak az kérhet, aki 2024. március 1. és március 31. között már benyújtotta a támogatási igényét, és azt a Kincstár befogadta. A kifizetési kérelmet kizárólag a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül lehet beadni 2024. augusztus 1. és augusztus 15. között.

Törkölyszállítás

Megjelent a Magyar Államkincstár 47/2024. (VII. 24.) számú közleménye a 2024/2025 borpiaci évben a borászati melléktermékek begyűjtéséhez alkalmazandó beszállítási és rakodási költségtérítési összegekről. Ez alapján az alábbi költségtérítési összegeket kell alkalmazni azon borászati melléktermékre, amelyet a kötelezett és a lepárlóüzem között létrejött írásbeli megállapodás alapján a kötelezett maga szállít be támogatott lepárlás céljára olyan lepárlóüzembe, amely a borászati melléktermék lepárlásához uniós támogatást kíván igénybe venni:

fuvardíjtérítés törkölyszállítás

Figyelem, a költség szempontjából csak az optimalizált útvonalon felmerülő útdíjat ismerik el! Ezen felül 700 Ft/tonna rakodási költségtérítés vehető igénybe, amennyiben a szőlőtörköly szállítójárműre rakodását a kötelezett maga vállalja.

Lepárlás

Megjelent a Magyar Államkincstár 48/2024. (VII. 24.) számú közleménye a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermék lepárlással történő kivonásának támogatásáról. Támogatásra jogosult minden olyan lepárlóüzem, amely eleget tesz az intézkedésben való részvételi szándékára vonatkozó bejelentési kötelezettségének, továbbá az átvett borászati melléktermékből ipari célú nyers alkoholt állít elő. A részvételi szándék bejelentése az www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül július 31. éjfélig lehetséges.

Támogatási kérelmet az a lepárlóüzem nyújthat be, amelyik eleget tett a bejelentési kötelezettségének, továbbá a kivonásra kötelezettel a támogatási kérelem benyújtását megelőzően megállapodást kötött a borászati melléktermék lepárlás céljából történő átvételéről. A lepárlóüzem havonta egy támogatási kérelem benyújtására jogosult. A támogatási kérelmet legalább egy naptári hónapban előállított ipari célú nyers alkohol mennyiségére vonatkozóan kell benyújtani.

A támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül. A kérelmet a 2023/2024 borpiaci évben lepárolt ipari célú nyers alkohol támogatása iránt július 26. és a következő év augusztus 31. között kell benyújtani. Idén a következő munkanapig, szeptember 2-ig tart a borpiaci év, eddig kell beérkeznie a támogatási kérelemnek. 

A támogatott, ipari célú nyers alkohol felhasználása akkor kezdhető meg, ha a lepárlóüzem rendelkezik a hasznosító nyilatkozatával arról, hogy az átvett nyers alkohol kizárólag ipari vagy energetikai célú felhasználásra, valamint továbbfeldolgozásra kerül. Továbbá a lepárlóüzemnek a nyers alkohol átadásáról az átadás előtt legalább 48 órával értesítenie kell a Kincstárt, ezzel egyidőben a hasznosító nyilatkozatát is be kell nyújtania a részére.